ΣΕΒ: Μαθήματα στην Ελλάδα από το Μεγάλο Κραχ στις ΗΠΑ

ΣΕΒ: Μαθήματα στην Ελλάδα από το Μεγάλο Κραχ στις ΗΠΑ

Η ελληνική οικονομία διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί, αρκεί να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές και μάλιστα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα 

ΣΕΒ: Μαθήματα στην Ελλάδα από το Μεγάλο Κραχ στις ΗΠΑ
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων, από την ύφεση έως τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως τονίζει ο ΣΕΒ, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η ελληνική οικονομία διαθέτει όλα τα εχέγγυα και τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί, αρκεί να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές και μάλιστα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα.

Κλείσιμο
Στο προοίμιο της έκθεσης του ΣΕΒ τονίζονται τα ακόλουθα: «Εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων με απρόβλεπτες εξελίξεις, η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας αναδεικνύεται σε ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας.

Απαιτείται εθνική προσπάθεια επικών διαστάσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων . Συγκρίνεται μόνο, τηρουμένων των αναλογιών, με την προσπάθεια που έγινε στην Αμερική μετά το Κράχ του 1929, μέχρι και τα μέσα του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Τότε, τριπλασιάσθηκε η δημόσια δαπάνη (κατανάλωση και επενδύσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ και η ανεργία έπεσε από 23,6% το 1932 στα χαμηλά, προ κρίσης, επίπεδα του 5%.

Στην Ελλάδα που βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν εχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της, απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει σ' ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από οιονεί υφεσιακές προοπτικές.

Και όλα αυτά όταν, η σε εξέλιξη 4η βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογίες που διαπερνούν τα όρια μεταξύ της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής σφαίρας) αφήνει πίσω τις χώρες που δεν παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, προκαλώντας μεγαλύτερα αδιέξοδα στην απασχόληση χαμηλών εξειδικεύσεων.
Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης. Η Πολιτεία οφείλει να τις αξιοποιήσει και όχι να παραμένει καθηλωμένη στη διαχείριση της υφεσιακής μιζέριας και να προσβλέπει σε συνταγές ανάπτυξης μιας άλλης εποχής, που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης