Χατζηδάκης: «Όχι στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας» λένε και οι τράπεζες

Χατζηδάκης: «Όχι στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας» λένε και οι τράπεζες

Ούτε τα μισά κεφάλαια, από όσα ζητούσε η κυβέρνηση να ρίξουν στην αγορά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, δεν έχουν διοχετεύσει οι ελληνικές τράπεζες

Χατζηδάκης: «Όχι στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας» λένε και οι τράπεζες
Ούτε τα μισά κεφάλαια, από όσα ζητούσε η κυβέρνηση να ρίξουν στην αγορά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, δεν έχουν διοχετεύσει οι ελληνικές τράπεζες.

Αν και τον Σεπτέμβριο είχε τεθεί σαν στόχος να δοθούν χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχαν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ αλλά τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Κλείσιμο
Σύσκεψη για το θέμα είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικων τραπεζών κ. Γιώργο  Ζανιά. Σε δηλώσεις του ο κ.Χατζηδάκης  τόνισε ότι «μόνο 1 από τις 4 τράπεζες (σσ: εννοεί την Εθνική) ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, όπως και οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος”.

Ωστόσο το έδαφος αυτό δύσκολα θα καλυφθεί και έτσι δεν φαίνεται δυνατόν να δοθούν άλλα 1,3 δισ. σε 2 μήνες, για αυτό στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να μεταθέσουν το στόχο για έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014.

Από πλευράς των τραπεζών, ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν «δύσκολος μήνας» στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «η αγορά έχει τη δική της δυναμική», λόγω της αβεβαιότητος που επικρατεί στην αγορά.

«Όχι στους πλειστηριασμούς»

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων» τόνιζαν τραπεζικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη με τον κ. Χατζηδάκη, μία μέρα μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες ότι δεν πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωσης πλειστηριασμών από 1.1.2014.

Κορυφαίος  τραπεζικός αξιωματούχος πάντως, τόνιζε ότι «η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο». Επίσης σημείωνε με νόημα πως «πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις για τους αδύναμους κρύβεται μεγάλος αριθμός "στρατηγικών κακοπληρωτών" και αυτό πρέπει να πάψει».

Καθώς πολλοί δανειολήπτες φοβούνται ότι τα μέτρα προστασίας θα αφορούν μόνον όσους έχουν ήδη «κόκκινα δάνεια» (90 μέρες μετά τη λήξη πληρωμής της δόσεως), οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οι δανειολήπτες πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν ό,τι μπορούν στην τράπεζα για να μη βγει «κόκκινο» το δάνειό τους, εμφανιζόμενοι σαν πελάτες για να δηλώσουν την αδυναμία τους ώστε να ενταχθούν σε ευνοϊκότερο καθεστώς (πληρωμή μόνο τόκων κλπ). Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν μάλιστα πως οι τράπεζες θα βρουν τρόπους να εντοπιστούν ποιοι δανειολήπτες έχουν πραγματικά πρόβλημα και ποιοι όχι.

Πηγή:www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης