Προβληματισμός στην ακτοπλοΐα: Το Πάσχα πρόκριμα για το καλοκαίρι

Προβληματισμός στην ακτοπλοΐα: Το Πάσχα πρόκριμα για το καλοκαίρι

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση διχάζουν

Προβληματισμός στην ακτοπλοΐα: Το Πάσχα πρόκριμα για το καλοκαίρι
Οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και η επόμενη ημέρα για την ελληνική ακτοπλοΐα είναι «συννεφιασμένη». Στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση διχάζουν. Υπάρχουν οι αισιόδοξοι που προβλέπουν ότι τα ποσοστά θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα όταν όμως η πραγματική επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 7% περίπου σε σύγκριση με το 2014. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία η μείωση θα αγγίξει το 18% μέσα στο 2016.

Υπολογίζεται ότι από τη μεταφορά των μεταναστών οι εταιρείες είχαν τζίρο που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες και αυτό ισορρόπησε την κατάσταση. Πάντως, τα οικονομικά επιτελεία των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι μία προσωρινή κατάσταση και δεν την εντάσσουν στους μεσοπρόθεσμους υπολογισμούς τους.

Κλείσιμο
«Από τις έως τώρα κρατήσεις για το Πάσχα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ίσως και λίγο καλύτερα και αυτό είναι ενθαρρυντικό αφού εφέτος οι γιορτές πέφτουν πιο αργά που ο καιρός είναι καλύτερος. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την κίνηση της τελευταίας στιγμής» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης: «Το 2016 υπολογίζουμε ότι θα εκτελεστούν 41.000 δρομολόγια με δυνατότητα αύξησής των, εάν παραστεί ανάγκη».

Όσο αφορά το κατά πόσο επηρεάζει το προσφυγικό ζήτημα τον κλάδο της ακτοπλοΐας τόνισε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αναμφισβήτητα. Αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει τον επιβάτη που θέλει να ταξιδέψει. Δεν πιστεύω ότι κάποιος δεν θα πάει στα νησιά για αυτόν τον λόγο. Πρόβλημα ειδικά για τους ξένους θα υπάρξει αν γίνουν φασαρίες και διαδηλώσεις όπως συνέβη παλαιότερα στην Αθήνα».

Τα νησιά που έχουν θιγεί έως τώρα είναι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος σύμφωνα με ακτοπλοϊκούς κύκλους.

Όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κάνουν προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν τους τουρίστες. Προβληματισμό προκαλεί η μετακίνηση επιβατών προς τις αερομεταφορές, ιδιαίτερα στις μακρινές διαδρομές, με κύρια παραδείγματα την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης