Τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες με την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες με την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Κριτήρια και διαφοροποιήσεις στην ευχέρεια συνταγογράφησης αναλόγως της ειδικότητας των γιατρών, το είδος των φαρμάκων, τη γεωγραφική περιοχή και τον πληθυσμό που καλύπτουν - Περιοριστικά μέτρα επειδή η φαρμακευτική δαπάνη τον Απρίλιο ξεπέρασε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ

Τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες με την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση
Με τροπολογία - εξπρές που θα καταθέσει σήμερα το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ανάκτηση του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που «ξέφυγε» κατά 20 εκατ. Ευρώ τον Απρίλιο, μετα την απελευθέρωση του πλαφόν στην ιατρική συνταγογράφηση συνεπεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτή την προσφυγή των γιατρών κι έκρινε ως αντισυνταγματικό το μέτρο.

Την εκτίμηση που έκαναν στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας οτι θα υπάρχει υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης μετά την κατάργηση του πλαφόν που είχε κάθε γιατρός αναφορικά με την αξία των συνταγών που μπορούσε να συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαίωσε ο απολογισμός του Απριλίου την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο περασμένος μήνας «έκλεισε» με ένα εκατ. ευρώ συνταγές περισσότερες από τον Μάρτιο και δαπάνη αυξημένη κατά 20 εκατ. ευρω. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη διοίκηση του Οργανισμου καθως και στην Αριστοτέλους.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr,
πλέον ο υπουργός Υγείας στη σχετική τροπολογια θα προτάξει την αναγκαιότητα της εφαρμογής μέτρων ή περιορισμών προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων και να αντιμετωπιστει η πολυφαρμακία, σύμφωνα και με την διεθνή πρακτική. Οι στόχοι αυτοί προσδιορίζονται ως «γενικότεροι ή ειδικότεροι σε επίπεδο ιατρού». Μεταξύ των μέτρων εξετάζονται και οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά δραστική ουσία ή ανά θεραπευτικής κατηγορία.

Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη εφαρμογή των μέτρων, αυτά θα εξειδικεύονται ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, τα φάρμακα που έχουν στην διάθεση τους, την εποχικότητα, τη γεωγραφική τους θέση, τη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας του ιατρού και το παραγόμενο έργο του. Πχ όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, με υπουργική απόφαση θα προσδιορίζεται το πλαφον των καρδιολόγων, των νευρολόγων, των παθολόγων κοκ, με το όριο της συνταγράφησης να διαφοροποιείται για τους γιατρούς επισης σε Αττική, αστικά κέντρα και περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό των ασθενών που καλύπτουν, αλλά και ανάλογα με τις Μονάδες Υγείας στις οποίες εντάσσονται. Αλλος παράγοντας που θα καθορίζει το πλαφόν της ιατρικής συνταγράφησης αναφέρεται ότι μπορεί να είναι οι τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμάκων όπως και η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται.
Κλείσιμο

Με την υπουργική απόφαση θα προβλέπονται όμως και περιπτώσεις εξαιρέσεων ειδικοτήτων, ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών, ή φαρμάκων, ή μονάδων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και μέτρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης