Χαμηλότερες εισφορές και συμψηφισμός χρεών για τους «εγκλωβισμένους» ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

Χαμηλότερες εισφορές και συμψηφισμός χρεών για τους «εγκλωβισμένους» ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

Ποιοι μπορούν να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις 

Χαμηλότερες εισφορές και συμψηφισμός χρεών για τους «εγκλωβισμένους» ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ
Με ρυθμίσεις που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή θα δοθεί η  δυνατότητα στους ασφαλισμένους μετά την 1-1-93 του ΕΤΑΑ να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-16, ώστε να ανακουφιστούν από τις υπέρμετρες μνημονιακές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης στους εκπροσώπους των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, οι ασφαλισμένοι πριν την 1-1-93 του ΕΤΑΑ επιστρέφουν από 1-1-2015 μέχρι 31-12-2016 στις ασφαλιστικές εισφορές που είχαν πριν τη δραστική αύξηση τους το 2011.

Κλείσιμο
- Επίσης αυξάνεται με πάγια ρύθμιση το όριο οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ των εγκλωβισμένων πριν την συνταξιοδότηση ασφαλισμένων από 15.000 σε 25.000 ευρώ, ενώ με μεταβατική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για ένα τρίμηνο να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με συμψηφισμό με τις συντάξεις τους και οι εγκλωβισμένοι πριν την σύνταξη τους , που οφείλουν περισσότερα από 25.000  και μέχρι 50.000 ευρώ. 

- Ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ προς αυτά για δικές τους εισφορές και συνεπώς η κατάργηση των σχετικών αναγκαστικών νομοθετικών διατάξεων της Χούντας.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα ο  κ. Στρατούλης με τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΑΕΕ , υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί άμεσα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί με επιπλέον 118 μόνιμους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι θα προστεθούν στους 69 απολυμένους μέσω διαθεσιμότητας, που επανέρχονται στη δουλειά τους. 

Επίσης, τους ενημέρωσε για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι οποίες οδηγούν στην ανακοπή της μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και στην αποκατάσταση του δημόσιου καθολικού , αλληλέγγυου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. 

Σχετικά με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ,ότι αυτές, εάν χρειαστεί, θα γίνουν μετά από διάλογο με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες των εργαζομένων και ασφαλισμένων, χωρίς να ισοπεδώνονται προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Σε ό,τι αφορά τους  πρώην συμβασιούχους  του ΟΑΕΕ, ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε στις τελικές προτάσεις του υπουργείου, οι οποίες περιλαμβάνουν , εκτός από το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων, μοριοδότηση των απολυμένων σε διαγωνισμό για τα ασφαλιστικά ταμεία και αύξηση των θέσεων κατά 100, ώστε να αυξηθούν στις 400 αντί για 300 οι νέες προσλήψεις στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης