Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου: «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» και «Χριστούγεννα στο Πλανητάριο»

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου: «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» και «Χριστούγεννα στο Πλανητάριο»

«Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» τιτλοφορείται η διαδραστική έκθεση του Ευγενίδιου Ιδρύματος για τον Δεκέμβριο και τα φετινά Χριστούγεννα, που συμπληρώνεται με την έκθεση «Χριστούγεννα στο Πλανητάριο»

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου: «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» και «Χριστούγεννα στο Πλανητάριο»
Η «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» θα πραγματοποιηθεί στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που μέσα από πειράματα και μουσική εξερευνά τον χειμώνα και τις όψεις του. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Σάββατο και Κυριακή αλλά και την περίοδο των εορτών (26-30 Δεκεμβρίου και 2-7 Ιανουαρίου), χιονονιφάδες, έλατα, μάλλινα ρούχα και μουσικοί πειραματισμοί θα συνθέσουν ένα εορταστικό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, ενώ παράλληλα, γονείς με παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να ακολουθήσουν μία διαδρομή στο φως, με ξεναγό τον Ισαάκ Νεύτωνα.

Κλείσιμο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη πειραμάτων με θέμα «Τα μυστήρια του χειμώνα», στη συνέχεια ακολουθεί η διαδραστική αφήγηση «Νότες, αριθμοί και φράκταλ!», ενώ επιπλέον τα παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδρομή «Τι έχετε να πείτε… για το φως κ. Νεύτωνα;».

Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, η ομάδα των πειραμάτων της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας αναζητεί τα χαρακτηριστικά του χειμώνα με τη βοήθεια της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας, όπου το μικροσκόπιο, η υδρόγειος σφαίρα και το υγρό άζωτο επιστρατεύονται για να λύσουν τα μυστήριά του.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να αναζητήσουν την μουσική και τα μαθηματικά στη φύση, να παίξουν γνωστά τραγούδια με μουσικούς σωλήνες, να αναπαράγουν την πυθαγόρεια μουσική κλίμακα με καλαμάκια και να ακούσουν μέσα από τις κρεμάστρες τι άκουγε ο Μπετόβεν. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η σχέση των χιονονιφάδων και κεραυνών με τα μαθηματικά και τη μουσική, ενώ θα συζητηθεί το αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς μαθηματικά, αλλά γεμάτος μουσική.

Μόνο στα παιδιά από 8 έως 12 ετών, θα δοθεί ένα μικρό βιβλίο αφιερωμένο στο φως, μέσα από τις οδηγίες του οποίου μπορούν να ακολουθήσουν μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή, κατά την οποία οι γονείς γίνονται ξεναγοί και μαζί με τα παιδιά ανακαλύπτουν τις βασικές ιδιότητες του φωτός.

Τη γιορτινή διάθεση του Ιδρύματος συμπληρώνει η εκδήλωση «Χριστούγεννα στο Πλανητάριο», που θα πραγματοποιηθεί, από τις 7 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου, με μια σειρά από εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι από τα βάθη των ωκεανών ως τις εσχατιές του Σύμπαντος, και από το «κοντινό» παρελθόν ως το μακρινό μέλλον.

Θα προβληθούν έξι παραστάσεις: Το 'Αστρο των Χριστουγέννων, Mαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka Hina, Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων, Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα, Κρυμμένο Σύμπαν και Κοράλλια και ύφαλοι. Οι παραστάσεις θα απαντήσουν σε προβληματισμούς και απορίες που μπορεί όλοι να έχουμε, μέσα από φαντασμαγορικές ψηφιακές και υψηλής ανάλυσης εικόνες.

Τέλος, με αφορμή την ταινία «Κοράλλια και Ύφαλοι», η οποία φέρνει στο νου τον ελληνικό υποβρύχιο κόσμο, πραγματοποιείται μια εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την Θάλασσα», δια χειρός του ελεύθερου δύτη και φωτογράφου Στέφανου Κόντου. Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και έχει ως θέμα την υποβρύχια φωτογραφία, την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθό, ενώ φιλοδοξεί να αναδείξει την ομορφιά, την αξία και την μοναδικότητα του ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και βεβαίως να προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Για τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Επιστήμης δεν γίνεται κράτηση και η είσοδος γίνεται από την οδό Πεντέλης 11 με εισιτήριο που είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι χώροι επίσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr . Οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης