Απώλειες σε όλες τις αγορές - Προσπάθεια σταθεροποίησης στην Ευρώπη

Απώλειες σε όλες τις αγορές - Προσπάθεια σταθεροποίησης στην Ευρώπη

Σε «ελεύθερη πτώση» οι κινεζικές μετοχές - Οριακή πτώση στην Ευρώπη - Ενισχύονται χρυσός και γεν

Απώλειες σε όλες τις αγορές - Προσπάθεια σταθεροποίησης στην Ευρώπη
Απωλειών... συνέχεια για τις παγκόσμιες αγορές με την Κίνα και το πετρέλαιο να παραμένουν οι βασικοί καταλύτες στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους οι αγορές προσπαθούν να συγκρατήσουν τις απώλειές τους, ενώ σαφώς η προσοχή στρέφεται και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Οι ειδικοί δεν αναμένουν οποιαδήποτε αλλαγή στα αμερικανικά επιτόκια, αλλά η ανακοίνωση της τράπεζας μπορεί να δώσει το στίγμα για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. 

Κλείσιμο
Μετά τη βραχύβια ανάκαμψη την προηγούμενη εβδομάδα που έκανε πολλούς αναλυτές να πιστέψουν ότι ίσως επρόκειτο για την αρχή ενός ριμπάουντ, οι κινεζικές μετοχές βρέθηκαν για μια ακόμη φορά σε «ελεύθερη πτώση» και σε χαμηλό 13 μηνών και το πετρέλαιο υποχώρησε ξανά κάτω από τα 30 δολάρια. Την πτώση ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές (-1%), ενώ με πτώση πάνω από 100 μονάδες, κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street. Ο χρυσός και το γεν, ως επενδυτικά «καταφύγια» ενισχύονται.

Οι αναλυτές είναι πλέον απαισιόδοξοι για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, καθώς οι εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό εντείνονται, το γιουάν συνεχίζει να στηρίζεται μόνο με κρατική παρέμβαση και η ζήτηση πετρελαίου στη χώρα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές.

«Η πίεση για εκροές κεφαλαίων και η υποτίμηση του γιουάν εξακολουθούν να είναι μεγάλο ζήτημα», λέει απ' την πλευρά του ο Dai Ming, διαχειριστής Hedge Fund της Hengsheng Asset Management Co. στην Σανγκάη ο οποίος μειώνει την έκθεση του σε μετοχές. «Δεν έχουμε δει ενδείξεις επιτάχυνσης στην οικονομία και το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο θα ενέχουν πολλές προκλήσεις», προσθέτει.

Τη Δευτέρα, η ενεργειακή Exxon Mobil Corp. υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ζήτηση ενέργειας από την Κίνα στο 2,2% ετησίως μέχρι το 2025, εκτιμώντας ότι η αύξηση της ζήτησης θα φτάσει στο ζενίθ της το 2030.

Η ανακοίνωση σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά παγκοσμίως, «οδήγησε» τις τιμές πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια με πτώση πάνω από 5%.

Η τιμή του Brent υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 0,8% στα 30,11 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το συμβόλαιο του WTI στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υποχωρεί κατά 0,8% στα 30,27 δολάρια. Από την αρχή του έτους, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 18%.

«Η Κίνα και το πετρέλαιο θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε έντονη μεταβλητότητα» υποστηρίζει ο Nour Al-Hammoury, επικεφαλής αναλυτής στην ADS Securities.

Το πετρέλαιο και οι παγκόσμιες αγορές ακολουθούν το τελευταίο διάστημα ίδια πορεία, με τη σύγκλιση μεταξύ των δύο να βρίσκεται σε υψηλό 2 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης