Καθοριστικό το «όχι» Ντράγκι στα 10 δισ. ευρώ των εντόκων

Καθοριστικό το «όχι» Ντράγκι στα 10 δισ. ευρώ των εντόκων

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την παρέμβαση Ρέντσι, Μοσκοβισί και Γιούνκερ διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για τις ελληνικές θέσεις - ΟΧΙ απο την ΕΚΤ και στην πρόταση Βαρουφάκη για τα Ελληνικά ομόλογα

Καθοριστικό το «όχι» Ντράγκι στα 10 δισ. ευρώ των εντόκων
«Πάγο» σε κάθε θετική ή ενθαρρυντική δήλωση προς τις ελληνικές θέσεις φαίνεται πως βάζει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει επιδοθεί σε ένα παρασκηνιακό «πρέσινγκ» προς Ευρωπαίους αξιωματούχους, από κοινού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Παρά την υποδοχή που είχε η πρόταση Βαρουφάκη, όπως εκφράστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε επενδυτές στο Λονδίνο και όπως έδειξαν οι αγορές την Τρίτη, το μήνυμα της Μέρκελ, που εκφράστηκε και από την ίδια, ήταν σαφές: Η ελληνική πλευρά «θέλει χρόνο για να διαμορφώσει τις απόψεις της» είπε μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, δίνοντας σαφές μήνυμα πως για την Γερμανία, η πρόταση Βαρουφάκη -για την ώρα- δεν συζητείται. 

Κλείσιμο
Καθοριστικής σημασίας ήταν οι διαρροές από την ΕΚΤ το βράδυ της Τρίτης πως η Τράπεζα αρνείται την αύξηση των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να ζητά στο σχέδιό του ο κύριος Βαρουφάκης. Το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε, βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την έκδοση πρόσθετων ομολόγων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως η «ενδιάμεση χρηματοδότηση» για να «ηρεμήσει η χώρα» για τους επόμενους τρεις μήνες, έως ότου να προκύψει νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Επιπλέον η ΕΚΤ φέρεται να αρνείται στην Ελλάδα και τα 1,9 δισ. ευρώ που ζητά ο Βαρουφάκης από τα κέρδη των ομολόγων, «κόβοντας» έτσι την ισχύ του προγράμματος - γέφυρα που προβλέπει το σχέδιο για το διάστημα των επόμενων τριών περίπου μηνών, όταν και η ελληνική πλευρά προσδοκά να έχει επιτευχθεί μια νέα πλήρης συμφωνία με τους εταίρους. 

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται αξιωματούχους της ΕΚΤ, η Τράπεζα δεν πρόκειται να το αποδεχθεί. Νωρίτερα, την ίδια αίσθηση απόρριψης του σχεδίου έδινε και ρεπορτάζ του Reuters, όπου αξιωματούχοι τόνιζαν ότι στην ΕΚΤ επικρατεί σχεδόν απορριπτική στάση για την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ στελέχη της αντέτειναν ότι επιθυμούν την πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Μάλιστα πηγές της Φρανκφούρτης ανέφεραν ότι ακόμα και αν σε επίπεδο κυβερνήσεων η Αθήνα επιτύγχανε μία πολιτική συμφωνία-«γέφυρα» με τους εταίρους της για να αποπέμψει την Τρόικα χωρίς να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την άνεση (ούτε την νόμιμη εξουσιοδότηση) να παρέχει οικονομική βοήθεια και στήριξη σε κράτη-μέλη που δεν τελούν σε αυστηρό πρόγραμμα –εκτός αν της ζητηθεί να το πράξει από το Eurogroup! Πολύ δε περισσότερο εάν προκριθεί το "εργαλείο" των perpetual bonds, δηλαδή μια έμμεση μορφή απευθείας χρηματοδότησης κοινοτικής χώρας, κάτι που δεσμεύεται από το καταστατικό της να μην πράξει η ΕΚΤ...

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ διαμορφώνει ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για τις ελληνικές θέσεις, σε συνδυασμό και με τις παρεμβάσεις άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων. Το ίδιο μήνυμα επιχείρησε να περάσει η Γερμανίδα Καγκελάριος και προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, μιλώντας τηλεφωνικά μαζί του πριν από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στις δηλώσεις του μάλιστα ο Ρέντσι φρόντισε να καταστήσει σαφές πως οι όποιες προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα: «Δεν συζητήσαμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εις βάθος. Αυτές οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο τραπέζι των αποφάσεων. Δεν έχουν σχέση με τις σκέψεις και τις ιδέες που ανταλλάσσονται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των πρωθυπουργών» είπε κατά λέξη ο Ματέο Ρέντσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «παρότρυνση» Σόιμπλε προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, νωρίτερα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μοσκοβισί, στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, η Κομισιόν να μην προχωρήσει σε υποσχέσεις και παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα, για θέματα που αφορούν στο ελληνικό χρέος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν νωρίτερα, είχε επίσης εκφράσει τη θέση πως η Ευρώπη σέβεται μεν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, όμως δεν είναι αυτό που θα καθορίσει εφεξής την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης