Νεκρανάσταση
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Νεκρανάσταση

Σκάνε  οι φούσκες. Μπουμπουνίζουν τα  «κανόνια».

Μπαίνουν   χιλιάδες  λουκέτα. Η   Ψωροκώσταινα  στα πρόθυρα γενικής κατάρρευσης. Κι εμείς; Α  εμείς! Να χαζεύουμε με το μπορντό  στράπλες  της Περιστέρας.  Με  το χάζι του Αλέξη μπροστά  στα επιτεύγματα της Κινεζικής  τεχνολογίας. Και με τις  τηλεοπτικές άδειες  των    νυν αλλά και  των υποψήφιων καναλαρχών. Αραγε πόσοι στο τέλος  θα μείνουν; Αραγε πόσοι θα κερδίσουν τους τέσσερις τυχερούς λαχνούς;  Αραγε  μπας και καταπέσει   το σχέδιο αδειοδότησης  από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Τα   γεγονότα συγκεκριμένα και  εφιαλτικά. Γιατί  η τόσο εκτεταμένη   φοροδιαφυγή  από  εκατοντάδες χιλιάδες  ελεύθερους επαγγελματίες; Μα επειδή  αν όλοι απέδιδαν το  ΦΠΑ, οι μισοί εξ αυτών  θα  κατέβαζαν ρολά. Η   «πτωχή πλην τιμία Ελλάς»  διαθέτει, αναλογικά,   τον μεγαλύτερο  όγκο μικρομεσαίων εμπόρων και  εν γένει  ελεύθερων  επαγγελματιών. Γι αυτό  οι   τιμωρίες  είναι   της πλάκας.   Για να μην κλείσουν. Αλλά και   γι αυτό τα συνήθη υποζύγια των μισθοσυντήρητων  πληρώνουν τα  σπασμένα  των φοροφυγάδων!

Κλείσιμο
Γιατί  τόσα αλλεπάλληλα  «κανόνια»; Μα επειδή  κρατικοδίαιτος ο ελληνικός καπιταλισμός. Με  θαλασοδάνεια.  Με διαπλοκή,  Με γνωριμίες. Και με την  γνωστή επωδό. Αν  η τάδε  επιχείρηση κατεβάσει ρολά  τότε  χιλιάδες  στην ανεργία. Και  εκατοντάδες προμηθευτές  στην πείνα. Αρα;  Να η προστασία. Από που;  Μα  από τα δάνεια της Ευρωπαικής Ενωσης και από την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Ποιος πληρώνει  στα σπασμένα;  Φυσικά τα  συνήθη υποζύγια!

Και   γιατί   τόσες πολλές   υπηρεσίες; Και μάλιστα  ακριβές ενώ   είναι   μέτριας  έως κακής  ποιότητας; Γιατί  τόσες  χιλιάδες δικηγόροι,  συμβολαιογράφοι, παρατρεχάμενοι και  ταξιτζήδες; Τι να  κάνουμε, σου λένε.  Να τα κλείσουμε; Και που  θα πάνε όλοι αυτοί; Στα σκουπίδια;

Και  γιατί ο δημόσιος κορβανάς να πληρώνει  τόσα πολλά  δισεκατομμύρια   για τις  συντάξεις; Μα, σου λένε, επειδή  τα λεφτά αυτά  καταλήγουν  στα  παιδιά και τα  εγγόνια. Και από εκεί καταλήγουν   σε χιλιάδες καφετέριες,  χιλιάδες μπαράκια,  χιλιάδες σουβλατζίδικα.  Αυτή κι αν  είναι   δυσμορφία επικών   διαστάσεων.  Το κράτος,  δηλαδή εμείς,  δανειζόμαστε και πληρώνουμε   προκειμένου να συντηρούνται   οι περισσότερες, κατ αναλογία,  καφετέριες και πιτσερίες στην ευρωπαική Ηπειρο. Οι συντάξεις  τροφοδοτούν και  συντηρούν την  διογκωμένη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα!

Αν  όλα αυτά  δεν αλλάξουν. Αν  η ενέργεια της επιχειρηματικότητας  δεν μετακινηθεί προς την παραγωγή και τις εξαγωγές. Αν  δεν περιοριστούν οι   υπηρεσίες και  τα πάσης φύσεως μικρά καταστήματα. Και  αν  δεν καταπολεμηθεί  αγρίως η   φοροκλοπή,  τότε  η  χώρα εκεί εκεί  μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας!

Μπορεί να συμβεί κάτι  τέτοιο;  Οχι σου λένε. Οχι με  σοκαριστικά, δραστικά μέτρα. Οχι από τη μία μέρα στην άλλη. Γι αυτό ο Παπανδρέου ακολουθούσε  το  βήμα της χελώνας. Γι αυτό  υπαναχώρησε ο  Αντώνης Σαμαράς.  Και  γι αυτό ο Τσίπρας έμπλεξε  τις ιδεοληψίες του με την  σκληρή πραγματικότητα!

Το συμπέρασμα θλιβερό και  το μέλλον εφιαλτικό. Η χώρα  αρνείται να  συμμορφωθεί με τις επιταγές μιας σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας. Οποιος τολμήσει να το  κάνει, τότε το εβδομήντα  τοις  εκατό,   μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων,  θα εξαφανιστεί από προσώπου  γης. Αυτός είναι και  ο  λόγος που ο Σόιμπλε είχε προκρίνει  σχέδιο «προσωρινής»  εξόδου της Ελλάδας από την  ευρωζώνη!

Φοβούμαι  πολύ. Αν  και οπαδός του  ευρώ, στο τέλος  της ημέρας η λύση μία. Πρώτα καταστροφή, ύστερα συμμόρφωση κα στο τέλος ανάκαμψη. Μπας και πρέπει  τα  σωληνάκια να  αφαιρεθούν  ώστε στο τέλος ο μελλοθάνατος να νεκραναστηθεί;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ