Τι κάνει η Χάρις Αλεξίου σε ένα πάρτι με γορίλες σε τρελά κέφια;

Τι κάνει η Χάρις Αλεξίου σε ένα πάρτι με γορίλες σε τρελά κέφια;

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί την πιο ανατρεπτική επανάσταση της θεατρικής Αθήνας και μας καλεί σε ένα αξέχαστο πάρτι που στήνεται στη σκηνή του Rex

Τι κάνει η Χάρις Αλεξίου σε ένα πάρτι με γορίλες σε τρελά κέφια;
To Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένο θίασο, την «Οπερέττα» μια παράσταση βασισμένη στην «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Ακόμα κι αν είδατε την παράσταση την περασμένη σεζόν, θα ξαναπάτε γιατί στο all star cast προστέθηκαν 
τα ονόματα του Άρη Σερβετάλη και της Χάρης Αλεξίου. 

Κλείσιμο



Ο Χάρης Φραγκούλης, ο αίλουρος που σκαρφαλώνει σε χρόνο dt τον βράχο-σκηνικό της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, παίζει τον κόμη Αρισταίο. Έβαλε στο μάτι την κόρη του μπακάλη, την όμορφη Αλμπερτίνα (Εύη Σαουλίδου), αφού κρατάει λίστα με τις κατακτήσεις του και θέλει να προσθέσει το όνομά της. Κρατήστε αυτό ως μπούσουλα για την παραληρηματική παράσταση του Καραθάνου και κλείστε εισιτήρια για την πιο ανατρεπτική παράσταση του Νοεμβρίου. Το δελτίο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει ρητά ότι θα είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας. Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική «Οπερέττα» του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προτείνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.



Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, βρισκόμαστε στα Ιμαλάια, στον οίκο των Ιμαλαΐων, όπου πρίγκιπες, άρχοντες και πριγκίπισσες περιμένουν τον μεγάλο μόδιστρο για να κάνουν την ετήσια επίδειξη μόδας. Έχουμε άρχοντες και υπηρέτες, γίνεται μια επανάσταση και όλα διαλύονται. Μια πρώτη σκέψη που κάνει κανείς παρατηρώντας αυτό τον θίασο στις πρόβες είναι ότι πρόκειται για το «La La Land» με πιανίστα τον Chewbacca των «Star Wars». Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι θεατής σε μια ρομαντική κομεντί με πρωταγωνιστές ήρωες από τον «Πλανήτη των Πιθήκων». Ο Καραθάνος αναρωτιέται πού πρέπει να ανέβουν τα σύννεφα για να έχουν το σωστό ύψος. Ο βράχος γυρίζει σαν πίστα ροκ συναυλίας. Οι ηθοποιοί μοιάζουν με παιδάκια που βρίσκονται σε playdate με μικρούς συμμαθητές τους και παίζουν τρέχοντας πάνω κάτω. Ένας σινεφίλ θα έλεγε ότι ο Καραθάνος βλέπει πολλές sci-fi ταινίες. Κάποια στιγμή ακούγεται η ατάκα «τρέξτε, ξεδώστε!» και μένουμε αποσβολωμένοι μπροστά σε ένα όργιο. Η επανάσταση συνοδεύεται από πανηγυρικό δημοτικό τραγούδι με τη ζωντανή ορχήστρα σε διονυσιακά κέφια. Ο βαρόνος Φιρουλέ (Μιχάλης Σαράντης) και ο κόμης Αρισταίος (Χάρης Φραγκούλης) μοιάζουν με καρικατούρες προσώπων της άρχουσας τάξης, με γελοίους πολιτικούς. Μπορείς να συμπεράνεις ότι ο Καραθάνος μιλάει για την εξέλιξη του ανθρώπου φορώντας δαρβινικά στους ηθοποιούς μάσκες ζώων. Σίγουρα σκέφτεσαι ότι η επανάσταση απαιτεί μια ζωώδη δύναμη για να επιτευχθεί. Δεν πρόκειται για μια στρωτή παράσταση με εύπεπτα απλά νοήματα. Τουναντίον, πίσω από την εξιστόρηση μιας απλής ιστοριούλας μετά μουσικής και τραγουδιών, κρύβεται μια χώρα σε κρίση αξιών. Μια παράλογη ιστορία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. 



Ο Νίκος Καραθάνος το καλοκαίρι του 2016 στην Επίδαυρο πάλι με την επανάσταση καταπιάστηκε μέσω των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη. Ήταν μια παράσταση που κατέληξε σε βακχικό γλέντι με τραγούδια, χορούς και μουσικές. Και στο «Δεκαήμερο», διασκευή έκανε πάνω στο έργο του Βοκάκιου, όπως ακριβώς διασκευάζει τον Γκομπρόβιτς. Έχει τις δικές του εμμονές, την Τέχνη του που σε κάνει χαρούμενο, άρα καλύτερο άνθρωπο. Ακόμη κι όταν δεν έχεις καταλάβει πλήρως το νόημα της παράστασής του, βγαίνεις από το θέατρο ξαλαφρωμένος. 


Info: Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοροπούλη», Πανεπιστημίου 48, www.n-t.gr. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00. Από 22 Νοεμβρίου. 


Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Χάρης Αλεξίου, Χάρης Ανδριανός, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Κώστας Κορωναίος, Νίκος Λεκάκης, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Ελένη Μπούκλη, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Αρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης.

Μουσικοί επί σκηνής:
Ilya Algaer (κοντραμπάσο), Γιώργος Δούσος (γκάιντα, καβάλ, ντουντούκ, κλαρίνο, φλάουτο), Διονύσης Κοκόλης (τρομπέτα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Άγγελος Τριανταφύλλου (πιάνο).




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης