Τι προβλέπει η τροπολογία για την παράταση ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ

Τι προβλέπει η τροπολογία για την παράταση ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ

Περιθώριο έως το τέλος 2015 στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην παραγραφούν υποθέσεις

Audi A1 με 185 ίππους: Που είναι το S1;
Τι προβλέπει η τροπολογία για την παράταση ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ
Περιθώριο για άλλα δύο χρόνια, δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, για να μπορούν να διενεργούν έρευνες μέχρι και το τέλος του 2015 σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν περιέλθει εις γνώσιν του στοιχεία από υπηρεσίες του εξωτερικού, χωρίς τον κίνδυνο να παραγραφούν οι έλεγχοι και οι διώξεις του δημοσίου έναντι των ελεγχομένων ως υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, το δημόσιο αποκτά το δικαίωμα διενέργειας προσωρινού ελέγχου και όχι οριστικού, ώστε να μπορεί να προχωρά σε βάθος η έρευνα και όταν προκύπτει από μερικά στοιχεία υποψία φοροδιαφυγής για τον ελεγχόμενο. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, διότι πολλοί ελεγχόμενοι έχουν δεκάδες διαφορετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και το άνοιγα όλων αυτών θα καθυστερούσε υπερβολικά την έρευνα.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία Στουρνάρα, οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2013, παρατείνονται κατά δύο (2) έτη. Η παράταση αφορά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) υποθέσεις, για τις οποίες έχουν αποσταλεί στοιχεία ή εκκρεμεί η αποστολή στοιχείων από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες στις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές, ελεγκτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές βάσει της αμοιβαίας διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής, των διατάξεων των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου, των συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και οιασδήποτε άλλης διαδικασίας ή



β) υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου ή έρευνας με βάση διαβιβασθείσα πληροφορία από δικαστικές ή ελεγκτικές αρχές, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Επιπλέον, με τις προτεινόμενες αλλαγές στις φορολογικές διατάξεις, δεν θα απαιτείται διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου και έκδοση οριστικού φύλλου ελέγχου προσδιορισμού του φόρου που είναι μια διαδικασία χρονοβόρα αλλά θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας προσωρινού έλεγχου και έκδοσης προσωρινού φύλλου ελέγχου προσδιορισμού του φόρου, διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα με αποτέλεσμα τη διενέργεια μεγαλύτερου αριθμού φορολογικών ελέγχων. Αντιθέτως επεκτείνεται η παραπάνω διαδικασία προσωρινού ελέγχου και σε φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για τον άμεσο και ταχύ έλεγχο στοχευμένων περιπτώσεων που προκύπτουν από τις διενεργούμενες διασταυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική αρχή μπορεί να επανέλθει στην υπόθεση και να διενεργήσει οριστικό φορολογικό έλεγχο .

Όλα τα παραπάνω στόχο έχουν να υπάρξει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης