Τα ιδιότυπα... capital controls της Κίνας

Τα ιδιότυπα... capital controls της Κίνας

Το 2016, η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ από ιδιώτες αυξήθηκε κατά 39%, με το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε πριν φθάσει στον προορισμό του να αγγίζει τα 171 εκατ. γουάν - Στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, κάθε Κινέζος πολίτης μπορεί να «περάσει» από τα σύνορα το πολύ 5.000 δολάρια (περί των 20.000 γουάν)

Τα ιδιότυπα... capital controls της Κίνας
Τα capital controls έχουν εισέλθει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, ο οποίος ως φαίνεται θα μπορούσε να... πάρει συμβουλές από τους Κινέζους, καθώς και αυτοί βιώνουν μία, αν και ελαφρώς διαφορετικής φύσης, ανάλογη κατάσταση.

Βάσει των κινεζικών νόμων και στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, κάθε Κινέζος πολίτης μπορεί να «περάσει» από τα σύνορα το πολύ 5.000 δολάρια (περί των 20.000 γουάν). Οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν ως στόχο τη μεταφορά των χρημάτων τους στο Χονγκ Κονγκ, όπου μπορούν να τα ανταλλάξουν με κεφάλαια και έχουν φροντίσει να βρουν τρόπους ώστε να το επιτύχουν.

Κλείσιμο
Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές -στα σύνορα Κίνας-Χονγκ Κονγκ- τους χαρακτηρίζουν ως «οικονομικά μυρμήγκια», καθώς αρκετοί πολίτες του Ασιατικού Δράκου φροντίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα να περνούν τα σύνορα, μεταφέροντας χρήματα. Φυσικά δεν είναι πάντα τυχεροί, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν συλληφθεί, με τα επίσημα στοιχεία να υποστηρίζουν ότι «το 2016 η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ από ιδιώτες αυξήθηκε κατά 39%», με το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε πριν φθάσει στον προορισμό του να αγγίζει τα 171 εκατ. γουάν.

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις τα... «οικονομικά μυρμήγκια» ανταλλάσσουν τα χρήματά τους με είδη όπως το γάλα σκόνη, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, είναι δυσεύρετο στην Κίνα και ως εκ τούτου η τιμή του στη μαύρη αγορά φθάνει στα ύψη.

Ταυτόχρονα οι ειδικοί αμφισβητούν τόσο τα στοιχεία για το ύψος των κεφαλαίων που δημοσιοποιούν οι κινεζικές αρχές και παράλληλα τονίζουν ότι η πάταξη τέτοιου είδους συμπεριφοράς είναι μάλλον απίθανη στη σύγχρονη εποχή.

«Η Κίνα δεν είναι η ίδια που ήταν πριν από 30 ή 40 χρόνια. Ο τουρισμός αλλά και οι εμπορικές δραστηριότητες είναι, πλέον, ανοιχτές. Δεν μπορείς να ερευνάς τους πάντες», υποστηρίζει ο Kevin Lai, οικονομολόγος στην Daiwa Capital Markets.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης