Πού να πάτε, τι να δείτε αυτήν την εβδομάδα

Πού να πάτε, τι να δείτε αυτήν την εβδομάδα

Από το Ηρώδειο μέχρι το Σταυρό του Νότου, αυτά είναι τα καλλιτεχνικά δρώμενα που ξεχωρίζουν στην εβδομάδα που ξεκίνησε...

Πού να πάτε, τι να δείτε αυτήν την εβδομάδα
Από το Ηρώδειο μέχρι το Σταυρό του Νότου, αυτά είναι τα καλλιτεχνικά δρώμενα που ξεχωρίζουν στην εβδομάδα που ξεκίνησε...

Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο


«Μάνα μου Ελλάς» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει εδώ και λίγο καιρό ο Σταύρος Ξαρχάκος σε καλοκαιρινή περιοδεία και έρχεται στο Ηρώδειο την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.
Κλείσιμο

Μεγάλες στιγμές από τη μουσική του πορεία των τελευταίων 50 χρόνων, τραγούδια από τη δισκογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, μουσικές στιγμές που αγαπήθηκαν και σημάδεψαν τη νεότερη Ελλάδα.

Μελωδίες αναγνωρίσιμες που μέσα σε δύο ώρες θα μας μεταφέρουν σε διάφορες γωνιές της χώρας αλλά και χρονικές περιόδους. Μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο θα βρίσκονται στη σκηνή δύο από τις ωραιότερες φωνές της νεότερης γενιάς.

Η Ηρώ Σαΐα -που συνεργάζεται με το συνθέτη τα τελευταία χρόνια- και ο Ζαχαρίας Καρόυνης που συμμετείχε στη μεγάλη θεατρική επιτυχία “Το μεγάλο μας Τσίρκο”.
 



Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές, παρουσιάζει έκθεση του βερολινέζου καλλιτέχνη Tino Sehgal έως το τέλος Οκτωβρίου. Η έκθεση, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Asad Raza, αποτελεί την πρώτη παρουσίαση έργων του Sehgal σε εξωτερικό χώρο. Η έκθεση θα αναπτυχθεί εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε γειτονικό χώρο. Ακολουθώντας τη μοναδική πρακτική του Sehgal, η έκθεση δεν περιλαμβάνει εγκαταστάσεις. Τα έργα συνθέτονται αποκλειστικά από περιπατητική φιλοσοφική συζήτηση, χορογραφία και ήχους.

Η παρουσίαση των έργων του Sehgal σε αρχαιολογικό χώρο της κλασικής Αθήνας εντάσσεται στην προσπάθεια του ΝΕΟΝ για ενεργοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης με δράσεις που στοχεύουν στην επαναδραστηριοποίηση των δημόσιων χώρων και ένταξή τους στην καθημερινή πολιτιστική ζωή της πόλης.





Μεφίστο στο Εθνικό


Το Εθνικό Θέατρο επαναλαμβάνει για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 την θεατρική διασκευή της Αριάν Μνουσκίν «Μεφίστο» πάνω στο διάσημο έργο του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Το έργο -βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα- ιχνηλατεί τη σταδιοδρομία του Χέντρικ Χέφγκεν από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν, νέος αριστερός ηθοποιός, πρωταγωνιστούσε σε φημισμένο θέατρο του Αμβούργου, μέχρι τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, οπότε το όνομά του ταυτίστηκε με τους Ναζί. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική όλων των ηρώων μέσα από τη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων.

Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.



Stelar στο Gazi

Ο αγαπημένος μας Parov Stelar επιστρέφει στην χώρα μας για ένα αξέχαστο πάρτι. Στην αρχή του Φθινοπώρου τι καλύτερο από ένα ξεχωριστό live και αυτό έρχεται στις 5 Οκτωβρίου στο Gazi Music Hall.

Ο Parov επιστρέφει στη χώρα μας παρέα με την εξαμελή μπάντα του για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό show. Ένα πρόγραμμα που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά, ένα live-αναδρομή στο σύνολο της καριέρας του, ειδικά διαμορφωμένο με βάση τις απαιτήσεις του ελληνικού κοινού, αλλά και την αγάπη του για τον παλιό Parov και τις πρώτες επιτυχίες του. Αυτές που του χάρισαν το τόσο πιστό και φανατικό κοινό του.

H γιορτή θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό after show party με Dj set από τους παραγωγούς του Pepper 96.6 στην ταράτσα του Gazarte.



Έφορος στο Νέο Κόσμο

Μια σουρεαλιστική πολιτική σάτιρα σε δεκαπεντασύλλαβο ανοίγει την αυλαία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για αυτή τη σεζόν. Μια σύγχρονη κωμωδία “Ο Εφορος και οι Κόρες” για την κρίση και την επίδραση της στους απλούς ανθρώπους σε σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα και μουσική Θοδωρή Οικονόμο.

Ένας φοροεισπράκτορας με αποστολή να συλλέξει την παραμικρή σταγόνα ΦΠΑ που θα βρεθεί στο δρόμο του, εξοπλισμένος με όλο το κουράγιο που του δίνει το αξίωμα και οι σπουδές του, συναντά δυο αδερφές άνεργες, με ένα αδήλωτο στην εφορία μωρό, που καταφέρνουν μετά από περιπέτειες να επιζήσουν στη φύση. Μια συνάντηση που ανατρέπει κάθε δεδομένο.

Το κείμενο είναι της Μαρίας Τρανού, θεατρικής συγγραφέα και ποιήτρια. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και την Ελλάδα, ενώ το 2006 απέσπασε το 1ο Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για παιδιά.




Αρμονία στο Κολωνάκι

Μια νέα ενότητα έργων παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 στις 30 Σεπτεμβρίου, η Εύα Αποστολάτου, με τίτλο «Επιδίωξη για αρμονία». Η ζωγράφος επιχειρεί μέσα από αυτόν τον κύκλο έργων να εικονογραφήσει το συμπέρασμα των φιλοσόφων ότι «η τέχνη σώζει από τα δεινά της ζωής».

Η Εύα Αποστολάτου δουλεύει με λάδι σε καμβά, με τη μία πινελιά παραθετικά δίπλα στην άλλη και με καθαρό χρώμα. Συνδέεται εικαστικά με ό,τι αγαπά και την συγκινεί  και τα θέματα της είναι κυρίως τοπία και πορτρέτα σε ήπιες γκάμες χρωμάτω.

Αυτό όμως που την ενδιαφέρει πάνω απ όλα είναι να υπερβεί την αφήγηση και να αποτυπώσει την ομορφιά του τοπίου, ή αλλιώς την αρμονία που εκπέμπει η φύση και το σύμπαν. Το σημαντικότερο όμως  είναι ότι αποτυπώνει την ομορφιά των προσώπων που επιλέγει να ζωγραφίσει, με την έννοια της δικής τους αλήθειας.




Ραμόνα στην Κυψέλη


Η bijoux de kant εγκαινιάζει το ιστορικό θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή με την παράσταση «Ραμόνα travel/η γη της καλοσύνης», που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι. Μόνο για 20 παραστάσεις από την 1 Οκτωβρίου η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Λένα Δροσάκη, ο Δημήτρης Μοθωναίος και ο Κρις Ραντάνοφ θα ζήσουν ένα ταξίδι με τα ίδια πρόσωπα αλλά διαφορετικά ονόματα. Ένα λεωφορείο που διασχίζει τα Βαλκάνια. Άλλη γη, άλλα μέρη, οι ίδιες πάντα γδαρμένες επιθυμίες.

Η «Ραμόνα travel/η γη της καλοσύνης» είναι οι μνήμες, τα λόγια, οι εικόνες, τα ξόρκια, τα μαγικά δεσίματα που όλοι μας ψελλίσαμε ή ονειρευτήκαμε. Οι γκάιντες και ο Αττίκ. Τα σκυλάδικα και η Βέμπο. O Βελουχιώτης και η Παναγία της Τήνου. Η νεότερη ελληνική ιστορία του καθενός, δηλαδή η παγκόσμια. Άλλο ένα ταξίδι της «bijoux de kant» στη χώρα του διηνεκούς ρομαντισμού. Στη χώρα που επιτελούνται θαύματα, στη χώρα που όλοι πρέπει να πιστέψουν με τη διαδικασία του επείγοντος. Η ΡΑΜΟΝΑ travel είναι ένα δημοτικό τραγούδι που υποδύεται άλλη μια παράσταση.




Λεωνίδας Μπαλάφας στο Stage Volume 1


Τον γνωρίσαμε μέσα από reality αλλά τον αγαπήσαμε όταν μάθαμε ότι παιδεύεται χρόνια με νότες και αυτοσχεδιασμούς, ότι ξεκίνησε να τραγουδάει στα 14 του στην Απανεμιά στην Πλάκα, όταν έβγαλε την “Ανοιξιάτικη μέρα” το 2010.

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας, με τον τελευταίο του δίσκο «Απηλιώτη» στις αποσκευές του, θα επισκεφθεί το Stage Volume 1, στο κέντρο της Αθήνας, για μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.

Μαζί με τους μουσικούς του, θα παρουσιάσουν τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές του δουλειές, τραγούδια που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί δισκογραφικά, καθώς και πειραγμένα τραγούδια άλλων δημιουργών. Ήχοι, rock, reggae, jazz, παραδοσιακοί, σχεδόν από όλη την μουσική γκάμα, παντρεμένοι σε ένα μείγμα, με ασταμάτητη διάθεση για πειραματισμό, αυτοσχεδιασμούς πάνω στο προσωπικό του ύφος.





ΔΙΑ στο Βυζαντινό


Ο ζωντανός Διά-λογος μεταξύ εικαστικών, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών και κοινού είναι ο σκόπός της έκθεσης ΔΙΑ που παρουσιάζεται έως τις 29 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες δια-λέγονται με τους χώρους του Μουσείου. Κάθε λέξη με την πρόθεση «δια» βρίσκει την χωρική και εικαστική της έκφραση.

Τριάντα επτά έργα, τα περισσότερα δημιουργημένα αποκλειστικά για την έκθεση ΔΙΑ, εκτίθενται στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, δημιουργώντας μια καινούρια Δια - δρομή για τον θεατή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δίνονται δέκα διαλέξεις από θεωρητικούς αρχιτεκτονικής και τέχνης και πραγματοποιούνται παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.





Καινούργιο Φιλί στο Σταυρό


Η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης, επιστρέφουν για λίγες μόνο παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου ως μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες της προηγούμενης περιόδου. Οι δυο τους παρουσίασαν στη σκηνή το δίσκο του «Καινούργιο φιλί», αλλά και αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής μουσικής, κατακτώντας κοινό και κριτικούς.

Από αυτό το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και λίγα μόνο Σάββατα το αγαπημένο δίδυμο θα εμφανίζεται στο Σταυτό του Νότου Plus, αποδεικνύοντας πως μία υπέροχη φωνή και ένας από τους καλύτερους νέους συνθέτες μπορούν, έχοντας ως βάση καινούριο υλικό, να στήσουν ένα πρόγραμμα οικείο και ταυτόχρονα νοσταλγικό, δυναμικό όσο και ονειρικό, εξωστρεφές όσο και συγκινητικό.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης