Στη βροχή με το Volvo V40CC 1.6lt diesel

Στη βροχή με το Volvo V40CC 1.6lt diesel

Δοκιμάζοντας επί βρεγμένου ελληνικού εδάφους το πετρελαιοκίνητο Volvo V40 Cross Country των 115 PS, νιώθεις ότι έχεις συνέχεια κάποιον να σε φροντίζει συνεχώς, να σε προστατεύει…

Στη βροχή με το Volvo V40CC 1.6lt diesel
Στο νέο Volvo V40 (και κατα προέκταση στο CC) σχεδόν όλα ρυθμίζονται με βάση τις επιθυμίες σας. Για παράδειγμα, ίσως ενοχλείστε από το αυτόματο κλείδωμα όλων των θυρών, οπότε μπορείτε να το ρυθμίσετε όπως θέλετε. Ενώ όλοι μας αγανακτούμε ψάχνοντας το κλειδί, στο V40 -χάρη στο σύστημα «Keyless Start & Drive»- ανοίγεις την πόρτα, μπαίνεις, βάζεις εμπρός τον κινητήρα, ξεκινάς, σταματάς, σβήνεις, πιέζεις την πετούγια στη θέση που κάποτε ήταν η οπή της κλειδαριάς, κλειδώνει… και φεύγεις.

Μπορείς να ρυθμίσεις τα ηλεκτρονικά όργανα του ταμπλό ανάλογα με τη διάθεση ή την αισθητική σου. Οι επιλογές Elegance, Eco και Performance καλύπτουν ευρύ φάσμα - η δική μας ήταν η Elegance που ταιριάζει με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Κλείσιμο
Το ραντάρ ανίχνευσης του V40 «σκανάρει» τα όρια ταχύτητας και τα εμφανίζει κατ’ επιλογή στο ταμπλό ή απλώς εναποθέτει ένα κόκκινο στίγμα στο ταχύμετρο στην ένδειξη του νόμιμου ορίου.
Το εξελιγμένο σύστημα Lane Keeping Aid που λειτουργεί από τα 65 km/h μέχρι την τελική του αυτοκινήτου σε βοηθά να διατηρείς τη λωρίδα σου -ακραία και χωρίς να κρατάς το τιμόνι- διαμέσου μιας ροπής επαναφοράς που ασκείται. Εννοείται πως ρυθμίζεται, απενεργοποιείται ή ασκεί μόνο δόνηση στο τιμόνι ή μόνο ροπή επαναφοράς. Το σύστημα Collision Warning σε βοηθά να κρατάς αποστάσεις σε συνδυασμό με το Adaptive Cruise Control, ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμο να παρέμβει για να σώσει τον αφηρημένο διερχόμενο πεζό.

Τα αυτόματα φώτα ενεργοποιούνται ανάλογα με τη φωτεινότητα και αυτό ισχύει και για τη μεγάλη σκάλα. Το σύστημα αυτόματα όταν διαβάσει κόκκινα φώτα προπορευόμενου αυτοκινήτου -ή φώτα πορείας αντίθετα διερχόμενου- επιστρέφει στη μεσαία σκάλα και επανέρχεται στη μεγάλη όταν εξαλειφτεί το αίτιο. Αυτό γίνεται άψογα, όπως διαπιστώσαμε στην πράξη.

Αν έχετε ταξιδέψει βράδυ με κακές καιρικές συνθήκες ξέρετε καλά ότι η κούραση εγκυμονεί κινδύνους, μόνο που το V40 και τα συστήματά του δεν κουράζονται.
Είναι πάντα εκεί να αναβοσβήσουν τα φώτα, να ρυθμίζουν την ταχύτητα των υαλοκαθαριστήρων, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, την πορεία, να κοιτούν στις τυφλές γωνίες (BLIS) και να επαγρυπνούν αν είστε κουρασμένος (DAC). Αν το διαγνώσουν σε επαναφέρουν σε επιφυλακή, όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πακέτο driver support.

Στον δρόμο…
Πιθανόν αναρωτιέστε πώς τα βγάζει πέρα ο πετρελαιοκινητήρας 1,6 lt των 115 PS με το αμάξωμα των 1.500 kg. «Περίφημα», είναι η απάντηση, χάρη στη ροπή των 27,0 kgm -αντίστοιχη 3λιτρου ατμοσφαιρικού!- και την άριστη κλιμάκωση του θετικού σε αίσθηση 6τάχυτου κιβωτίου. Με συνεχή χρήση κλιματισμού και αρκετή βιασύνη η κατανάλωση έμεινε πεισματικά κάτω από τα 7,0 lt / 100 km ή 10 ευρώ / 100 km. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα μηχανολογικό θαύμα - αν το δει κανείς σφαιρικά.

Η συμπεριφορά του V40CC στο βρεγμένο δρόμο είναι απόλυτα ασφαλής λόγω των πάμπολων ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και του αυξημένου ύψος από το οδόστρωμα. Η ανάρτηση δε, εκμεταλλευόμενη την ακαμψία του πλαισίου, ισιώνει / εξαφανίζει τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα δεν γέρνει, με το στήσιμο να θυμίζει κορυφαίες στιγμές της Peugeot. Το τιμόνι (εννοείται πως ρυθμίζεται η αίσθησή του) πληροφορεί χωρίς να «φλυαρεί», ενώ η αφή ικανοποιείται από το πάχος της στεφάνης.

Αναμφίβολα όποιος έχει ένα τέτοιο αυτοκίνητο σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, πρέπει να νιώθει πολύ τυχερός...


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1.560 cc
Ισχύς: 115 PS / 3.600 rpm
Ροπή:     27,3 kgm / 1.750
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 185 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 12,3 sec
Μικτή κατανάλωση (ανά 100 km): 4,2 lt (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 99 gr/km (κυκλοφορεί ελεύθερα στον δακτύλιο)
Βάρος: 1.476 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4370 / 1.783 / 1.458 mm
Χώρος αποσκευών: 335 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ ετησίως
Τιμή: 23.179 ευρώ (με απόσυρση)


Κατεβάστε αναλυτικά τις τιμές του Volvo V40 ΕΔΩ














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης