Κύπρος: Αύριο η απόφαση για τη λίστα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό πριν το «κούρεμα»

Κύπρος: Αύριο η απόφαση για τη λίστα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό πριν το «κούρεμα»

Η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής θα αποφανθεί αν η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα

Κύπρος: Αύριο η απόφαση για τη λίστα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό πριν το «κούρεμα»
Η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα, Τρίτη, τη συζήτηση επί του τελικού κείμενου της έκθεσης αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, καθώς και των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έκθεση, με την τελική της πλέον μορφή, θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαΐου.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή θα συνέλθει το πρωί της Τετάρτης για να αποφασίσει κατά πόσον θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά το  πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2013, δηλαδή πριν την απόφαση για το κούρεμα και μετά το κούρεμα, κατά τη λεγόμενη κλειστή περίοδο, όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής  Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «έχει ολοκληρωθεί η έκθεση. Όλα τα ονόματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες και μας έχουν αναφερθεί από τις τράπεζες, από τις εποπτικές Αρχές και από αλλού, θα περιλαμβάνονται στην έκθεση».

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη νέα εξέλιξη σε σχέση με το νέο κατάλογο εκροών καταθέσεων  που αφορά την κλειστή περίοδο μεταξύ 16 – 27 Μαρτίου, τον οποίο παρέλαβε μόλις πρόσφατα η Επιτροπή από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά «και στη  καινούργια προσέγγιση της νέας Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας που είναι και βοηθητική για τα θέματα παροχής πληροφόρησης αλλά και έχει τη διάθεση να μας βοηθήσει τεχνοκρατικά στη δουλεία μας».

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για τα στοιχεία των εκροών καταθέσεων που ζήτησε και έλαβε η Επιτροπή Θεσμών από την Κεντρική Τράπεζα, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη  εξέφρασε την πρόθεση της να προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αντιπαραβολή στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους με τις εκροές καταθέσεων τόσο για την περίοδο μεταξύ 1-16  Μαρτίου 2013 και την κλειστή περίοδο μεταξύ 16-27 του ίδιου μήνα, όσο και για την περίοδο που δόθηκε το 1,8 δισ. εκατ. ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα.   

Η κ. Γιωρκατζη διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι θα αφορούν τις εκροές καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και σκοπό θα έχουν να διαπιστωθεί ποίοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις εκροές και κατά πόσον οι εκροές που έγιναν κατά την «κλειστή περίοδο» έγιναν ή όχι με την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης