Ακτοπλοΐα: Κατά 2,7% μειώθηκαν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Ακτοπλοΐα: Κατά 2,7% μειώθηκαν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Το 2014 το σύνολο των δανείων των εταιριών βρέθηκαν κάτω από 1 δισ. ευρώ λόγω της αποπληρωμής των δανείων, αναδιάρθρωσης των δανείων και της πώλησης πλοίων που βοήθησαν στη μείωση των δανείων λόγω προπληρωμών

Ακτοπλοΐα: Κατά 2,7% μειώθηκαν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων
Αγώνα επιβίωσης δίνει ο κλάδος της ελληνικής ακτοπλοΐας εν μέσω πρωτόγνωρων οικονομικών κλυδωνισμών της οικονομίας.  

Ο κεφαλαιακός έλεγχος που επιβλήθηκε στις τράπεζες έχει επιφέρει μείωση του μεταφορικού έργου αφού κυρίως  οι Έλληνες αποφεύγουν να ταξιδέψουν.

Και σαν μην έφθασε αυτό ήρθε και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια να ολοκληρώσει την εικόνα.

Παρ’ όλα  αυτά οι εταιρείες δίνουν αγώνα να ισορροπήσουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναδιάρθρωση των δανείων τους που έγινε πριν την κρίση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρεία οικονομικών συμβούλων XRTC που δημοσιεύθηκε σήμερα οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 2.7% σε σχέση με το 2013. 
Κλείσιμο

Το σύνολο των  εταιρειών, ΑΝΕΚ, Minoan, Attica, NEL και HSW  έχει προβεί σε αναταξινόμηση των Μακροπρόθεσμων δανείων σε Βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 74 του ΔΛΠ 1.

Το 2014 το σύνολο των δανείων των εταιριών βρέθηκαν κάτω από 1δισ. ευρώ λόγω:

- της αποπληρωμής των δανείων

- αναδιάρθρωσης των δανείων και

- της πώλησης πλοίων που βοήθησαν στη μείωση των δανείων λόγω προπληρωμών

«Ενδεικτικό είναι ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2009-2014 τα τραπεζικά δάνεια στο σύνολο των εταιριών μειώθηκαν 21,7% περίπου, όμως αν προσθέσουμε τη ρύθμιση των δανείων της NEL LINES το ποσοστό αυτό γίνεται  13% για τα 6 αυτά έτη.

Εξετάζοντας επιμέρους τις πέντε  εταιρίες η MINOAN LINES παρουσίασε μικρή μείωση των συνολικών δανειακών της υποχρεώσεων κατά  2,2% όπως και η ATTICA GROUP παρουσίασε μείωση της τάξης του  2,7%.

Τόσο η ANEK LINES όσο και η HELLENIC SEAWAYS μείωσαν το δανεισμό τους κατά  4,1% και 1,2% αντίστοιχα. Η NEL LINES από την άλλη αύξησε οριακά το δανεισμό της κατά 3% σχεδόν.  ATTICA GROUP και ΑΝΕΚ LINES να έχουν το μεγαλύτερο δανεισμό» επισημαίνεται στην έκθεση:

«Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη δανείστρια τράπεζα της Ελληνικής ακτοπλοΐας, η Τράπεζα Πειραιώς- υπολογίζεται ότι κατέχει περίπου το 50% του συνόλου των δανείων- έχει προβεί σε κινήσεις αναδιοργάνωσης στην HSW και στην ANEK LINES τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο, γεγονός που διαφαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία των εν λόγω εταιριών αλλά και που συμπαρασύρουν τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου να δρομολογήσουν ανάλογες αναδιαρθρώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης