«Re-think Athens»: Πώς μπορεί να αλλάξει η Αθήνα χωρίς να εκδιωχθούν οι μη έχοντες

«Re-think Athens»: Πώς μπορεί να αλλάξει η Αθήνα χωρίς να εκδιωχθούν οι μη έχοντες

Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται την Τρίτη 27 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για μία συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές πολιτικές αστικής αναζωογόνησης του αστικού κέντρου

«Re-think Athens»: Πώς μπορεί να αλλάξει η Αθήνα χωρίς να εκδιωχθούν οι μη έχοντες

Στον κύκλο συζητήσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ReThink Athens, ανοίγει μια συζήτηση-ομιλία, της οποίας η θεματική έχει ήδη αποτελέσει ζήτημα για την πόλη. Και αυτό είναι η αστική αναγέννηση και η αναζωογόνηση των πόλεων. Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει σίγουρα ανάγκη αναζωογόνησης του κέντρου της.

Η αναζωογόνηση των πόλεων αναφέρεται σε πρακτικές που έλαβαν διαστάσεις με την αποβιομηχάνιση του Δυτικού κόσμου, οπότε και δημιουργήθηκε η ανάγκη για εναλλακτικές οικονομικές διεξόδους. Κυρίαρχο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο λεγόμενος «εξευγενισμός» (gentrification), που συνίσταται στην επανεπένδυση σε υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές με αποτέλεσμα να προσελκύονται εύποροι κάτοικοι και πιο αποδοτικές δραστηριότητες, εκτοπίζοντας τους παλαιούς κατοίκους και τις προηγούμενες δραστηριότητες.
Κλείσιμο

Ο «εξευγενισμός» αναπτύχθηκε κυρίως στον αγγλόφωνο κόσμο, όπου οι κοινωνικές ελίτ μετακινήθηκαν στα προάστια από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, αφήνοντας τα κέντρα στη βιομηχανία και τα εργατικά στρώματα. Οι ευρείες κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές στη μεταβιομηχανική μητρόπολη ενίσχυσαν την τάση «επιστροφής στο κέντρο» και την πίεση για αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων βιομηχανικών-εργατικών περιοχών του. Στην ανάπτυξη αυτού του προτύπου αστικής αναζωογόνησης συνέβαλε σημαντικά και η μακρόχρονη κυριαρχία νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που ώθησε πολλές πόλεις να αναδείξουν σε προνομιακή επιδίωξή τους την εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών από την αναβάθμιση των κεντρικών τους περιοχών. Η προώθηση, ωστόσο, της αστικής αναζωογόνησης κατ’ αυτό τον τρόπο δημιούργησε νικητές και ηττημένους.

Βασικό ερώτημα στην εκδήλωση αυτή είναι το κατά πόσον οι πόλεις είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρότυπο αστικής αναζωογόνησης ή αν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές που να εξυπηρετούν ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ομιλητές:
Chris Hamnett: Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του King's College London
Tuna Tasan-Kok: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο TU Delft, Ολλανδία
Ιωάννης Σαγιάς: Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη σε ζητήματα πολεοδομίας-χωροταξίας
Νίκος Καραδημητρίου: Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Ακινήτων, Bartlett School of Planning, University College London (UCL)

Συντονισμός:
Νικόλας Σουλιώτης: Κοινωνιολόγος, ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών)

Επιμέλεια:
Θωμάς Μαλούτας: Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ώρα έναρξης: 19:00
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης