Αφιέρωμα στον Μεξικάνικο κινηματογράφο

Αφιέρωμα στον Μεξικάνικο κινηματογράφο

Στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Μεξικάνικο κινηματογράφο
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της παρουσιάζοντας το αφιέρωμα «Μεξικάνικος κινηματογράφος: θρησκεία, οικογένεια και επανάσταση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες:
Κλείσιμο

«Ναζαρέν» του Λουίς Μπουνιουέλ (1959)
Η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Πιέρ Πιρέζ Γάλδος, μας μεταφέρει στο Μεξικό των αρχών του 1900 κι έχει ως βασικό ήρωα έναν αφελή και αναποτελεσματικό καθολικό ιερέα, το Ναζάριο, που ενώ προσπαθεί να εφαρμόσει πιστά τις διδαχές του Ευαγγελίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κοινωνικό σύνολο, το οποίο παρεξηγεί τις πράξεις του... Η ταινία τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 1959.

«Ανέβασμα στον ουρανό» του Λουίς Μπουνιουέλ (1952)
Ένα νιόπαντρο ζευγάρι διακόπτει το μήνα του μέλιτος όταν ο άντρας, Oliverio, μαθαίνει ότι η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη. Ο Oliverio θα πρέπει να επιστρέψει το συντομότερο στην πόλη για να επικυρώσει μια νέα διαθήκη που θα τον προστατεύει από την απληστία των αδερφών του. Ο δρόμος προς την πόλη θα είναι περιπετειώδης και ο Oliverio θα συναντήσει πολλούς πειρασμούς.

«Το ακατάβλητο Μεξικό» του Πολ Λεντούκ (1973)

Bασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του αμερικανού σοσιαλιστή δημοσιογράφου Τζον Ριντ, η ταινία μας μεταφέρει στα τέλη του 1913 και πιο συγκεκριμένα στους τελευταίους μήνες της μεξικανικής επανάστασης. Ο Τζον Ριντ, ακολουθώντας τα στρατεύματα των επαναστατών του Πάντσο Βίλα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, έμεινε 18 μήνες δίπλα τους, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά στις στρατιωτικές μάχες. Ταινία-θρύλος στην ιστορία του μεξικάνικου κινηματογράφου, έχει ως θέμα όχι μονάχα την επανάσταση, αλλά και την στάση του διανοούμενου απέναντι και μέσα σ’ αυτήν.

«Το κάστρο της αγνότητας» Αρτούρο Ριπστάιν (1973)
Ένας πατέρας, θέλοντας να προφυλάξει τα τρία του παιδιά από την κακία του κόσμου, τα κρατάει κλεισμένα στο σπίτι για 18 ολόκληρα χρόνια, μαζί με τη γυναίκα του. Οι δύο γονείς, μαζί με τα παιδιά, ασχολούνται με την παραγωγή ποντικοφάρμακου, με το οποίο ο πατέρας εξασφαλίζει το οικογενειακό εισόδημα. Η ζωή για τα παιδιά είναι σκληρή, ο πατέρας τα έχει σε αυστηρή πειθαρχία...

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

18.30            Ναζαρέν
21.00            Το κάστρο της αγνότητας
Σάββατο 23 Νοεμβρίου
18.30            Το ακατάβλητο Μεξικό
21.00            Ναζαρέν
Κυριακή 24 Νοεμβρίου
18.30            Το κάστρο της αγνότητας
21.00            Ανέβασμα στον ουρανό

Τιμή 4 ευρώ. Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης