Πρώτο πιάτο το ασφαλιστικό στο ραντεβού Τσακαλώτου-«Τρόικας»

Σε εξέλιξη η συνάντηση με το ΔΝΤ να κρατά σκληρή στάση με τις συντάξεις και το κουαρτέτο να θέτει θέμα διορισμών - Ποια άλλα θέματα θα μπουν στο τραπέζι για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής

Πρώτο πιάτο το ασφαλιστικό στο ραντεβού Τσακαλώτου-«Τρόικας»
To πρώτο ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το 2016 ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 5, με τα «αγκάθια» να είναι και πολλά και μεγάλα.

Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Κλείσιμο
ο οποίος έφτασε νωρίτερα από όλους στο ξενοδοχείο με το γνωστό κόκκινο σακίδιο και κατευθύνθηκε στο καφέ έως ότου έρθουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών που είναι οι: Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν
), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ).

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι έφτασε πρώτος στο ξενοδοχείο, ήταν αυτός που μπήκε τελευταίος και με πεντάλεπτη καθυστέρηση στην αίθουσα.

Η πρώτη συνάντηση στην οποία μετέχουν και οι Γιώργος Σταθάκης και Χουλιαράκης θα είναι εισαγωγική για όλα τα θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση με το ασφαλιστικό όπως είναι αναμενόμενο να κατέχει περίοπτη θέση.

Περίπου 45 λεπτά μετά την έναρξη της συνάντησης έφτασε στο ξενοδοχείο και ο κ. Αλεξιάδης.

Το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος της εβδομάδας και το βασικό αντικείμενο των συσκέψεων θα είναι να προσδιοριστούν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί σε μια δεύτερη φάση όταν και πάλι επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 - 2018, τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι.

Στο πρώτο η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Εδώ έρχεται να αντιταχθεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.

Το πρώτο είναι το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί θεωρούν ότι σε ορισμένα ζητήματα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου Ωστόσο, αμφιβάλλουν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, διαφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση και ιδίως με τη φιλοσοφία ότι πρέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Η λογική των δανειστών είναι ότι πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα ώστε να αποτελεί το βασικό κίνητρο για την πληρωμή των εισφορών. Επίσης, η αύξηση των εισφορών τούς βρίσκει αντίθετους επειδή πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει.

Η κρίσιμη παράμετρος όμως είναι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών πρέπει να ανταποκρίνεται και σε δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένα. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το δεύτερο πρόβλημα της αξιολόγησης που απασχολεί έντονα τους θεσμούς είναι η κομματικοποίηση του κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί μεγάλο μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 το οποίο αφορά την υποχρέωση να δημιουργηθούν ανεξάρτητες διοικητικές δομές και να περιοριστεί η παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της εκάστοτε κυβέρνησης στον κρατικό μηχανισμό. Κάτι άλλωστε που έγινε φανερό και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές φέρεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα τους δανειστές και να έχουν βαρύνει το κλίμα, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ένα κρίσιμο και ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015. Η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις (όριο ηλικίας και βαθμός συγγένειας) για να αντικατασταθούν στην Επιτροπή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια τρέχει η προθεσμία που είχε δοθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση για τη διαχείρισή τους, προθεσμία που εκπνέει στις 15 Φεβρουαρίου.

Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Τέλος σε ότι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.

Το αυριανό πρόγραμμα της «τρόικας» έχει συνάντηση με τον κ. Βερναρδάκη στις 11 το πρωι, στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 3 μετά το μεσημέρι επίσκεψη στην Τράπεζας της Ελλάδος και στις 5 το απόγευμα με τον κ. Σταθάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης