Ο Αριστοφάνης σε τουρκόφωνα κόμικς

Ο Αριστοφάνης σε τουρκόφωνα κόμικς

Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη κυκλοφορούν σε κόμικς στην Τουρκία- ΄Ηδη, εκδόθηκαν η «Ειρήνη» και η «Λυσιστράτη», ενώ αναμένεται, τον επόμενο μήνα, η έκδοση των «Ιππέων»

Ο Αριστοφάνης σε τουρκόφωνα κόμικς
Χάρη στις εκδόσεις Istος -ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε προ τριετίας από μια παρέα νέων Ελλήνων - Τούρκων και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη- οι κωμωδίες του Αριστοφάνη κυκλοφορούν σε τουρκόφωνα κόμικς.

Κλείσιμο
Ο Ιστός ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τουρκικά καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις. Ενας από τους σκοπούς του ιστού είναι να καταστήσει προσβάσιμα στο τουρκόφωνο αναγνωστικό κοινό κλασικά έργα της ελληνικής γραμματείας και πρωτογενείς ιστορικές πηγές.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ήδη εκδόθηκαν και κυκλοφορούν -σε μορφή κόμικς-στην Τουρκία, η "Ειρήνη" και η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σε εικονγράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη και κείμενα του Τάσου Αποστολίδη. Από την ίδια σειρά ("komikosmos") του Istos, αναμένεται, τον επόμενο μήνα, η έκδοση των "Ιππέων" (Sipahiler). Τη μετάφραση ανέλαβε ο Berivan Bazencir. Και οι δυο εκδόσεις -56 σελίδων η καθεμιά- κυκλοφορούν και στα ελληνικά.


Οι δύο δημιουργοί των έργων του Αριστοφάνη σε κόμικς, που τώρα κυκλοφορούν και στα τούρκικα, είναι από την Θεσσαλονίκη. Ο  Γιώργος Ακοκαλίδης υπογράφει τις εικόνες και ο Τάσος Αποστολίδης, τα  κείμενα.. Εκπαιδευτικός (με σπουδές μαθηματικών) χρονογράφος και κειμενογράφος σε εκδοτικές δραστηριότητες αργότερα, ο Τάσος Αποστολίδης, πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, γραφίστας και εικονογράφος σειράς εκδόσεων ο Γιώργος Ακοκαλίδης.

«Η σειρά 'Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς' εκδίδεται στην Ελλάδα συνεχώς εδώ και τριάντα χρόνια και αποτελεί την πρώτη σε κυκλοφορία σειρά κόμικς στη χώρα, έχοντας κερδίσει το αναγνωστικό κοινό, χάρη στο καθημερινό λεξιλόγιο, το χιούμορ και τα έξυπνα σκίτσα της.

Αποτελείται συνολικά από έντεκα κωμωδίες (Αχαρνείς, Ιππείς, Νεφέλες, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσες, Πλούτος) που επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2006 και το 2007, με καινούργια επεξεργασία εικόνων από τον Γιώργο Ακοκαλίδη και κειμένων από τον Τάσο Αποστολίδη», αναφέρει το "Μεταίχμιο" για την επέκταση του έργου του και στη γειτονική Τουρκία ανακοίνωσή του

Η σειρά έχει μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα, έχει αποσπάσει διεθνή τιμητική διάκριση, αποτέλεσε θέμα διδακτορικών διατριβών, ενώ αποσπάσματα ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία.

Μετά την πρώτη συνεργασία τους στην εικονογράφηση των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Γιώργος Ακοκαλίδης και ο Τάσος Αποστολίδης, το 2012 παρουσίασαν, σε έξι συνέχειες τις 24 ραψωδίες της "Οδύσσειας".

Εκδόσεις Istos
Ο Πολίτικος εκδοτικός οίκος Istos ιδρύθηκε το 2011, με πρωτοβουλία των μελών της Ρωμαίικης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και θέτει ως βασικό του στόχο την προώθηση έργων σχετικών με την πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό και τον σύγχρονο αστικό βίο.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site του, "αναβιώνοντας μια πλούσια, εγχώρια, εκδοτική παράδοση, ύστερα από διακοπή μισού περίπου αιώνα, ο 'Ιστός' φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το υπάρχον 'πνεύμα νοσταλγίας' για τους Ρωμιούς με μια ουσιαστική και σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης