Ποιος αλήθεια έφτιαξε το νομοθέτημα για αυτές τις αυξήσεις εισφορών;
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ποιος αλήθεια έφτιαξε το νομοθέτημα για αυτές τις αυξήσεις εισφορών;

Οταν οι 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν τον ΟΑΕΕ και δεν μιλάμε μόνο για τις ανώτερες κλάσεις, πώς θα κληθούν αύριο να πληρώσουν περισσότερα από 890 ευρώ, αν έχουν μάλιστα την ειλικρίνεια να δηλώνουν από 30.000 ευρώ τον χρόνο και άνω.

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που ανακύπτει από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών που φτάνει σύμφωνα με ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας σε αυξήσεις πάνω από 200%.

Εδώ δηλαδή δεν μιλάμε για το 1% σε αυξήσεις που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό για να σωθούν οι συντάξεις αλλά για έναν σχεδιασμό τρέλας που φτάνει τις εισφορές σε ετήσια βάση μέχρι και 17000 ευρώ για κάποιον που δηλώνει εισόδημα μεγαλύτερο από 40000.Πώς θα πληρώσει ο επαγγελματίας αυτός την εφορία, τις τράπεζες αλλά και πώς θα ζήσει μια τετραμελή για παράδειγμα οικογένεια είναι μια άλλη υπόθεση, για την οποία απάντηση δεν υπάρχει.

Κλείσιμο
Αυτό που από πολιτικής πλευράς η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μικρομεσαίοι είναι η βάση που γύρισε την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία προσδοκώντας μια καλύτερη αντιμετώπιση. Εδώ όμως αυτό θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή,καθώς η μεγάλη μάζα θα κοιτάξει να περιορίσει τις δηλώσεις της σε χαμηλά επίπεδα. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα ελεγχθούν όλοι οι αυτοί οι χιλιάδες επιτηδευματίες που ο καθένας έχει παράλληλα τα δικά του προβλήματα. Με ελέγχους και για πόσους το κυνήγι θα αποδώσει;

Στα πολύ χαμηλά επίπεδα που αντιστοιχούν στα μπλοκάκια υπάρχει βέβαια μια ελάφρυνση στα 117 ευρώ από 240 τον μήνα που είναι σημαντική αλλά το ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή από μόνη της για το σύνολο του συστήματος. Γιατί ζητούμενο είναι το σύστημα να μπορέσει να καταστεί και πάλι βιώσιμο

Οι αποφάσεις που παίρνει για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικές για όλους κυρίως όμως διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για μια ακόμα φορά κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο στοχοποίησης με ανορθολογικές μεθοδολογίες.

Το πραγματικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ έχει να κάνει με λύσεις που θα πρέπει να δοθούν για τον ένα στους δύο επαγγελματίες που είναι εκτός συστήματος και δεν πληρώνουν τελώντας υπό την απειλή διώξεων και πλειστηριασμών με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να έχει ένα τεράστιο άνοιγμα που υπερβαίνει τα 5 δισ.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων χάνεται από εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν γιατί ακριβώς η κάλυψη έστω και με πολλές δόσεις των παλαιών οφειλών συνδέεται με την σχολαστική διατήρηση των προθεσμιών για την κάλυψη των 890 ευρώ ανά δίμηνο. Αν οι εισφορές αυξηθούν για εισοδήματα από 20000 ευρώ και πάνω πώς θα ανταποκριθούν οι ασφαλισμένοι; Όμως και για τα 20000 ευρώ τα 4500 ευρώ τον χρόνο είναι επί της ουσίας πολλά, αφού αντιστοιχούν σε 372 ευρώ τον μήνα.

Τέλος επειδή η δαπάνη στον ΟΑΕΕ είναι στοιχείο κόστους η όποια αύξηση της θα μειώσει την φορολογητέα ύλη. Επί της ουσίας ο σχεδιασμός για μια ακόμα φορά δεν επιβραβεύει τον ειλικρινή φορολογούμενο αλλά αντίθετα του ζητάει σε μια περίοδο δύσκολη ακόμα περισσότερα. Η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε με χαμηλά κόστη να λειτουργήσει επικουρικά. Επίσης όλα θα κριθούν από το τι θα δεχθούν οι θεσμοί, όμως ειδικά για τόσο ευρείς κοινωνικές ομάδες το Μαξίμου θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά το νομοθέτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ