Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού


Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού
Χορός
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στον Δήμο Αθηναίων

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, σε κοινή εκδήλωση ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με ένα διήμερο εκδηλώσεων την Τρίτη, 29 και την Τετάρτη, 30 Απριλίου. Στις 29 Απριλίου και ώρα 12:00, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Τηλέφωνο: 210 36 21 601), με μουσική και χορό από τη δυτική Αφρική με το μουσικοχορευτικό σχήμα Τroupe Emma Ya. Στις 30 Απριλίου και ώρα 19:30, στον Πολυχώρο 'Αννα & Μαρία Καλουτά (Τιμοκρέοντος 6Α , Ν. Κόσμος, Τηλέφωνο: 210 9344131 & 818), με χορούς σέρα από τον Πόντο, πεντοζάλη από την Κρήτη, τσέστο από Ανατολική Ρωμυλία, χασάπικα και ζεϊμπέκικα, τσιφτετέλια, φλαμένκο, αρμένικους, σάμπα, κούμπια κι επίσης, κλασικό και στροβιλιστικό χορό. Είσοδος ελεύθερη.

Κλείσιμο
Μουσική
Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς-Νικόλας Καβάκος «Η αβάσταχτη γοητεία των εγχόρδων»
Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς (Γιώργος Παναγιωτίδης, Κώστας Παναγιωτίδης, Ali Başeğmezler, Δημήτρης Τραυλός) απηχεί τη βαθιά αγάπη των μελών του για τα κλασικά έργα και παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Στη συναυλία αντιπαραθέτουν το Έβδομο κουαρτέτο του Σοστακόβιτς με το Κουαρτέτο αρ. 2 του Μποροντίν και το Κουιντέτο εγχόρδων D. 956 του Σούμπερτ, έργο - απαύγασμα της μουσικής δωματίου, όπου συμπράττουν με το δεξιοτέχνη τσελίστα Νικόλα Καβάκο, κορυφαίο στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα υπάρξει για το κοινό σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον Τίτο Γουβέλη. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια- Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 8ευρώ, Ζώνη Β: 12ευρώ, Ζώνη Α: 20ευρώ.

Εκδηλώσεις
Διάλεξη «Ικανότητα ή ταλέντο; Τα καινούργια ρούχα του εργαζόμενου»

Ποια είναι η συνταγή της επαγγελματικής επιτυχίας; Αρκούν τα τυπικά προσόντα και οι ικανότητες για μια δυναμική καριέρα ή υπάρχουν κι άλλα υλικά, πιο φευγαλέα, αλλά καθοριστικά, όπως το ταλέντο, για να κατακτήσει κανείς αυτό που θα τον ολοκληρώνει και θα τον ανταμείβει; Τα ερωτήματα αυτά θέτει ο βραβευμένος για το ερευνητικό του έργο κοινωνιολόγος Πιερ-Μισέλ Μενζέ, καθηγητής στο Collège de France, στην Έδρα Κοινωνιολογίας της Δημιουργικής Εργασίας. Βαθύς στοχαστής, ο Μενζέ περιγράφει τις βασικές κοινωνικές διαδικασίες που βρίσκονται στην αφετηρία της προβληματικής έννοιας «της δημιουργικότητας» και προσφέρει ανατρεπτικές ερμηνείες για τη δυναμική του ταλέντου και την αξιοποίησή του. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς. Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Εκθέσεις
«Το μονοπάτι της ψυχής ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού»

Η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει το μυστικισμό στις χώρες της Ανατολής, την ιστορία του και τις βασικές του έννοιες. Αποτελείται από τρεις ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και στη δεύτερη φωτογραφίες μνημείων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου και μαρτυρούν την παρουσία σουφικών αδελφοτήτων στην Ελλάδα. Η τρίτη και κύρια ενότητα είναι ένα εικαστικό-οπτικό ταξίδι μέσα από σύντομες προβολές βίντεο του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη. Επιμέλεια έκθεσης: Μίνα Μωραΐτου, Υπεύθυνη Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Εγκαίνια: 29/04, ώρα 20:00. Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς : Πειραιώς 138, Γκάζι, Τηλέφωνο: 210 345 3111. Εισιτήρια- Κανονικό: 5ευρώ, Μειωμένο: 2,5ευρώ.

Συμβαίνουν ακόμα
Εκδηλώσεις
Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα-Όπως τα έζησα»

Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα - Όπως τα έζησα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Συντονιστής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Σταμάτης Μαλέλης, Παύλος Τσίμας, Μαρία Χούκλη και ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στον πολυχώρο της μουσικής βιβλιοθήκης του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»). Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη": Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 2107282778. Στις 12:30. Είσοδος ελεύθερη.

Παρουσίαση βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Ο κόκκινος κάβουρας»

Ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τον Μίμη Ανδρουλάκη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα "Ο κόκκινος κάβουρας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη στον δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξίας. Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Μαριέττα Μπακαλοπούλου, φιλόλογος, πολιτικός επιστήμονας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Κρικρής, αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Νέας Σμύρνης. Στις 20:00. Δημοτικός Πολυχώρος "Γαλαξίας": Δευτέρας Μαΐου, Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης. Είσοδος ελεύθερη.

Σοσιαλισμός και ελευθερία: "Ανήσυχη" συζήτηση με τη Μικέλα Χαρτουλάρη

Συζήτηση με θέμα τη διασταύρωση του Σοσιαλισμού με την Ελευθερία όπως αυτή αποτυπώθηκε σε βιβλία λογοτεχνίας και πολιτικής. Συμμετέχουν: Κώστας Αθανασίου (μεταφραστής λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας), Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ), Δημήτρης Παπαδημούλης (βουλευτής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Ρεγκούκος (Πολιτικός Επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας). Συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη. Public Συντάγματος : Καραγιώργη Σερβίας 1, Τηλέφωνο: 210 3246210. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Χορός
Παγκόσμια ημέρα χορού στο αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής Αθην
ών
Η Μουσική Βιβλιοθήκη και η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού "Ακτίνα" γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού παρουσιάζοντας ένα δρώμενο στο Αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είκοσι τρείς σπουδαστές της Σχολής χορεύουν τα έργα "Clapping Music" του S. Reich (1972) και "Jazz Suite No:2 Waltz 2" του D. Shostakovich (1938) υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Κ. Πολυχρονοπούλου και Μ. Δραμισιώτη. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική
Βαγγέλης Καζαντζής live παρουσίαση δίσκου

O Βαγγέλης Καζαντζής και η παρέα του (Δημήτρης Μπρέντας, Διονύσης Μακρής, Γιώργος Μαγαλιός) μετά από 40 περίπου Live εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αυτό τον χειμώνα και λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση εκτός των ελληνικών συνόρων στο Βερολίνο την 1 Ιουνίου, επιστρέφουν στην Αθήνα στον Σταυρό του Νότου Club για να παρουσιάσουν τη νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Έξω απ' τα μέτρα". Μαζί τους στη σκηνή: ο Γιάννης Χαρούλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γρηγόρης Κλιούμης, η Μαρίνα Δακανάλη και ο Κωσταντής Πιστιόλης. Σταυρός Του Νότου - Club: Φραντζή & Θαρύπου 35, Τηλέφωνο: 210 9226975. Στις 21:30. Εισιτήρια: 10ευρώ με μπύρα - κρασί.

Εκθέσεις
«The Other Side of the Night» του Doğan Paksoy

Στην πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του στην Αθήνα, ο Τούρκος καλλιτέχνης Doğan Paksoy προτείνει μια σειρά από εμβληματικά έργα που ολοκληρώθηκαν ειδικά για την έκθεση και συγκεντρώνουν τους κύριους εννοιολογικούς και αισθητικούς άξονες που διατρέχουν τη ζωγραφική του. Ο τίτλος της ενότητας «The Other Side of the Night» (Η άλλη όψη της νύχτας) αναφέρεται στο ίδιο το διεισδυτικό βλέμμα του Paksoy που αποτελώντας και ο ίδιος μέλος ενός τουρκικού αστικού κύκλου με συγκεκριμένες συνήθειες και χαρακτηριστικά, δεν παύει να τον παρατηρεί και να τον σχολιάζει. Εγκαίνια: 29/4, ώρα 20:00. Gallery Genesis: Χάρητος 35, Κολωνάκι, Τηλέφωνο: 2117100566. Είσοδος ελεύθερη.

«Σχέδια ήχου» του Ζάφου Ξαγοράρη
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει από τις 29 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου την ατομική έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη «Σχέδια Ήχου». Ο Ζάφος Ξαγοράρης έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά υπαίθριων ηχητικών εγκαταστάσεων και συμμετοχικών δράσεων σε αστικά περιβάλλοντα μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Πειραιάς, Κωνσταντινούπολη, Μόναχο, Παλέρμο, Συρακούσες, Μπρούκλιν, Σάο Πάολο κ.α) ή ακόμα σε εξωτερικούς χώρους μικρότερων οικιστικών συγκροτημάτων όπως τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου 'Αγιος Σωζόμενος και Πετροφάνι. Στην έκθεση «Σχέδια Ήχου» θα παρουσιαστούν τρεις από αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και τα ζωγραφικά έργα που τις συνοδεύουν. Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Πλατεία Κολωνακίου 20, Τηλέφωνο: 2103608278. Είσοδος ελεύθερη.

«Το τέλος της χρυσής εποχής» του Μίλτου Μιχαηλίδη
Η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει την καινούργια δουλειά του Μίλτου Μιχαηλίδη με τον γενικό τίτλο "Το τέλος της χρυσής εποχής". Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα μαυρόασπρα σχέδια και τρεις εγκαταστάσεις που ξεδιπλώνονται στο χώρο της γκαλερί με τέτοιο τρόπο που να αποτελούν εικόνες μιας ενιαίας αφήγησης διατηρώντας όμως ταυτόχρονα και τον αυτοτελή τους χαρακτήρα. Στο σύνολο της η συγκεκριμένη ενότητα έργων είναι ένα εικαστικό σχόλιο, μια «άλλη» προσέγγιση πάνω στη σημερινή πραγματικότητα. Στις 20.00. Medusa Art Gallery: Ξενοκράτους 7, Τηλέφωνο: 2107223605. Είσοδος ελεύθερη.

«Εγχειρίδιο Μολυ-βίων» της Κατερίνας Χαδουλού

Η πολυβραβευμένη ζωγράφος/εικονογράφος Κατερίνα Χαδουλού παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εγχειρίδιο Μολυ-βίων» με επιλογή έργων από τα 63 εικονογραφημένα βιβλία της, για κάθε ηλικία. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα στις 19:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 - 21:00, Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 - 16:00, Κυριακή & κάθε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης. Αίθουσα Τέχνης «ena» : Βαλαωριτού 9 Γ , Τηλέφωνο: 2103388501. Είσοδος ελεύθερη.

«'Αλογα και αναβάτες» του Αριστείδη Πατσόγλου

Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης γλυπτικής και χαρακτικής του Αριστείδη Πατσόγλου, με τίτλο «Αλογα και αναβάτες» στην S.G.Art Gallery. S.G. Art Gallery -Ξενοδοχείο Saint George Lycabettus: Κλεομένους 2, Τηλέφωνο: 2107290875. Στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση φωτογραφίας «Double Exposure» της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη

Η γκαλερί «7» παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Χλόης Geitmann- Ακριθάκη, με τίτλο "Double exposure". Τον Μάιο του 2013, σε ένα από τα ταξίδια της στην Αθήνα η Χλόη Ακριθάκη άρχισε να φωτογραφίζει τα άδεια καταστήματα καθώς και διάφορες πινακίδες και γκράφιτι στους τοίχους. Γυρνώντας στο εξωτερικό συνδύασε αυτές τις φωτογραφίες με άλλες από ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι δημιουργήθηκε μια σειρά φωτογραφιών «Διπλή έκθεση» όπου το μέσα και το έξω, το χθες και το σήμερα μαζί με τις εικόνες της Αθήνας να «μπερδεύονται» με αυτά που αγαπάμε στην Ελλάδα. Gallery 7: Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, Τηλέφωνο: 2103612050. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης