Credit Suisse: Πώς η κρίση διέλυσε την ελληνική μεσαία τάξη

Credit Suisse: Πώς η κρίση διέλυσε την ελληνική μεσαία τάξη

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει «δει» την περιουσία της να μειώνεται περισσότερα από 500 δισ. δολάρια - Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που καταγράφεται αυτή η δραματική πτώση - Με την Αργεντινή, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών του κόσμου με την χειρότερη εικόνα

Credit Suisse: Πώς η κρίση διέλυσε την ελληνική μεσαία τάξη
Σε... σφαγή εισοδημάτων και περιουσιών έχει οδηγήσει η κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων από το 2008 έως και σήμερα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Credit Suisse αναφορικά με τον παγκόσμιο πλούτο κατά τη διάρκεια του 2015.

Βάσει των στοιχείων που προσφέρει ο ελβετικός οίκος, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει «δει» την περιουσία της να μειώνεται περισσότερα από 500 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι η «αξία» της βρίσκονταν στα 1,16 τρισ. δολάρια το 2007 (το υψηλότερο επίπεδο που έφθασε ποτέ) και φέτος φέρεται ότι έχει προσγειωθεί στα 678 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πτώση που αγγίζει το 41% και αφορά περισσότερα από 1,2 εκατ. Έλληνες.

Κλείσιμο
Αιτίες για την ελεύθερη πτώση των περιουσιακών στοιχείων της επονομαζόμενης και ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, μεσαίας τάξης, θεωρούνται η κατάρρευση στις αποτιμήσεις της ακίνητης περιουσίας, η αντίστοιχη πορεία των μετοχικών αξιών, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα -κάτι το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί στη γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη και όχι μόνο στην ελληνική «μορφή» της- υπήρξε σαφής υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη -παρά το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο διάστημα μνημόνια εφάρμοσαν Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία- που καταγράφεται αυτή η δραματική πτώση, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών του κόσμου με την χειρότερη εικόνα. Οι υπόλοιπες είναι οι Αργεντινή, Ρωσία, Αίγυπτος και Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης