Εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στο Άλσος Συγγρού

Εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στο Άλσος Συγγρού

Οι εκπαιδευόμενοι κάνουν την πρακτική άσκηση τους εντός του Κτήματος Συγγρού, με την μέριμνα των εκπαιδευτών για μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στο Άλσος Συγγρού
Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική γη και τις σημερινές απαιτήσεις των αγροτών το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, ο φορέας που διαχειρίζεται το κληροδότημα της Ιφιγένειας Ανδρέα Συγγρού, μέσα στο φερώνυμο Άλσος της Αττικής, υλοποιεί πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητής και κατάρτισης για τους αγρότες συνδέοντας την παράδοση και την εμπειρία με την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό.

Η Ιφιγένεια Ανδρέα Συγγρού κληροδότησε το κτήμα Συγγρού στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, το σημερινό Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) πριν από περίπου έναν αιώνα, με όραμα να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κτηνοτροφίας για την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών». Έκτοτε το όραμά της υλοποιείται με γνώμονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ύπαιθρός της.

Σήμερα, η κατάρτιση στη γεωργία και την κτηνοτροφία χαρακτηρίζεται ως αναγκαιότητα. Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο Ελληνας αγρότης πλέον επιμορφώνεται, εφαρμόζοντας νέες καλλιέργειες, καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ συστηματοποιεί την παραγωγική διαδικασία με τη χρήση σύγχρονών τεχνολογιών. Το ΙΓΕ είναι δίπλα του, φροντίζοντας να εμπλουτίζει συνεχώς το περιεχόμενο των σεμιναρίων του, ενώ παράλληλα διοργανώνει συνέδρια και ενημερωτικές ημερίδες με περιεχόμενο τις σύγχρονες τάσεις στη γεωργία. 

Το τρέχον έτος το ΙΓΕ παρέχει γεωργική κατάρτιση με τη μορφή σεμιναριακών μαθημάτων βραχείας και ταχείας διάρκειας (120 και 80 ωρών αντίστοιχα), καλύπτοντας τους βασικούς τομείς της ελληνικής γεωργίας όπως, η αμπελουργία, η δενδροκομία, η ελαιοκομία, η κηποτεχνία, η ανθοκομία, η λαχανοκομία, η μελισσοκομία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει επίσης εμπλουτιστεί με καινοτόμο θεματολογία όπως για παράδειγμα η γεωργία ακριβείας, τα πληροφοριακά συστήματα στον αγροτικό τομέα, η διαχείριση αγροτικών μονάδων και η εφοδιαστική αλυσίδα, η υδροπονία.

Οι εκπαιδευόμενοι κάνουν την πρακτική  άσκηση τους εντός του Κτήματος Συγγρού, με την μέριμνα των εκπαιδευτών για μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Το κόστος των σεμιναρίων διάρκειας 120 ωρών είναι 180 ευρώ, ενώ για τα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών είναι 140 ευρώ. 
Κλείσιμο

Τα σεμινάρια του ΙΓΕ τα παρακολουθούν περί τα 1.000 άτομα ανά εκπαιδευτική περίοδο. Το 85% των εκπαιδευομένων προέρχονται από την Αττική, και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από εκπαιδευόμενους οι οποίοι προέρχονται από όμορους νομούς (Κορινθίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και νησιά όπως Αίγινα, Σύρος, Νάξος, Πάρος κ.λπ.)

Δράσεις για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση 
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τη μορφή μονοήμερων εκπαιδευτικών επισκέψεων στους χώρους του. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και αφορούν την κοινωνία της μέλισσας, τα αρωματικά φυτά, την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την εξερεύνηση του αττικού δάσους του 19ου αιώνα. 
Στο κεντρικό κτίριο του Ινστιτούτου στεγάζεται το μοναδικό Μελισσοκομικό μουσείο στην Ελλάδα, μια ιδιαίτερης σημασίας ιστορική συλλογή από 47 κυψέλες, 16 ξύλινες, 2 πέτρινες, 5 κοφίνια, 3 πήλινα καπνιστήρια και διάφορα μικροαντικείμενα σπουδαίας ιστορικής αξίας από όλη την επικράτεια.
 
Στο μεγάλο αρχείο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου, μια βιβλιοθήκη με εκδόσεις βιβλίων, μελετών και συγγραμμάτων από το 1838, υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομία από διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως ο α) πρακτικός οδηγός μελισσοκομίας σε 4 εκδόσεις τα έτη 1927, 32, 36, και 47, β) Τα μελίσσια, ένας οδηγός για την ενημέρωση των κατοίκων της Μακεδονίας μας, έκδοση 1928 γ) Μαθήματα βασιλoτροφίας έκδοση 1948, κ.α, καθώς και μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα στις διάφορες επαρχίες της χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης