Μεγάλο αφιέρωμα των FT στην Ελλάδα - Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ξεχωρίζει η εφημερίδα

Μεγάλο αφιέρωμα των FT στην Ελλάδα - Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ξεχωρίζει η εφημερίδα

Εκτενέστατο αφιέρωμα στην Ελλάδα πραγματοποιούν στη σημερινή τους έκδοση οι Finacial Times, εστιάζοντας τόσο στις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και στις επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στην επόμενη μέρα μετά την κρίση. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζει η εφημερίδα είναι οι Coco-Mat, Aegean Airlines αλλά και οι ελληνικές start ups.

Μεγάλο αφιέρωμα των FT στην Ελλάδα - Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ξεχωρίζει η εφημερίδα
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη παραμένουν και το ΔΝΤ ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, μετά τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση μεταπολεμικά, όμως, για να είναι η ανάκαμψη διατηρήσιμη, απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις, γράφει η εφημερίδα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,4-0,6% φέτος, αλλά κάποιοι αναλυτές περιμένουν ακόμα και ρυθμούς 0,9-1%, εξαιτίας της ώθησης από τον τουρισμό.

Όμως, είναι αβέβαιο εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης  κοντά στο 3%, που απαιτούνται για την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και τη μείωση του χρέους.

“Η ανάπτυξη είναι βασικό ζήτημα. Αποτελεί μεγάλη ανησυχία το εάν ο ρυθμός του ΑΕΠ θα κυμανθεί σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα της στασιμότητας, εάν αυτό είναι διατηρήσιμο, εάν οι εταιρείες μπορούν να κάνουν τη στροφή προς τις εξαγωγές που χρειάζεται”, λέει στους FT ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

“Η οικονομία που αναδύεται από την ύφεση είναι ένα πολύ διαφορετικό και υγιέστερο ον. Ένας ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 3% θα πρέπει να είναι διατηρήσιμος, καθώς ξεκινάμε από πιο χαμηλή βάση”, εκτιμά ο Μ. Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank.

Σημάδια αναγέννησης

Τους πρώτους καρπούς των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Ελλάδα εντοπίζουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην προσδοκία θετικών ρυθμών ανάπτυξης φέτος και επιτάχυνσής τους από το 2015, στην επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων και στα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, που δείχνουν ότι η χώρα θα επιτύχει το στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Η πιστωτική επέκταση και η ποιότητα των δανείων είναι οι προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών

Μπορεί  η Ελλάδα να χρειάζεται την πιστωτική επέκταση για να βγει από την ύφεση, όμως, οι τράπεζές της τηρούν επιφυλακτική στάση, εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ, τονίζει σχετικό άρθρο.

Με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων  δανείων στον κόσμο, ο κλάδος δέχεται πιέσεις να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, εξακολουθώντας, από την άλλη πλευρά, να στηρίζει τις φερέγγυες επιχειρήσεις και τα  νοικοκυριά.

Οι FT μεταφέρουν τις εκτιμήσεις τραπεζιτών ότι τα κόκκινα δάνεια -που αγγίζουν τα 77 δισ. ευρώ ή το 36% του συνόλου- θα κορυφώσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Και εξηγούν ότι ο Γ. Στουρνάρας πρέπει να εξετάσει εάν θα συστήσει bad bank για τον κλάδο, που ωστόσο θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ή θα πιέσει τις εσωτερικές μονάδες αναδιάρθρωσης των τραπεζών να κινηθούν ταχύτερα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Eurobank, Χρ. Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες, η πιστωτική συρρίκνωση είναι κυρίως αποτέλεσμα της αδύναμης ζήτησης και των αυστηρότερων πιστωτικών ελέγχων. Κατά την άποψή του, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών θα αυξήσει τη ζήτηση για δάνεια, κυρίως για νέα επενδυτικά projects.

Όσο για το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ, παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLRTO), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Χριστοδούλου, εμφανίζεται επιφυλακτικός. “Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτή τη φάση για το είδος των εγγυήσεων που απαιτούνται για το TLTRO, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε το ποσό της ρευστότητας που μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες”, λέει.

Ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει – Ακολουθεί μια κίνηση αναβάθμισής του

Η Ελλάδα απολαμβάνει μια χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό, με αύξηση των επισκεπτών κατά 30% το πρώτο τετράμηνο του 2014 και προβλέψεις για 19 εκατ. τουρίστες φέτος.

Όμως, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για την επέκταση και την αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, οι αφίξεις μπορούν να φτάσουν στα 21 εκατ. άτομα έως το 2024, με τα ετήσια έσοδα να αυξάνονται στα 18 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα και καταφέρει να προσελκύσει αρκετές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Σημείο καμπής για την Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές ομολόγων

Η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μπορεί να έδειξε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα για τη χώρα, όμως, δεν σημαίνει ότι  η κρίση τελείωσε, τονίζει σχετικό άρθρο.

“Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο, με δεδομένη της αδυναμία της χώρας για αποτελεσματική φορολόγηση και τη δυναμική της ανάπτυξης”, λέει ο Michael Hasenstab, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Franklin Templeton. Όπως λέει ο ίδιος, τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Όμως, ο  Γιώργος Σαραβέλος, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, τονίζει: “'Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής. Το μεγάλο πρόβλημα κατά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ότι δεν μπορούσαμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα. Αλλά στα τέλη του περασμένου έτους, τα πράγματα σταμάτησαν να γίνονται χειρότερα. Και αυτό άλλαξε τις αντιλήψεις”.

Οι εξαγωγές ενισχύουν την Coco-Mat

Εκτενής είναι η αναφορά των FT στην Coco-Mat, την ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε φτιάχνοντας πρώτες ύλες για τους κατασκευαστές στρωμάτων στη Σουηδία και τη Γερμανία, αλλά στη συνέχεια άρχισε να παράγει τα δικά της προϊόντα, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά. Ο τζίρος της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία 5 χρόνια, στα 50 εκατ. ευρώ, παρότι οι πωλήσεις της στην Ελλάδα εμφανίζουν σταθερή πτώση.

Πάνω από τα τρία τέταρτα της παραγωγής της Coco-Mat εξάγεται, ενώ η εταιρεία έχει 70 καταστήματα λιανικής από τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη έως τη Τζέντα και τη Σεούλ.

Πλέον, η επιχείρηση επεκτείνεται και στα ξενοδοχεία, όχι μόνο προμηθεύοντας τον κλάδο, αλλά και λειτουργώντας τις δικές της μονάδες. “Το ότι ήμασταν στοχευμένοι στις εξαγωγές και δεν είχαμε τραπεζικά δάνεια σήμαινε ότι μπορέσαμε να μείνουμε κερδοφόροι κατά τη διάρκεια της κρίσης”, λέει ο Μ. Ευμορφίδης, που ίδρυσε την εταιρεία πριν από 22 χρόνια με τον αδερφό του.

“Το σχέδιο είναι να αυξήσουμε τον τζίρο στα 250 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά να συνεχίσουμε να παράγουμε όλα μας τα στρώματα στην Ελλάδα”.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης