Η συμφωνική ορχήστρα και τα μπαλέτα της Όπερας του Κίεβου τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Η συμφωνική ορχήστρα και τα μπαλέτα της Όπερας του Κίεβου τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς

Η συμφωνική ορχήστρα και τα μπαλέτα της Όπερας του Κίεβου τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη
Η θρυλική Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μπαλέτα της Όπερας του Κιέβου σε μια μοναδική παράσταση στην Αθήνα τιμούν τον  μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Από την Όπερα του Κιέβου και της Οδησσού, όπου δόθηκε η τελευταία θριαμβευτική παράσταση του μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς», τον Οκτώβρη του 2017, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου σε Χορηγία «Ίδρυμα Μπούμπουρα», του Έλληνα ευεργέτη Παντελή Μπούμπουρα που ζει στην Οδησσό, η παράσταση μεταφέρεται στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου στο Παλλάς.

Κλείσιμο
Στην μοναδική αυτή βραδιά θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα Παιδικά Τραγούδια του 1937, το Κρητικό Κοντσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, τον αγαπημένο κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». 

Τα έργα αυτά  αποτελούν μέρος του ενιαίου «Μουσικού Σύμπαντος»  του Μίκη Θεοδωράκη, όρος τον οποίο ο ίδιος έχει δώσει στον σύνολο του έργου του, αποτυπώνοντάς το σε ένα χειρόγραφο χάρτη με τίτλο «Το Μουσικό μου Σύμπαν». Αυτόν τον μουσικό χάρτη με όλα τα έργα μελέτησε για 20 χρόνια η Τατιάνα Παπαγεωργίου πιανίστρια και ακαδημαϊκή μουσικολόγος, σε στενή συνεργασία με το συνθέτη και αποτύπωσε σε μια μνημειώδη διδακτορική διατριβή σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, η οποία δίνει πλέον άλλη διάσταση στο έργο του, και καταδεικνύει την ελληνικότητα των θεμάτων σε όλες τις φόρμες σύνθεσης συμφωνικές, λαϊκές έντεχνες και την μοναδική συνθετική του ικανότητα. Η Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό, το χαμένο εδώ και μισό αιώνα «Κρητικό Κονσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κίεβου υπό την Διεύθυνση Oleksiy Baklan, έργο που αποτελεί δείγμα της σταθερής του έμπνευσης από την μουσική παράδοση της πατρίδας του, των συναρπαστικών κι ατσάλινων αρχέγονων ρυθμών της Κρήτης.

Η Συναυλία στο Α’ Μέρος θα κλείσει με μελωδίες από  τον Κύκλο Τραγουδιών “Αρχιπέλαγος” που πρώτη ερμήνευσε και ηχογράφησε το 1960 η Μαίρη Λίντα. Την μεγάλη ερμηνεύτρια αγκαλιάζουν εκατοντάδες παιδικές και νεανικές φωνές, που μεταλαμπαδεύουν τα πρώτα τρυφερά τραγούδια αλλά και τα εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην νεότερη γενιά. Την Παιδική και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Πατσέας. Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο μέγας δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, συνεργάτης χρόνια της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Ως επιστέγασμα του ξεχωριστού αυτού προγράμματος έρχεται θριαμβευτικά στο Β’ Μέρος αυτούσιο απόσπασμα των παραστάσεων της Εθνικής Όπερας του Κίεβου από  το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». 

Η συναυλία λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον όποιο θα δοθούν τα έσοδα.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017
Θέατρο Παλλάς - 8.00 μμ.  




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης