Barclays: Πολύ μικρό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Barclays: Πολύ μικρό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Η επόμενη μέρα μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών - Η διεθνής τράπεζα εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται προς μετριοπαθής θέσεις

Barclays: Πολύ μικρό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας
Την επόμενη ημέρα, μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών εξετάζει σε έκθεσή της η Barclays, με τον τίτλο “Greece: Next steps – programme extension and presidential election”¨.

Eurogroup και νέο πρόγραμμα

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup η βρετανική επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν θετικό – έως ένα βαθμό – μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς της προσφέρει μία ευκαιρία να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να λάβει την τελευταία “δόση” από την τρόικα.

Παράλληλα τονίζεται ότι, με δεδομένες της χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-16, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει εντός ενός προγράμματος για την επόμενη 2ετία. Πιθανώς να μην είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται τώρα, αλλά θα υπάρξει μία προληπτική πιστωτική γραμμή που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα. Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε καμία περίπτωση “δεν βιάζονται” να ζητήσουν από τα κοινοβούλια τους να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου θα είναι ικανοποιητική.

Προεδρική εκλογή

Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι τι θα γίνει με την προεδρική εκλογή. Ο οίκος αφού πρώτα αναλύει την διαδικασία που χρειάζεται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος, εξετάζει τι μπορεί να συμβεί εάν τελικώς η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Η Barclays εκτιμά ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν στο α' τρίμηνο του 2015, υποστηρίζοντας ότι νικητής, βάσει των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί έως και σήμερα, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως δεν αναμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν και δεν καταθέτει απόψεις σχετικά με το ποιοι κομματικοί συνδυασμοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης