Guardian: Θα χρειαστούν 100 χρόνια στην Ελλάδα για τον στόχο των 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Guardian: Θα χρειαστούν 100 χρόνια στην Ελλάδα για τον στόχο των 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Επικαλείται την έκθεση του ΔΝΤ για τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους

Guardian: Θα χρειαστούν 100 χρόνια στην Ελλάδα για τον στόχο των 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις
Για το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολίαζοντας τον στόχο των 50 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. «Είναι ο στόχος αυτός ρεαλιστικός;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

Οι συντάκτες του άρθρου υπενθυμίζουν ότι οι ιδωτικοποιήσεις αποτελούσαν πάντα ένα βασικό τμήμα των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας σημειώνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Αθήνα έχει αποτύχει στις υποσχέσεις της να πουλήσει κομβικά τμήματα των υποδομών της - λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες και εγκαταστάσεις ύδρευσης-  σε αντάλλαγμα για δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Κλείσιμο
Η βρετανική εφημερίδα επαναφέρει την «καταστροφική ανάλυση» του ΔΝΤ τον Ιούλιο στην οποία οι αναλυτές του ταμείου γράφουν ότι «ρεαλιστικό είναι να υποτεθεί ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν θα φέρει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο - υπονοώντας ότι θα χρεισατούν 100 χρόνια για να συγκεντρωθεί το ποσό-στόχος των 50 δισ. ευρώ».

Όπως παρατηρεί ο Γκάμπριελ Στερν από το Oxford Economics το ΔΝΤ δεν έχει μάθει από το παρελθόν του ότι «less is more» όταν αυτό αφορά αριθμητικούς στόχους.

Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του. Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό. "Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα", τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Για πολιτικό λάθος όσον αφορά τον στόχο των 50 δισ. ευρώ με την απουσία στήριξης από Ελληνες πολιτικούς από όλο το φάσμα, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο οικονομολόγο Γιενς Μπάστιαν ο οποίος ήταν ένας από τα μέλη της Taskforce για την Ελλάδα που ήταν υπεύθυνα για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Ιδιωτικοποιήσεις αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα σημαίνει ξεπούλημα» συμπληρώνει.

"Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. "Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;", διερωτάται.

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται. "Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά ... και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων".

"Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει μια ανταλλαγή μεταξύ του να κάνει κάτι που θα είναι δίκαιο, ανοικτό και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες, ή κάτι που θα αποφέρει τα αναγκαία μετρητά".

Ο Ντόιλ φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να αυξηθούν επειγόντως τα μετρητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.

Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται -απαλλαγή από την ολιγαρχία της- στην πραγματικότητα αυτό θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Ντόιλ, ο οποίος εργάστηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Πολωνία τη δεκαετία του 1990.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, τονίζει ο Π. Ντόιλ που δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης