Τσακαλώτος: Υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων - Προεδρικά Διατάγματα αν υπάρξει απόκλιση

Τσακαλώτος: Υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων - Προεδρικά Διατάγματα αν υπάρξει απόκλιση

«Αν υπάρχει απόκλιση στο πρόγραμμα θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα με γενικές περικοπές σε δαπάνες» δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών

Τσακαλώτος: Υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων - Προεδρικά Διατάγματα αν υπάρξει απόκλιση
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να φθάσει στους στόχους που έχουν θέσει οι θεσμοί εμφανίστηκε μετά το τέλος του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων με το οποίο κλείνει η πρώτη αξιολόγηση. Ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το χρέος σήμερα στο Eurogroup».

Κλείσιμο
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμφωνία λέγοντας ότι: «Υπάρχει συμφωνία για τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ο χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι κατά μέσο όρο 30 χρόνια».

Σε ότι αφορά το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε: «Βάλαμε κριτήρια για το ελληνικό χρέος, και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με επιμέρους μέτρα. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τώρα να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαι αισιόδοξος. Στην πραγματικότητα υπάρχει ήδη συμφωνία, συμφωνήσαμε στον μηχανισμό σχετικά με το χρέος. Αν σκεφτούμε που ήμασταν πριν τρεις μήνες θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε σημαντική πρόοδο.»

Σχετικά με την συμμετοχή και τις αντιδράσεις του ΔΝΤ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο καλύτερος δυνατός μηχανισμός που θα επιθυμούσε αλλά αντελήφθη ότι θα πρέπει να γίνει ότι νομικώς επιτρέπεται. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι που είναι ανέφικτο ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 
Καταλαβαίνω όμως ότι θα συμμετέχει στις συνομιλίες, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Εργαζόμαστε σκληρά και νομίζω ότι υπήρξε μια γενική αντίληψη σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη της τις απόψεις του ΔΝΤ».
 
Σε ότι αφορά τον αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε; «Αυτός ο μηχανισμός ίσως να μην είναι απαραίτητος καθόλου. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να φθάσει στους στόχους της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συζήτηση για το τι είδους πρωτογενούς πλεονάσματος θα έχουμε το 2018 όπου έχει συμφωνηθεί ότι θα βρίσκεται στο 3,5%. Το Euro Working Group θα αναλύσει τεχνικά ζητήματα.»

Mάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αναφέρθηκε και στα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα: «Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση μετά τα αποτελέσματα της Eurostat του Απριλίου για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Αν υπάρχει πχ 0,2% απόκλιση θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα με γενικές περικοπές σε δαπάνες με κάποιες εξαιρέσεις όπως πχ τα επιδόματα ανεργίας και οι αμυντικές δαπάνες. Και στον επόμενο προϋπολογισμό πχ του Οκτωβρίου θα μπορούμε να εξισορροπήσουμε την κατανομή εσόδων – δαπανών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος  δήλωσε επίσης πως μόλις θεσμοθετηθούν τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ ( απομένει το επίσης επώδυνο κομμάτι των έμμεσων φόρων)  θα γίνει η εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup   «άλλαξε σελίδα και σπάει τον φαύλο κύκλο των τελευταίων δύο ετών». 

Σε ότι αφορά την λειτουργία του μηχανισμού-«κόφτη», ο Έλληνας υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα προτείνει τον τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό να πιστοποιούν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάσσει την 30η Απριλίου κάθε έτους μια έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης