Τρομοκράτες
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Τρομοκράτες

Για να  μιλάμε  με ανοιχτά  χαρτιά. Εγώ  δεν είδα  την «τρισκατάρατη»,  την «άθλια» παράσταση   του «Εθνικού»  με τον τίτλο «Η ισορροπία του  Nash». Εσύ  αγαπητέ μου  την είδες;

Εσένα λέω.  Που καθυβρίζεις το  σύμπαν. Που  εκτοξεύεις αρλούμπες έτσι  για να εκτονωθείς από τα βαρίδια που κουβαλάς στην μίζερη  καθημερινότητά  σου. Εσένα το λέω. Που  σου φταίνε όλοι. Φυσικά οι  Γερμανοί.  Φυσικά όλοι  οι δανειστές.  Φυσικά ο  Σαμαράς, Φυσικά ο Τσίπρας. Φυσικά ο   διπλανός  σου!

Εγώ  δεν είδα την παράσταση. Επομένως  δεν  έχω δικαίωμα να κρίνω. Και  είμαι  βέβαιος.  Βάζω ότι  έχω και δεν έχω.  Πως  δηλαδή  εννιάμιση  στους  δέκα  διαμαρτυρόμενους  και  αλλόφρονες που εκτοξεύουν μύδρους, ούτε που  έριξαν   ένα βλέμμα. Αμφιβάλλωα ακόμα  αν οι μισοί απ  αυτούς έχουν δρασκελίσει  το κατώφλι κάποιου  θεάτρου.  Ισως μόνο να  έχουν επισκεφτεί   το «Δελφινάριο». Και αμφιβάλλω αν  γνωρίζουν  σε  ποιο  ακριβώς γεωγραφικό σημείο είναι τοποθετημένη  η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου!

Κλείσιμο
Μερικά πράγματα  λοιπόν, έτσι  εκ του προχείρου. Μερικές, πρώτες, αυθόρμητες  σκέψεις



Πρώτο, μετά  απ αυτό το  θόρυβο,  ο οποίος λειτουργεί και σαν μια πρώτης  τάξεως  δωρεάν  διαφημιστικής  καμπάνιας,  η  Δημητρακοπούλου με τον θιάσό της,  μπορούν ανέτως να   ανεβάσουν  την  παράσταση  σε κάποια  σκηνή του ελεύθερου θεάτρου. Εσείς όλοι οι ανεγκέφαλοι με τον ορυμαγδό  των ύβρεων  είστε οι καλύτεροι «προαγωγοί»   ενός έργου,  που όπως ισχυρίζεστε,    λειτουργεί υπέρ  της 17ης Νοέμβρη. Αξιος ο «μισθός»  σας. Αγαπητή Πηγή όρμα. Θα  βγάλεις λεφτά με την ουρά. Και να ευγνωμονείς  τους υβριστές  σου!

Δεύτερο,  το γεγονός ότι  στο έργο αυτό, μαζί με τα κείμενα  του Αλμπέρ Καμί, συνυπάρχουν και κάποια αποσπάσματα από  το   πόνημα του Σάββα Ξηρού,  αυτό από μόνο  του  δεν συνιστά πράξη προπαγάνδας,  Δηλαδή σε όσες    κινηματογραφικές ταινίες η σε θεατρικά έργα ακούγονται αποσπάσματα Αδόλφου Χίτλερ, αυτό από μόνο του συνιστά προπαγάνδα  υπέρ του Ναζισμού; Μακακίες!

Τρίτο, προσφάτως  στην Γερμανία επιτράπηκε η  κυκλοφορία του   «Mein  Kampf»  (Ο Αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ. Μπας και η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να νεκραναστήσει  τα  SS, την Βέρμαχτ και το Αουσβιτς; 

Τέταρτο, τα ιδιωτικά κανάλια, επί καθημερινήε βάσεως,   τα  ηλεκτρονικά  παιχνίδια και οι  κινηματογραφικές αίθουσες,   προπαγανδίζουν  με τα δήθεν  καλλιτεχνικά «προιόντα»   τους   την ασυγκράτητη, αχαλίνωτη, αχόρταγη   βία,  την μισαλλοδοξία,  τον  ρατσισμό και  πάσης φύσεως διαστροφών. Κατακλυσμιαία  η επίδραση που  ασκούν  όλα αυτά  τα «έργα»   στις τρυφερές μικρές ηλικίες. Εχει μάλιστα  διαπιστωθεί, ότι ευάλωτοι έφηβοι όχι μόνο αντιγράφουν   αυτά που  βλέπουν αλλά  στην συνέχεια  επιχειρούν να τα πραγματοποιήσουν  σκοτώνοντας αθώα θύματα. Αμ πως  νομίζετε  στις ΗΠΑ κάποιοι  μαθητές   εφορμούν στις τάξεις και καθαρίζουν  στην ψύχρα καμιά δεκαριά συμμαθητές τους και δασκάλους  τους; Εκεί να  δεις πόσο καταλυτική και δηλητηριώδης  είναι η επίδραση που  λαμβάνουν από  την αχόρταγη κινηματογραφική και τηλεοπτική  βία  εκατομμυρία της Νέας Γενιάς!

Πέμπτο,  εκ  του αποτελέσματος κρίνοντας. Οι  άνθρωποι που  τρομοκρατήθηκαν  είναι   τα στελέχη, οι   ηθοποιοί της παράστασης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Αρα  το πνεύμα του δολοφόνου Σάββα Ξηρού όχι  μόνο  δεν έχει   φυλακιστεί, αλλά  ζει και  βασιλεύει και αρκετούς  εξ υμών, των τάχα μου  δημοκρατικών,  κυριεύει!

Και  τέλος, σε  κάθε  καλλιτεχνική έκφραση που λειτουργεί-κατά την γνώμη μας- αρνητικά και μηδενιστικά, η   δική μας απάντηση θα έπρεπε να είναι μία. Και απλή. Γυρίζουμε την πλάτη και φεύγουμε μακριά. Η περιφρόνηση προς απάντηση κάθε  παράφρονα.  Οι άδειες  αίθουσες η απάντηση προς κάθε σκανδαλοθήρα!


Αυτή είναι στοιχειώδης αντίδραση  πολιτισμένης κοινωνίας. Τα μουγκρητά ο  βρυχηθμός και  οι ροχάλες είναι για τα  ζώα της ζούγκλας. Και ούτε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ