H Sylvie Guillem θέλει να... κλαίει ακόμα και τα Χριστούγεννα

H Sylvie Guillem θέλει να... κλαίει ακόμα και τα Χριστούγεννα

Η μεγαλύτερη εν ζωή μπαλαρίνα, η Γαλλίδα Sylvie Guillem, έδωσε συνέντευξη σήμερα για τις παραστάσεις που θα ανεβάσει στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθ' όλη την διάρκεια των γιορτών (19-30 Δεκεμβρίου).

H Sylvie Guillem θέλει να... κλαίει ακόμα και τα Χριστούγεννα

Κλείσιμο

Μαζί με τον Akram Khan, τον συνεργάτη της για μια από τις δύο παραστάσεις στις οποίες θα χορέψει στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Sylvie Guillem μίλησε για τον χορό και τα συναισθήματα που έχει όταν χορεύει.

Από τις 19 Δεκεμβρίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια από τις σημαντικότερες εν ζωή χορεύτριες κλασσικού χορού. Η Sylvie Guillem, ανεβάζει σε συνεργασία με τον Akram Khan και το Tokyo Ballet Theatre, μια σειρά παραστάσεων που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου.

Στην πρώτη παράσταση με τίτλο Sacred Monsters, η Guillem ανεβαίνει στην σκηνή σε ένα μαγικό ντουέτο με τον Akram Khan. η σύγχρονη χορογραφία συνδυάζει την παράδοση, το πνεύμα και την πειθαρχία του κλασσικού χορού με την πρωτοπορία του σύγχρονου. Παντρεύονται οι γνώσεις δύο μεγάλων χορευτών. Η μεν Guillem θεωρείται ίσως η καλύτερη εν ζωή μπαλαρίνα, ο Khan μαέστρος του σύγχρονου χορού (τον οποίο απολαύσαμε πέρσι και στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου).

Η παράσταση έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχει ήδη αποσπάσει βραβεία και εξαιρετικές κριτικές. Σε συμπαραγωγή με το Sadler's Wells, το πρωτοποριακό θέατρο της Βρετανικής πρωτεύουσας αλλά και το Theatres de la Ville της πόλης του Λουξεμβούργου, είναι μια αξέχαστη πανδαισία της μαγείας του ανθρωπίνου σώματος και της μαγικής ποιότητας αυτών των δύο ... ιερών τεράτων του χορού.

Ανήμερα Χριστουγέννων, η Guillem θα χορέψει ένα κλασσικό έργο, ένα εμβληματικό έργο που δεν έχει παιχτεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα, το "Μαργαρίτα και Αρμάνδος" του Sir Fredrick Ashton, που γράφτηκε για δύο μεγάλους χορευτές την Margot Fontaine και τον Rudolph Nureyev. Η Guillem με παρτενέρ τον Massimo Murru και με τη συνοδεία του Tokyo Ballet θα μαγέψουν το αθηναϊκό κοινό σε ένα έργο που απαιτεί τρομερές ικανότητες από τους χορευτές.

Οι δύο χορευτές μίλησαν για τις παραστάσεις, την ζωή του χορευτή αλλά και τα συναισθήματα που ελπίζουν να προκαλέσουν στο κοινό της πόλης.

"Μόνο με τον κλασσικό χορό μπορούμε οι άνθρωποι να φτάσουμε στα άκρα. Μέσα από τον κλασσικό χορό βιώνουμε τα άκρα, ιστορίες θανάτου, έρωτα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και στην ζωή αυτό όλοι επιθυμούμε και επιδιώκουμε, να ζήσουμε έντονα συναισθήματα, να αγαπήσουμε με πάθος, βέβαια όχι να πεθάνουμε- αλλά το μπαλέτο είναι αυτό που αποδίδει τα άκρα".

"Το έργο Μαργαρίτα και Αρμάνδος, περιλαμβάνει πάρα πολύ δράμα και τραγωδία. Για μένα αυτό είναι καταπληκτικό, λατρεύω να πεθαίνω πάνω στην σκηνή και να θυσιάζομαι για τον έρωτα, πιστεύω ότι και το κοινό το απολαμβάνει, να ακολουθήσει μια ιστορία αγάπης, κάποιου που ερωτεύεται, προδίδεται και πεθαίνει πάνω στη σκηνή με αίσθημα τιμής. Υπάρχουν αυτά τα τεράστια συναισθήματα επί σκηνής, μέσα από τους χαρακτήρες. Αυτή η χορογραφία είναι ένα πολύτιμο "διαμάντι" για τους χορευτές βασισμένη πάνω σε μια σονάτα του List, και είναι τόσο καλοφτιαγμένη που όλα τα συναισθήματα είναι εκεί και ξέρετε εμείς κλαίμε πάνω στην σκηνή και πραγματικά ελπίζω να κλάψετε και εσείς, ακόμα και αν είναι Χριστούγεννα. Είναι μια παράσταση με μεγάλες αντιθέσεις που ελπίζω να κάνει τους Αθηναίους να ονειρευτούν και να βιώσουν όλη αυτή την ένταση".

Η Guillem μίλησε και για την παιδική παράσταση που θα ανέβει. "Για να γνωρίσουν και τα παιδιά το κλασσικό μπαλέτο το Tokyo Ballet Theatre θα ετοιμάσει μια μικρή version του κλασσικού έργου "Ωραία Κοιμωμένη" που θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, αντί των κανονικών τριών ωρών της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια που παραπέμπουν στα cartoon Manga, που προέρχονται και αυτά από την Ιαπωνία θα φτιάξουν μια ατμόσφαιρα που πραγματικά θα χαρούν τα παιδιά" εξήγησε η μπαλαρίνα.

Ο Akram Khan, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την παρουσία του στην Ελλάδα, μίλησε για τα κοινά σημεία που συναντά, μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, στον τρόπο που αντιμετωπίζει το κοινό τον χορό. "Είναι και οι δύο λαοί που δίνουν βάση στην μυθολογία, του αρχαίου στοιχείου και του ιερού και δίνουν μεγάλη βάση σε αυτό για να κατανοήσουν την πραγματικότητα τους και την κουλτούρα τους. Για παράδειγμα χάρηκα πολύ σαν θεατής την παρουσίαση στους Ολυμπιακούς του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του οποίου είμαι μεγάλος θαυμαστής. Παρουσίασε όλη την ιστορία της Ελλάδας και την μυθολογία με εξαιρετικό τρόπο και αυτό με εντυπωσίασε. Η απλότητα είναι το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο πράγμα να καταφέρει κανείς επί σκηνής".

Δείτε εδώ στιγμιότυπο της συνέντευξης





Δείτε εδώ βίντεο της παράστασης Sacred Monsters όπου η Sylvie Guillem χορεύει με τον Akram Khan


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης