Στουρνάρας: «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε»

Στουρνάρας: «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε»

«Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους, τόσο θα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών και υποσχέθηκε ότι από το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα αναπτυξιακά μέτρα

Στουρνάρας: «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε»
Ευθεία πρόσκληση προς την αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα να λάβει μέρος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την μείωση του χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και πως εφεξής οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα εστιάζονται σε αναπτυξιακά μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως όσο πετυχαίνει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί, τόσο θα αυξάνεται η δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώνει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές.

Κλείσιμο
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και στα όσα τελικώς συμφωνήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών μας, ενώ ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο να ζητούν ακόμα περισσότερα μέτρα, τελικώς αντιλήφθηκαν πως η ελληνική πλευρά είχε δίκιο όταν μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα και απεδέχθησαν ακόμα και τη διανομή μέρους αυτού ως κοινωνικό μέρισμα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά μια λογιστική εγγραφή και πως επετεύχθη χάρη στην μη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως αυτό το πλεόνασμα οφείλεται κατά τα δύο τρίτα στη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και μόνον κατά το ένα τρίτο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην αύξηση των φόρων, ενώ παραδέχθηκε πως το επίπεδο των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να μειωθεί πολύ ακόμα, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης όμως μπορεί, καθώς υπάρχουν ακόμα κρατικοί οργανισμοί που λειτουργούν με κόστος υπερβολικό και ανεπίτρεπτο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει “κρυφές δεσμεύσεις” οι οποίες, όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, θα δημοσιοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές ως ένα είδος “μυστικού Μνημονίου”, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως μετά από σχεδόν 8 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της και αυτό αποτυπώθηκε και στην τελική συμφωνία και επανέλαβε την πρόσκλησή του στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθούν μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο μεθεπόμενο Eurogrοup, όταν και θα ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του χρέους, προκειμένου να πειστούν πως το μοναδικό “κλειδί” για την επίτευξη αυτού του στόχου της χώρας μας είναι η διασφάλιση του πλεονάσματος και για τα επόμενα χρόνια και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ο ίδιος τονίζει πως ήδη οι δύο αυτές προϋποθέσεις τηρούνται ευλαβικά από την ελληνική πλευρά και πλέον μένει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να τηρήσουν την υπόσχεσή τους...

“Η βιωσιμότητα του χρέους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας, στις αποκρατικοποιήσεις, στα φορολογικά έσοδα, στην τήρηση των δεμεύσεων. Η περαιτέρω μείωση του χρέους θα είναι μια επιβράβευση των μέχρι σήμερα προσπαθειών μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην παλαιότερη δήλωσή του πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι στο σύνολό τους τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας είναι – σε ποσοστό – χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ. Ξεκαθάρισε δε πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά, σε αντίθεση με αυτή της αντιπολίτευσης που συνεχώς καταγγέλει και συνεχώς διαψεύδεται από την πραγματικότητα...

Ο υπουργός αρνήθηκε και την “κατηγορία” πως στην επίτευξη πλεονάσματος συνέβαλε το γεγονός ότι επίτηδες καθυστερούν να εκδοθούν συντάξεις δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων. Δήλωσε μάλιστα πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: το υπ. Εργασίας λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί η “ουρά” των συντάξεων.

Επίσης τόνισε πως και για το 2015 η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, κανένα λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η θετική πορεία που έχει ήδη χαραχτεί, αν και παραδέχθηκε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύουμε ότι θα τους πετύχουμε.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι: “Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτε. Αν θα δείτε και στο νέο κείμενο του Μνημονίου προβλέπεται πως αν πετυχαίνουμε τους στόχους θα έχουμε περιθώριο ακόμα και να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές...”

Ερωτηθείς για το κατά πόσον το επίδομα αλληλεγγύης θα παραμείνει σε ισχύ για πολύ καιρό ακόμα, ο υπουργός απάντησε πως είναι νωρίς να μιλήσουμε γι' αυτό και πως σε τελική ανάλυση ως φόρος θα παραμείνει για όσο χρειαστεί ώστε να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το θέμα του υπολογισμού της υπεραξίας με πιθανότερο όρο να μην ισχύει αυτή για ακίνητα άνω των 20 ετών.

Για το αν θα παραμείνει σε ισχί και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ήταν κάθετος: “Όλη η Ευρώπη έχει τέτοιο φόρο και εξάλλου το ποσοστό τοιυ φόρου αυτού στην Ελλάδα είναι μικρότερο του μέσου όρου της ΕΕ, είναι ένας φόρος δίκαιος!”

Ενώ ως προς το τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές τιμές απάντησε: “Όταν ομαλοποιηθεί η αγορά, τότε θα το δούμε. Γίνονται πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική πλέον, αλλά ζητώ την κατανόηση του κόσμου, από το 2014 και μετά θα προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε ό,τι μπορούμε”.

Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που εμείς παραγγείλαμε στον ΟΟΣΑ και πρέπει να γίνει για να απαλλάξουμε την οικονομία από καρτέλ και αγκυλώσεις. “Δεν είναι ένα βάρος που μας επιβλήθη, αλλά κάτι που πρέπει να γίνει, είναι εξάλλου προϋπόιθεση για την εκταμίευση της δόσης”.

Για το πόσες δόσεις έχουμε ακόμη να λάβουμε απάντησε πως ακόμα 9 δισ. ευρώ είναι η δόση του Μαϊου και μετά τελειώνει το πρόγραμμα από την ΕΕ. Μετά τον Μάιο μένουν άλλα 9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μέχρι τον Μάιο του 2016.

Ως προς την έξοδο της χώρας στις αγορές τόνισε πως μέχρι τον Μάιο του 2015 είμαστε καλυμένοι, μετά για τον επόμενο χρόνοι είμαστε υπό προϋποθέσεις καλυμένοι. Μετά θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές...

Ξεκαθάρισε πάντως πως ήδη είμαστε σχεδόν έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, έστω δοκιμαστικά, μάλλον όμως όχι πριν τις ευρωεκλογές.

Και κατέληξε λέγοντας: “Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι στριμωγμένος, αλλά από το 2014 θα εξομαλύνεται η κατάσταση, τα δυσκολότερα, τα επώδυνα είναι πίσω μας...”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης