Ποτέ πια οικολογικό έγκλημα στη Μήλο

Ποτέ πια οικολογικό έγκλημα στη Μήλο

Πριν από περίπου επτά χρόνια το «ΘΕΜΑ» ξεκίνησε έναν σκληρό και επίπονο δημοσιογραφικό αγώνα για ένα από τα πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα: την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα της Μήλου.

Ποτέ πια οικολογικό έγκλημα στη Μήλο
Ο αγώνας αυτός, που πέρασε από χίλια κύματα και στον οποίο το «ΘΕΜΑ» και ο υπογράφων βρήκαν συμπαράσταση από εκατοντάδες πολίτες, ντόπιους και μη, από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, από τον φίλο Λάκη Λαζόπουλο και από τους δικηγόρους μας Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, τελεσφόρησε.

Τον Νοέμβριο του 2011 το Πρωτοδικείο της Σύρου καταδίκασε το Δ.Σ. της εταιρείας S&B σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή για υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Κλείσιμο
Εναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2011, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει να μολύνει τόσο βάναυσα το περιβάλλον ρίχνοντας τα απόβλητά της στο νερό, και συγκεκριμένα στην παραλία του Τσιγκράδου στη Μήλο, η οποία πριν από λίγο καιρό χαρακτηρίστηκε από το διεθνούς φήμης site Huffington Post ως μία από τις ωραιότερες του κόσμου. Δεν έκλεισε το εργοστάσιο φυσικά -ποιος άλλωστε θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο;-, απλώς μετέφερε τα απόβλητα κάπου αλλού.




Η παραλία του Τσιγκράδου χαρακτηρίστηκε πριν από λίγο καιρό από το διεθνούς φήμης site Huffington Post ως μία από τις ωραιότερες του κόσμου


Η Πολιτεία, και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ζητήσει από την S&B, κατόπιν των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της δικής μας δημοσιογραφικής εμμονής, νέους εναλλακτικούς τρόπους να διαθέτει τα απόβλητα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, προσωπικά ο ίδιος, δεν θα επιτρέψει να ξαναρχίσει το ίδιο έγκλημα, ειδικά σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αλλά και η Μήλος απογειώνονται τουριστικά.

Πάντως, μέχρι τώρα, δεν έχει διαπιστωθεί νέα μόλυνση από την εταιρεία.

Θα ήταν ντροπή για όλους μας. Μάλιστα ελπίζω προσωπικά (έπειτα από πολύχρονη μάχη) ότι δεν θα το κάνει πια και η συγκεκριμένη εταιρεία, που σε λίγες μέρες φέρνει στο νησί καλεσμένους τους Ακόλουθους Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.




Δίπλα ακριβώς από το Τσιγκράδο το απέραντο γαλάζιο είχε μετατραπεί σε βούρκο από τα απόβλητα. Αυτό σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2011 ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τη δημοσιογραφική μάχη του «Πρώτου Θέματος»


Για τον λόγο αυτό και εν όψει της επανεκδίκασης της υποθέσεως από το Εφετείο, ως δείγμα καλής θέλησης ξεκαθαρίζουμε ότι δεν επιθυμούμε -εφόσον δεν συνεχίζεται η μόλυνση της θάλασσας- την περαιτέρω δίωξη κανενός. Αλλωστε δεν είμαστε εμείς οι αντίδικοι, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι δεν ανοίγουμε βεντέτες. Αν αλλάξουν, όμως, οι συνθήκες, και υπουργός και εταιρεία ξαναξεκινήσουν το οικολογικό αυτό έγκλημα, παρότι, επαναλαμβάνω, δεν το πιστεύουμε, να ξέρουν ότι θα μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και εμάς και φυσικά την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης