Πού θα κριθεί το crash test κυβέρνησης - τρόικας

Πού θα κριθεί το crash test κυβέρνησης - τρόικας

Δύο κρίσιμα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα κρίνουν το μέλλον της νέας διαπραγμάτευσης που ξεκινά.

Πού θα κριθεί το crash test κυβέρνησης - τρόικας
Στόχος όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και να μην επιστρέψει η Τρόικα πριν το καλοκαίρι. Η έκβαση όμως των ελέγχων σε δημοσιονομικά και εργασικά ίσως δεν αποδειχτεί τελικά «αναίμακτη», όσο τα δύο μέρη επιθυμούν –για δικούς τους καθαρά λόγους.

Στις 8 Ιανουαρίου ο Ελληνας πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα το Κολέγιο των Επιτρόπων, λόγω της προεδρίας της ΕΕ από τη χωρα μας για το α΄εξάμηνο της χρονιάς (την ημέρα εκείνη έχε προσκληθεί και θα παραστεί στις εκδηλώσεις και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος). Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένει τους επικεφαλής της Τρόικα, με «άλλον αέρα» όμως, ως προεδρεύων όμως του Εκοφίν και αναπληρωτής πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Κλείσιμο
Για συμβολικούς κυρίως λόγους, όσο διαρκεί η ελληνική Προεδρία, οι ευρωπαίοι δανειστές (Κομισιόν και ΕΚΤ) δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο «σήριαλ» της κόντρας με την Τρόικα, που σημάδεψε το β΄εξάμηνο του 2013.

Αλλά και το ΔΝΤ ψάχνει πλέον τρόπους για να απεμπλακεί από την ελληνική υπόθεση, που μόνο καλά δεν κύλησε για το Ταμείο –που μέχρι και λάθη του αναγκάστηκε να ομολογήσει επισήμως.

Η ελληνική κυβέρνηση πάλι έχει το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες (ίσως όχι μόνο αυτές που είναι προγραμματισμένο να στηθούν για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση).

Μια καλή διέξοδος από όλους θεωρείται πως θα ήταν η επάνοδος της χώρας στις αγορές.  Στο υπουργείο Οικονομικών εντείνονται οι επαφές και οι διεργασίες για την επόμενη κίνηση και αναζητείται φόρμουλα να μπορέσει να δανειστεί ξανά με ομόλογα το ελληνικό δημόσιο. Το κόστος δεν θα είναι ευκαταφρόνητο (αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% ή 5%) αλλά η κίνηση αυτή θα «βολέψει» πολλούς, αν σταθεί ικανή να υποκαταστήσει την επόμενη δόση προς τη χώρα μας από τον Μηχανισμό Στήριξης. Σε τέτοια περίπτωση, η Τρόικα θα φύγει από την Αθήνα πριν τα τέλη Ιανουαρίου, μετά από περίπου 10 ημέρες το πολύ -ακόμα και αν δεν έχει εγκρίνει τη δόση, δεν θα επιστρέψει πριν τον Μάϊο  αφού τότε θα φαντάζει προσωρινά τουλάχιστον σαν «περιττή» η παρουσία της και οι νέες πιέσεις που αυτή θα εσήμαινε.

Με τον τρόπο αυτό πάντως, κυβέρνηση και Τρόικα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να οργανώσουν ένα σχέδιο … σταδιακής «απόσυρσης» των ελεγκτών απ΄την Αθήνα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Τα ορόσημα

Στην ιδανική περίπτωση, ο έλεγχος της Τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το Γιούρογκρουπ της 27ης Ιανουαρίου. Κανείς δεν θέλει να συνεχίσει να «σέρνεται» για αργότερα η υπόθεση της εκταμίευσης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά από το Eurogroup και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου)

Για τη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μην επιστρέψουν οι ελεγκτές πριν το καλοκαίρι, όπου πλέον το παζάρι θα γίνεται για τον λεπτομερή καθορισμό των νέων όρων του προγράμματος μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα όμως τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Με «εργαλείο» τη νέα ευρωπαϊκή επποπτεία  μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο ελεγκτικός ρόλος της Τρόικα διαφαίνεται τότε ότι μπορεί πλέον να περνά σε δεύτερο πλάνο.

Μέχρι τότε τουλάχιστον, στην κυβέρνηση θα επιμένουν να μιλάνε μόνο για «διαρθρωτικά μέτρα» και «όχι περικοπές μισθών και συντάξεων» γα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 1,2  δισ. ευρώ για το 2014.

Ο τρέχων έλεγχος από την Τρόικα όμως, μόλις επιστρέψουν οι επικεφαλή από τις διακοπές τους,  δεν μπορεί να παραβλέψει κυρίως επτά ακανθώδη ζητήματα, γύρω από τα οποία θα περιστραφούν οι διαβουλεύσεις  τον Ιανουάριο:

-          Την είσπραξη των φορολογικών εσόδων που παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης.

-          Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις από τα οποία εξαρτάται το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

-          Η β΄φάση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, δηλαδή το πρόγραμμα αναδιάρθωσής τους.

-          Η έγκριση του κυβερνητικού σχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

-          Η μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες εντός του έτους, που εκτιμάτα ότι θα δημιουργήσει απώλεια εσόδων έω 1 δισ. ευρώ στα ταμεία.

-          Η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που υπολογίζονται σε έως 2 δισ. ευρώ και πλήττει τα Ταμεία και άλλους κρατικούς φορείς.

-          Το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου η τρόικα επιμένει για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης