Τα ξένα funds περιμένουν τους νέους κώδικες για τις τράπεζες

Τα ξένα funds περιμένουν τους νέους κώδικες για τις τράπεζες

Εν αναμονή των νέων διοικήσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το ΤΧΣ και του νομικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια για να... ξανασηκώσουν τα μολύβια 

Τα ξένα funds περιμένουν τους νέους κώδικες για τις τράπεζες
Κατέβασαν τα μολύβια οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και δεν πρόκειται να τα ξανασηκώσουν μέχρι να γραφτούν οι νέοι κώδικες (Da Vinci) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και όπως φαίνεται, τα κλειδιά των νέων κωδικών δεν τα κρατούν οι Illuminati, αλλά όσοι έχουν τον μεγαλύτερο λόγο, δηλαδή ο SSM. 

Oι νέοι κώδικες, που πρέπει να έχουν αποκρυπτογραφηθεί έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, δεν είναι παρά οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, ο ορισμός νέας διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, τέλος, η οριστικοποίηση μέχρι τον Δεκέμβριο του νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s).

Καθημερινά, η αποστασιοποίηση των ξένων επενδυτών από την Ελλάδα διευρύνεται και είναι χαρακτηριστική η αποτίμηση που δίνουν στις ελληνικές τράπεζες: με ίδια κεφάλαια 28,6 δισ. ευρώ αποτιμώνται στο Χρηματιστήριο μόλις 6,1 δισ. ευρώ (18/8). Δηλαδή, κάθε 1 ευρώ κεφαλαίου αποτιμάται 0,21 λεπτά ή οι μετοχές διαπραγματεύονται 0,21 φορές τη λογιστική τους αξία κατά μέσο όρο. Οι τιμές αυτές σημαίνουν ότι η αγορά προεξοφλεί ότι τα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν σε χαμηλές τιμές. Οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ότι ο επόπτης SSM θα αναγκάσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια σε χαμηλές τιμές, εξ ου και η χαμηλή αποτίμηση στο χρηματιστήριο.

Ακόμα και από τις τιμές που δόθηκαν στις περυσινές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η απόσταση είναι σημαντική. Αποδεικνύει δε ότι σε αυτό το διάστημα δεν προχώρησε τίποτα στην εκμετάλλευση των κόκκινων δανείων προκειμένου να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών και να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για ποιους λόγους, λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές;
Κλείσιμο

Ξένος επενδυτής μιλώντας στο «newmoney.gr» υποστηρίζει ότι μέχρι να ξεκαθαριστούν οι νέοι κανόνες για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να κάνουν βήμα...

Το μεγάλο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε πέρυσι, όταν μαζί με την τραγική ανακεφαλαιοποίηση αποδέχθηκε τον νέο νόμο και τα κριτήρια για τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών, εξέλιξη την οποία επέβαλαν οι δανειστές προκειμένου να ελέγξουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε να συμμετέχουν μόνο τραπεζικά στελέχη στα διοικητικά συμβούλια και αργότερα προσπάθησε να διορθώσει το λάθος με αλλαγές και τροποποιήσεις στα κριτήρια. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης