Η κυρία Αργυρώ, τα ντολμαδάκια και τα ταπεράκια στον Σταύρο

Η κυρία Αργυρώ, τα ντολμαδάκια και τα ταπεράκια στον Σταύρο

«Του στέλνει ταπεράκια με το φαγητό της σχεδόν κάθε μέρα» λένε οι στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την παραδοσιακή Κρητικιά μάνα

Η κυρία Αργυρώ, τα ντολμαδάκια και τα ταπεράκια στον Σταύρο
Τα... ντολμαδάκια φαίνεται ότι δεν θα βγούν ποτέ από την πολιτική ατζέντα της χώρας. Μετά τα γνωστά σε όλο τον κόσμο ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία πρωταγωνίστησαν στις στήλες των πολιτικών εφημερίδων.

Περιγράφοντας ένα τραπέζι στρωμένο με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, σειρά έχει η κυρία Αργυρώ, μητέρα του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία τα παρασκευάζει επί δέκα χρόνια, προσφέροντάς τα στο γνωστό εστιατόριο του γιου της «Αλάτσι». Μια φωτογραφία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αρκετή, για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Κλείσιμο
Τυλίγει καθημερινά 400 ντολμαδάκια με την ίδια όρεξη και δεν έχει παραπονεθεί ποτέ. Η μαγειρική είναι η ζωή της. Εξάλλου, αυτό έκανε πάντα και στην Κρήτη όπου μεγάλωσε και γέννησε τα παιδιά της.

Τα αυγά στάκα, το γαμοπίλαφο, το αρνάκι είχαν μια θέση μόνιμα στο τραπέζι του σπιτιού της δίπλα από τη ρακή, αλλά σίγουρα αυτό που λάτρευε να κάνει και στο οποίο πειραματίστηκε αρκετά για να καταλήξει στην τελική σημερινή συνταγή ήταν τα ντολμαδάκια. Την αγάπη της κυρίας Αργυρώς για τη μαγειρική, τις ξεχωριστές μυρωδιές, τα αγνά προϊόντα, τις γεύσεις και την γαστρονομία γενικότερα κληρονόμησε και ο γιος της, Σταύρος, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια έκανε το όνειρό του πραγματικότητα ανοίγοντας ένα κρητικό εστιατόριο στην πρωτεύουσα.

Από εκεί όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να λείπει η… μαγείρισσα της ζωής του, κυρία Αργυρώ Θεοδωράκη, η οποία έχει επιμεληθεί τα περισσότερα πιάτα που σερβίρονται όπως και τα ντολμαδάκια που έχουν πάρει… το όνομά της.

Στην ονοματοδοσία αυτή συντέλεσε κατά κάποιο τρόπο και η Μαρίκα Μητσοτάκη, τα ντολμαδάκια της οποίας έγιναν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο αφού είχαν την τύχη να τα δοκιμάσουν ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας λίγο πριν την συμφωνία για οικουμενική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε οργανώσει ένα γιορτινό τραπέζι για όλη την οικογένεια στο κρητικό εστιατόριο του Σταύρου Θεοδωράκη.

Τότε η μητέρα της, Μαρίκα, ζήτησε να δοκιμάσει παραδοσιακά κρητικά ντολμαδάκια. Μόλις τα έφαγε, φανερά ικανοποιημένη από την γεύση ρώτησε ποιος τα φτιάχνει για να τον επιβραβεύσει. Η κυρία Αργυρώ πήγε στο τραπέζι, έκατσε δίπλα της, συζήτησαν για την κρητική κουζίνα και τα μυστικά της και φυσικά για τα αγαπημένα Χανιά τόπος καταγωγής του κ. Μητσοτάκη αλλά και της οικογένειας Θεοδωράκη. Στο τέλος δέχτηκε τα συγχαρητήρια για τα ντολμαδάκια της -κάτι που ισοδυναμούσε με βραβείο μαγειρικής.

Μπορεί το δυνατό σημείο της κυρίας Αργυρώς να είναι τα ντολμαδάκια, ωστόσο επιμελείται όλα τα πιάτα του εστιατορίου. Πηγαίνει νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι που αποχωρεί ως γνήσια Κρητικιά καθαρίζει, επεμβαίνει, τσεκάρει και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ειδικά τον τελευταίο καιρό που ο γιος της έχει ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις ως πολιτικός. Η ίδια δηλώνει απλή υπάλληλος του μαγαζιού, ενώ οι συνάδελφοί της την αγαπούν, την ακούν και ζητούν πάντα τις συμβουλές της.

Δίνει ταπεράκια με φαγητό στον Σταύρο

Η κυρία Αργυρώ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα τέσσερα παιδιά της. Τα μεγάλωσε μόνη της, αφού έχασε νωρίς το σύζυγό της, ενώ η οικογένεια αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αγία Βαρβάρα Αττικής για ένα καλύτερο μέλλον.

Η μεγάλη αδυναμία της είναι ο Σταύρος ο μοναχογιός της με την ίδια να ανησυχεί ακόμα και σήμερα βλέποντας τον με την τρυφερότητα των πρώτων χρόνων της ζωής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Αργυρώ έχει βάλει βέτο ο γιος της να μην τρώει σπιτικό φαγητό, φροντίζοντας η ίδια το καθημερινό του μενού.

«Του στέλνει ταπεράκια με το φαγητό της σχεδόν κάθε μέρα» λένε οι στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την παραδοσιακή Κρητικιά μάνα.

Το εστιατόριο

Μια ακόμη αρετή που κληρονόμησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την μητέρα του είναι η κρητική φιλοξενία. Το σπίτι τους στο χωριό στο Δραπανιά λίγο έξω από το Καστέλι Χανίων ήταν πάντα γεμάτο από ένα πλέγμα συγγενών και φίλων γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι με θεϊκά σπιτικά φαγητά. Αυτό ήθελε να μεταφέρει και στο κρητικό εστιατόριο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Όνειρο του ήταν να φτιάξει ένα χώρο φιλόξενο για παρέες, για φίλους.

Το «Αλάτσι» που στην κρητική διάλεκτο σημαίνει «αλάτι», έγινε γρήγορα γνωστό για το παραδοσιακό φαγητό του, ενώ πολλοί είναι και οι επώνυμοι από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο που το έκαναν στέκι τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης