Μια ανατρεπτική έκθεση στο Salon de Vortex

Μια ανατρεπτική έκθεση στο Salon de Vortex

Μια έκθεση βασισμένη σε ένα βιβλίο για την εξουσία και το παγκόσμιο κράτος παρουσιάζει στην γκαλερί cheap Art το Salon de Vortex, με το project των Société Réaliste και Γιώργου Παπαδάτου

Μια ανατρεπτική έκθεση στο Salon de Vortex

Μια διπλή-συνεργατική έκθεση, με τίτλο σε αναφορά στο γνωστό, σχεδόν προφητικό βιβλίο του H.G. Wells  «The Shape of Things to Come»  του 1933, όπου εικάζονται τα μελλοντικά γεγονότα από το 1933 μέχρι το 2106 και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου κράτους. Η παράφραση του σε "The Shape of Orders to Come", εμπεριέχει τη διπλή ερμηνεία του «orders» ως νέα πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων αλλά και ως  εντολές, διαταγές, αυτής της νέας τάξης.

 

Κλείσιμο

Σε μια εξίσου διπλή ανάγνωση κινούνται οι παρεμβάσεις και τα έργα της έκθεσης. Διερευνήσεις της θεσμικής εικονογραφίας αυτής της νέας τάξης, απ' τη μια, και των αναιρέσεων του επίσημα εκφερόμενου-επιβαλλομένου λόγου της από την άλλη.

 

Στα έργα τους οι Société Réaliste χρησιμοποιούν τυπογραφικά ή ηχητικά σύμβολα για να αποσυναρμολογήσουν και ξαναοργανώσουν τις έννοιες ("New Alphabetical Order", "Gang of Three","Universal Anthem", "North / South" and "East / West), ενώ στο  φιλμ τους "The Fountainhead", βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ayn Rand, αφαιρούν κάθε ανθρώπινο στοιχείο αφήνοντας την καπιταλιστική αρχιτεκτονική της νέας Υόρκης να αποτελεί ένα εφιαλτικό μνημείο.

Σε ανάλογο πλαίσιο, με σημασιολογικές μεταθέσεις και παραδοξότητες τα έργα του Γιώργου Παπαδάτου, φωτογραφίες, μικρά μοντέλα εγκαταστάσεων με φωτοτυπίες «Notes on transitional monuments», και αρχειακό υλικό «History at your disposal» αποσυναρμολογούν  τις έννοιες της εξουσίας και τις μνημειακές διατυπώσεις της, σε μια απόπειρα να διερευνήσουν τον ενδιάμεσο χώρο, τον χώρο της μετάβασης που ανοίγει/ αφήνει η σύγκρουση, και  ο οποίος, κατά τους Deleuze-Guattari, συνιστά ο ίδιος ένα μνημείο του εαυτού του σε διαρκές γίγνεσθαι.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου - Salon DeVortex στην Cheapart, 8μμ.
Θεμιστοκλέους&Α. Μεταξα 25

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης