Ο Aλβανός εικαστικός, Αντριάν Πάτσι, στήνει επιτύμβιες στήλες σε έκθεση

Ο Aλβανός εικαστικός, Αντριάν Πάτσι, στήνει επιτύμβιες στήλες σε έκθεση

Επάνω σε αυτές αναγράφονται τα ονόματα Αλβανών μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα και άλλαξαν τ΄όνομά τους- «Οι μετανάστες, οι οποίοι θεώρησαν το αλβανικό όνομά τους "προβληματικό" προσκαλούνται να το δηλώσουν...πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί», λέει ο εικαστικός

Ο Aλβανός εικαστικός, Αντριάν Πάτσι, στήνει επιτύμβιες στήλες σε έκθεση

Στην έκθεση «Guardians» του Αλβανού εικαστικού Αντριάν Πάτσι, δεσπόζει η εγκατάσταση «Names». Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης εμπνέεται από το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί μετανάστες άλλαξαν το πραγματικό τους όνομα και το αντικατέστησαν με ελληνικό, προκειμένου να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Για έναν χρόνο, ο Πάτσι συγκέντρωνε ονόματα Αλβανών που διαμένουν στην Ελλάδα, ζητώντας τους να γράψει ο καθένας το πραγματικό του όνομα και όχι το ελληνικό που υιοθέτησαν αργότερα, σε ένα φύλλο χαρτί. Αφού ολοκλήρωσε την συλλογή των ονομάτων, ο διεθνής εικαστικός δημιούργησε μια μεγάλη εγκατάσταση γλυπτών που μοιάζουν με επιτύμβιες στήλες με εγχάρακτες επιγραφές τα ονόματα που συγκέντρωσε.
Κλείσιμο

Ονόμασε την εγκατάσταση «Names» και την αποκαλύπτει, σήμερα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στην γκαλερί Καλφαγιάν.

«Βασικός στόχος μου» εξηγεί ο Πάτσι, «είναι να μετατρέψω την γκαλερί σε ένα είδος ''γραφείου-υπηρεσίας'' που καλεί όσους άλλαξαν το όνομά τους, να γράψουν το αρχικό τους όνομα σε ένα φύλλο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο οι μετανάστες, οι οποίοι θεώρησαν το αλβανικό όνομά τους ''προβληματικό'' ως προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, προσκαλούνται να το δηλώσουν μέσω της απλής χειρονομίας της γραφής του πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί».

Το έργο του Άντριαν Πάτσι, έχει παρουσιαστεί -μεταξύ άλλων- σε ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ (2014), στο Ζε ντε Πομ του Παρισιού (2013), στο Μουσείο Κουνστχάους της Ζυρίχης (2010) στο Τελ Αβίβ (2008)

Γκαλερί Καλφαγιάν:Χάρητος 11, Κολωνάκι. Τηλ.2107217679. Ωρα 20.00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης