Αστακός
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Αστακός

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου καλπάζει από επιτυχία σε επιτυχία.

Μόλις χτες ανακοινώθηκαν εφτά υποψηφιότητες της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Με τις εξής υποψηφιότητες: Καλύτερης ανεξάρτητης βρετανικής ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, παραγωγής, Α ανδρικού ρόλου για Κόλιν Φάρελ, Β γυναικείου για την Ολίβια Κόουλμαν και Β ανδρικού για τον Μπεν Γουίσο!

Κοντά σ αυτά και μέχρι στιγμής στο πρώτο δεκαήμερο και σε εννέα αίθουσες, η ταινία του Λάνθιμου έχει κόψει τριάντα χιλιάδες εισιτήρια! Δεν αποκλείεται και μάλλον είναι πιθανό ο «Αστακός» να απογειωθεί στην λίστα των πέντε ταινιών για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής!

Κλείσιμο
Ο θρίαμβος του Λάνθιμου είναι γεγονός αντικειμενικό. Δεν οφείλεται σε συνωμοσία κάποιας παράγκας. Δεν πρόκειται για «σπρώξιμο». Και δεν προέρχεται από φίλους, παρέες και γνωριμίες. Απόδειξη; Το βραβείο που κέρδισε στο περασμένο φεστιβάλ των Καννών. Απόδειξη; Οτι ο Λάνθιμος στα σκαριά προετοιμάζει την επόμενη έφοδό του με πρωταγωνίστριες την αμερικανίδα Εμα Στόουν και την Αγγλιδα Ρέιτσελ Βάις. Τελευταία απόδειξη; Οτι ο νέος 42χρονος Ελληνας σκηνοθέτης κινηματογράφου έχει πλέον πολιτογραφεί Βρετανός!

Που σημαίνει ότι η καριέρα του είναι διεθνής. Που σημαίνει ότι δεν είναι επιδοτούμενος. Και που σημαίνει ότι bye bye Greece. Εκεί εκεί στην Α Βρετανική Εθνική!

Παρόλα αυτά η γνώμη του καθενός μετράει διαφορετικά. Οπως η δική μου. Που ακόμα και τώρα εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο «Αστακός» είναι κατώτερος από τον «Κυνόδοντα». Η διεθνής του αναγνώριση είναι γεγονός αντικειμενικό. Η γνώμη σου και η γνώμη μου είναι υποκειμενικές!

Το ίδιο παντού. Το λέω αυτό γιατί συχνά, πολύ συχνά, ιδιαίτερα εν Ελλάδι μπερδεύουμε το αντικειμενικό με το υποκειμενικό. Ιδιαιτέρως στα πολτικά. Τα παραδείγματα πολλά!

Ας πούμε. Το λέω σε σένα που παθιασμένα μισείς τη Νέα Δημοκρατία. Αντικειμενικό το γεγονός της κάποιας ελάχιστης οικονομικής ανάκαμψης επί Σαμαρά!

Ας πούμε. Το λέω σε σένα που παθιασμένα μισείς Αλέξη Τσίπρα. Αντικειμενικό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση του τρίτου Μνημονίου φορτώθηκε με προαπαιτούμενα που δεν εφαρμόστηκαν ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου ούτε από τον Σαμαρά!

Ας πούμε. Το λέω σε σένα που δεν αντέχεις να βλέπεις και ν ακούς Αδωνι Γεωργιάδη. Αντικειμενικό το γεγονός ότι επί της δικής του υπουργικής διαχείρησης μειώθηκε δραστικά η ανεξέλεγκτη φαρμακευτική δαπάνη!

Ας πούμε. Το λέω σε σένα που σε πιάνει ναυτία στο άκουσμα της Δυναστείας Μητσοτάκη. Αντικειμενικό το γεγονός ότι από τους τέσσερις δελφίνους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός σύγχρονου, κεντρώου μεταρρυθμιστή!

Ας πούμε. Το λέω σε όλους που σφυρίζουν κλέφτικα. Αντικειμενικό το γεγονός ότι ευρώ και ευωζώνη είναι έννοιες αυτοκόλλητες. Θέλεις παραμονή στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης; Ε τότε σκάσε και κολύμπα!

Και τέλος αντικειμενικό το γεγονός ότι για την προστασία των ασφαλιστικών ταμείων και την ανάκαμψη της Οικονομίας, βασική, μοναδική προτεραιτότητα είναι παραγωγή και παραγωγικότητα!

Είτε δεξιός είτε αριστερός χωρίς πλούτο είσαι καρπαζοεισπράκτορας φτωχός!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ