Βγαίνουμε Αθήνα-Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

Βγαίνουμε Αθήνα-Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

 Βγαίνουμε Αθήνα-Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής
Μουσική
Γιώργος Νταλάρας: Η ποίηση στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Μια σύγχρονη προσέγγιση των τραγουδιών του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Μιχάλη Κατσαρού, Γιάννη Θεοδωράκη αλλά και του ίδιου. Καλεσμένοι του Γιώργου Νταλάρα σ' αυτό το ξεχωριστό μουσικό εγχείρημα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, αλλά και ο Μίλτος Πασχαλίδης που επιχειρεί τη δική του ερμηνεία στο Θεοδωράκη με σεβασμό και αγάπη. Η επιλογή των τραγουδιών είναι του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις τους σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαχριστούδη που είναι και ο διευθυντής της 14μελούς ορχήστρας. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια: Διακεκριμένη Ζώνη: 55, Ζώνη Α: 38, Ζώνη Β: 27, Ζώνη Γ: 15, Πολύτεκνοι, 65+: 10, Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 8ευρώ.

Θέατρο
«Η Κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ

Το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα αφορά μια ιστορία απιστίας η οποία βρίθοντας στοιχείων χιούμορ, θρίλερ και κοινωνικής κριτικής αναδεικνύει τη διάσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση, την αλήθεια και το ψέμα, την εξουσία και την υποταγή. Ο Πίντερ κινεί αριστοτεχνικά τους ήρωες σ' ένα πλαίσιο υπαρξιακής μοναξιάς, με την οποία εν τέλει έρχονται αντιμέτωποι. Πρόκειται για την 3η δουλειά για την οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους -σχηματίζοντας μια άτυπη, μα ισχυρή ομάδα - ο Δημήτρης Καταλειφός και η Ελένη Σκότη στο Θέατρο «Εμπορικόν». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Δήμου Κουβίδη. Μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφό συμπράττουν επί σκηνής η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και ο Δημήτρης Μοθωναίος. Θέατρο «Εμπορικόν» : Σαρρή 11 & Ρ. Παλαμήδη 9, Ψυρρή, Τηλέφωνο: 210 3211750. Κάθε Τρίτη στις 21:00 και κάθε Τετάρτη στις 20:00. Εισιτήρια- Πλατεία: 18ευρώ, Φοιτητικό:12ευρώ, Ανέργων: 10ευρώ.

Κιόγκεν-Παραδοσιακό κωμικό θέατρο από την Ιαπωνία

Η αποστολή του εδώ και αιώνες είναι να διασκεδάζει το κοινό, και με την πρόσθεση αυτή, το παραδοσιακό κωμικό θέατρο της Ιαπωνίας, «Κιόγκεν», έρχεται στην Αθήνα, με την ομάδα του Νοριτόσι Γιαμαμότο, για δύο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσιάζει τα έργα «Σαλιγκάρι» και «Το Kάλεσμα». Πρόκειται για κωμωδίες καταστάσεων, παρεξηγήσεων και απρόβλεπτων ανατροπών. Το Κιόγκεν (σε μετάφραση: «τρελά λόγια») έχει τις ρίζες του στην Ιαπωνία του 14ου αιώνα. Εξελίχθηκε παράλληλα με το θέατρο Νο, αλλά έχει κυρίως σατιρικό και κωμικό περιεχόμενο. Πριν την έναρξη θα γίνει μια εισήγηση - με μετάφραση από τα ιαπωνικά - για το θέατρο Κιόγκεν και στη συνέχεια μια μικρή εισαγωγή για το περιεχόμενο των δύο έργων. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια- Ζώνη Α: 30, Ζώνη Β: 19, Πολύτεκνοι, 65+: 12, Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7ευρώ.
Κλείσιμο

Εκδηλώσεις
Η διευθύντρια της εφημερίδας «Le Monde», Ναταλί Νουγκαρέντ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το μέλλον των εντύπων, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενημέρωση, τα ΜΜΕ ως τέταρτη εξουσία, καθώς και το τι σημαίνει να ηγείσαι μίας ιστορικής εφημερίδας τεράστιας εμβέλειας, θα τεθούν επί τάπητος από την διευθύντρια της εφημερίδας «Le Monde», Ναταλί Νουγκαρέντ. Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» και μια από τις ελάχιστες γυναίκες που κατέχουν ανάλογη θέση σε διεθνές επίπεδο, η δυναμική Ναταλί Νουγκαρέντ, θα συνομιλήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη (με ταυτόχρονη διερμηνεία) για την ελευθερία του λόγου, την ανεξαρτησία του Τύπου και διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, Τηλέφωνο: 2130178000.

Συμβαίνουν ακόμα
Εκδηλώσεις
Η ανακάλυψη του σωματιδίου HIGGS

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ιστορία της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs, από τα πρώτα θεωρητικά βήματα της δεκαετίας του 1960 μέχρι την πειραματική επιβεβαίωση στο CERN το 2012. Οι ομιλητές (Δημήτρης Νανόπουλος , Εμμανουήλ Τσεσμελής και Rolf-Dieter Heuer) συζητούν για την σημαντική συνεισφορά των Eλλήνων και μοιράζονται ορισμένες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα βήματα της σύγχρονης φυσικής. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «LHC: 27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες» στο φουαγιέ του 4ου ορόφου. Πρόκειται για μια φωτογραφική περιήγηση στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί, με περίμετρο 27 χιλιομέτρων. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος, Τηλέφωνο: 2130178000. Ωρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση. Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Ψηφιακή παράσταση «Γαία:  Γέφυρα σε ένα δισεκατομμύριο ήλιους»

Την νέα ψηφιακή παράσταση «ΓΑΙΑ: Γέφυρα σ' ένα Δισεκατομμύριο Ήλιους» παρουσιάζει στο Ελληνικό κοινό, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία με εντυπωσιακές εικόνες και σημαντικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που εξιστορεί την προσπάθεια της καταμέτρησης των αποστάσεων των άστρων και της διεύρυνσης των γνώσεών μας για το Σύμπαν. Στόχος της είναι καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για την επιστημονική περιπέτεια, προσκαλώντας τους θεατές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον Γαλαξία μας. Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο, Τηλέφωνο: 210 9469600. Στη σημερινή πρεμιέρα θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό, ώρες 18:30, 20:00 και 21:00, με ελεύθερη είσοδο (απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00). Ο προσκεκλημένος Καθηγητής Mark McCaughrean, Ανώτερος Επιστημονικός Σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) θα προλογίσει την παράσταση.

Ελάτε να γράψουμε την Αθήνα στο ρεκόρ Γκίνες

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Κοινωνική Ανθρωπολόγος - Instructor Origami - Κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες Μυρτώ Δημητρίου, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν, μαζί με το κοινό, τη μεγαλύτερη χάρτινη κουκουβάγια του κόσμου για να γραφτεί η Αθήνα στο Ρεκόρ Γκίνες. Από τις 10:00 έως τις 19:00 στο Γήπεδο του Μετς (Μάρκου Μουσούρου 70). Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, θα υπάρχει εργαστήριο εκμάθησης στο Γήπεδο του Μετς. Είσοδος ελεύθερη.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν. θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εκδήλωση - αφιέρωμα προς τιμήν του Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο "Μάνη λουλούδι από πέτρα". Στην εκδήλωση θα προβληθεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο όπου ο ποιητής της ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος, απαγγέλλει Γιάννη Ρίτσο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προβολή της οπτικοακουστικής δημιουργίας του Σαράντου Σακελλάκου, με τίτλο "Μάνη λουλούδι από πέτρα". Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός - συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Τηλέφωνο: 2104194550. Ωρα: 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Τέχνη και Ψυχανάλυση-Συνομιλίες
Η Έρη Κούρια θα μιλήσει με θέμα "Η ζωή στον θάνατο", με αφορμή την ταινία "Η θάλασσα μέσα μου" του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ στο Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα στις 21.00 . Επιμέλεια: Κωνστάνς Αθανασιάδου, Θανάσης Χατζόπουλος . Είσοδος ελεύθερη. Στις 22:30 ο Χάικ Γιαζιτζιάν καλεί το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο σολίστας στο ούτι αναμειγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου. Είσοδος 5 ευρώ. Για κρατήσεις καλέστε στο 210-3228839. Η βραδιά εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα: Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Τηλέφωνο: 2103228839.

Εικαστικά
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας «Δείγμα γραφής»

Σήμερα στις 19.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης στην αίθουσα τέχνης ena, με το γενικό τίτλο «Δείγμα γραφής». Ο θεατής, μέσα από τα παρουσιαζόμενα έργα της έκθεσης έρχεται σε επαφή με τις πιο σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στη Ζωγραφική, στη Γλυπτική, στη Χαρακτική & στη Φωτογραφία. Την εναρκτήρια έκθεση της νέας γκαλερί, η ιδιοκτήτρια Νίκη Βλασσιώτου - Παπαδάκη, οι συνεργάτες της και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αφιερώνουν στον Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που, σήμερα, συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατό του. Aίθουσα Τέχνης ena : Βαλαωριτού 9 Γ Τηλέφωνο: 2103388501. Ημέρες και ώρες λειτουργίας - Δευ, Τετ, Σαβ: 11:00 με 16:00, Τρ, Πεμ, Παρ: 11:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική
Ένα τραγούδι για την Κεφαλλονιά

Ο Βήμα FM καλεί το κοινό να συμμετάσχει στις δυο μεγάλες συναυλίες αλληλεγγύης που διοργανώνει ο σταθμός για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Παρόντες μια πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν όλοι αφιλοκερδώς. Όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων και των χορηγιών θα διατεθούν για την άμεση αποκατάσταση των σεισμοπαθών και για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Θέατρο Badminton: Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής, Γουδή, Τηλέφωνο: 210 8840600. Ωρα: 20:30. Εισιτήρια Α Ζώνη: 50, Β Ζώνη: 40, Γ Ζώνη: 25, Δ Ζώνη: 15ευρώ.

Doros Dimosthenous and the Band στο Faust

Ένας ξεχωριστός performer ο Δώρος Δημοσθένους στη σκηνή του Faust σ' ένα δυνατό live σε ρυθμούς blues, swing και rock & roll. Μουσικές από την εποχή και την ατμόσφαιρα των club της Νέας Υόρκης των δεκαετιών '30, '40, '50 και '60, στους ρυθμούς του swing, του charleston, του blues και του rock n' roll, με τραγούδια των Benny Goodman, Duke Ellington, Irving Berlin, Leonello Casussi, Ray Stanley, που τραγούδησαν μεγάλοι ερμηνευτές όπως οι Perry Como, Frank Sinatra, Elvis Presley, Tiny Tim, Dean Martin, κ.ά.. Faust : Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, Μοναστηράκι, Τηλέφωνο: 2103234095. Ωρα: 22:30. Είσοδος: 5ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό), Σε τραπέζι: 8ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό). Κρατήσεις: 210 3234095.

Xορωδία του Δήμου Αθηναίων «Από το spiritual στην pop δημιουργία»
Τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σ' ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά τραγούδια των μαύρων της Αμερικής (Negro Spiritual) σε συνθέσεις ή διασκευές των Shaw, Burleigh, Dett, Hairston κ.α. καθώς και σύγχρονες pop και rock δημιουργίες των Eric Clapton, Elton John, The Beatles, Paul Simon, A.L.Webber κ.α, φιλοξενεί, ο Πολυχώρος «'Αννα & Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος, Τηλέφωνο: 210 9344131 & 818). Διευθύνει ο Σταύρος Μπερής. Στο πιάνο συνοδεύει η Κατερίνα Καραμπάτσα. Ωρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

«Περασμένες μου αγάπες» στο Convento Del Arte
Τι συμβαίνει όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα καλούνται να αναβιώσουν, άθελά τους, την περασμένη τους αγάπη μέσα από διάσημα ζευγάρια; Ρίτσαρντ Μπάρτον - Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μαρία Κάλλας - Αριστοτέλης Ωνάσης και άλλοι παθιασμένοι έρωτες αναμετρούνται στη σκηνή, μέσα από ένα κωμικοτραγικό live, με ελληνικά και ξένα τραγούδια, διασκευασμένα σε ρυθμούς swing, bossa nova, tango, reggae κλπ. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μάνος Χασάπης. Παίζουν: Γιώργος Γιαννίμπας, Ιωάννα Παυλίδου. El Convento Del Arte: Βιργινίας Μπενάκη 17, Μεταξουργείο, Τηλέφωνο: 2105200602. Ωρα: 21:15. Γενική είσοδος: 5ευρώ.

Όπερα
Βραδιά όπερας στο Ατένεουμ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum διοργανώνουν Ανοικτή Βραδιά Όπερας, στις 19:00 στην Αίθουσα La Divina του Athenaeum (Αδριανού 3, απέναντι από το σταθμό του Θησείου).Στη βραδιά θα ερμηνευθούν άριες και λίντερ από νέους Έλληνες Λυρικούς καλλιτέχνες, που πήραν μέρος στο δωρεάν σεμινάριο προετοιμασίας για το 38ο Grand Prix Μαρία Κάλλας, υπό την τεχνική και μουσική καθοδήγηση της Αμερικανίδας σοπράνο Σέριλ Στιούντερ, η οποία και θα επιμεληθεί το πρόγραμμα της βραδιάς. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύσει ο πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης. Οι νέοι ερμηνευτές, που συμμετείχαν στο σεμινάριο επελέγησαν μετά από ακρόαση, με πρόθεση τη συμμετοχή τους στο διεθνή καλλιτεχνικό διαγωνισμό στην Όπερα, αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 4-11 Οκτωβρίου.

Κινηματογραφικές βραδιές στην φιλοσοφική σχολή

Στο πλαίσιο του εορτασµού για τα 30 χρόνια από την Ίδρυση του Τµήµατος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τοµέας Φιλοσοφίας, διοργανώνει κάθε Τρίτη, στις 18.00-21.00, στην αίθουσα 421, προβολή-ανάλυση µιας ταινίας της Ιστορίας του Κινηµατογράφου από τον Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Γεώργιο Αραµπατζή. Η παρουσίαση έχει ως αντικείµενο τη Φιλοσοφία της Εικόνας και του Κινηµατογράφου, µε ιδιαίτερη έµφαση στο συµβολισµό και την αναπαράσταση. Σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο» του Ki-duk Kim (2004). Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης