CNN: 7 λόγοι που ένα Grexit δεν θα ήταν ολέθριο

CNN: 7 λόγοι που ένα Grexit δεν θα ήταν ολέθριο

Aυτή τη φορά το Grexit φαίνεται να μην έχει προκαλέσει ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές

CNN: 7 λόγοι που ένα Grexit δεν θα ήταν ολέθριο
Καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα, ο φόβος του Grexit έχει επανέλθει και πάλι.

Αλλά κατά κάποιο τρόπο, αυτή τη φορά το Grexit φαίνεται να μην έχει προκαλέσει ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές όπως επισημαίνει το CNN.

Ο λόγος είναι πως αν και ένα Gexit μπορεί να είναι επώδυνο, δεν θα είναι τόσο όσο αν συνέβαινε το 2012 ή το 2010 όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.

Όπως εξηγεί το CNN οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

Κλείσιμο
1. Ισχυρότεροι πιστωτές

Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η αναλογία έχει αντιστραφεί από τότε - τα τελευταία στοιχεία από την Open Europe δείχνουν ότι το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τώρα στην κατοχή των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμούς, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε ένα πιθανό Grexit.

2. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται

Πλέον δεν υπάρχει μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε σε περίπτωση Grexit, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Wells Fargo και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος.

3. Δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο

Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, ωστόσο, οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία τα καταφέρνουν πολύ καλά δουλεύοντας σκληρά μέσα από τα οδυνηρά προγράμματα διάσωσης που της έχουν επιβληθεί.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, διότι ο φόβος πως θα υπάρξει ντόμινο σε περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει περάσει πια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης