Στουρνάρας: «Υπολογίζουμε σωστά το πλεόνασμα»

Στουρνάρας: «Υπολογίζουμε σωστά το πλεόνασμα»

«Πιο αυστηρός ο δικός μας τρόπος υπολογισμού του πλεονάσματος από αυτόν της Eurostat», απαντά ο υπ. Οικονομικών στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής που αμφισβήτησε τις μετρήσεις της Αθήνας – Διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης αλλά μόνον επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων - ΣΥΡΙΖΑ: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από τη Eurostat

Στουρνάρας: «Υπολογίζουμε σωστά το πλεόνασμα»
Την έντονη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκάλεσε η ανοικτή αμφισβήτηση των μετρήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα απο τον Γερμανό επικεφαλής της Εurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» χαρακτήρισε «εικασίες» οποιοδήποτε στοιχείο για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνει πριν τη συγκέντρωση όλων των αριθμών στα τέλη Μαρτίου.

Η συνέντευξη του χερ Ραντερμάχερ ήρθε αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», χθες, Παρασκευή, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του πως το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Κλείσιμο
Πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισαν αδιανόητες τις δηλώσεις Ραντερμάχερ, ενώ ακόμα εντονότερη ήταν η αντίδρασή τους για τον ισχυρισμό του διευθυντή της ευρωπαικής στατιστικής υπηρεσίας ότι τα στοιχεία και ο τρόπος υπολογισμού τους υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Η επίσημη αντίδραση της Αθήνας ήρθε από το Μαξίμου, όπου το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που υπολογίζεται, είναι πολύ πιο περιοριστικός, πολύ πιο αυστηρός από αυτόν της Eurostat.

«Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει με το σωστό τρόπο τα στοιχεία ενώ ενημερώνει και την Τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που βγάζει τα εθνικά στοιχεία με κανόνες πολύ πιο αυστηρούς απο αυτούς της Εurostat. Επιχείρησε έτσι να απαντήσει στον κ. Ραντερμάχερ, ο οποίος στη συνέντευξή του είχε αφήσει και αιχμές για την όλη διαδικασία μέτρησης στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Eurostat είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο και πως “αν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η πρόβλεψη για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους, όσο και εναντίον προσώπων”.

Σε κάθε περίπτωση ο μεν επικεφαλής της Εurostat επιμένει πως αξιόπιστα στοιχεία δεν θα έχουμε παρά μόνο το Μάρτιο και πως μχρι τότε όλα είναι εικασίες, ενώ η ελληνική πλευρά, δια στόματος Στουρνάρα και Βενιζέλου επιμένει πως “τα εθνικά στοιχεία θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες”...

ΣΥΡΙΖΑ: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από τη Eurostat

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον επικεφαλής της Eurostat.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «η κυβέρνηση που μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τους εκπροσώπους των δανειστών, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ψυχρολουσία από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό,τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους του 2013, ενώ αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Η θέση αυτή του κ. Ραντερμάχερ προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει μετά τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μαξίμου ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν». 

Ο ΥΠΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει το πλεόνασμα με πολύ αυστηρότερους τρόπους απ’ ό,τι επιβάλλει η τρόικα.

«Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat», πρόσθεσε. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης