Τι περιμένει η αγορά από τον ΣΥΡΙΖΑ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Τι περιμένει η αγορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η σχετική εξομάλυνση της αγοράς μετοχών και ομολόγων δείχνει ότι αρχίζει να τηρείται από τα διεθνή κεφάλαια μια προσεκτική στάση αναμονής ενόψει του προβαδίσματος ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ.Ενας ένας οι διεθνείς οίκοι καταγράφουν και αναλύουν τις εκτιμήσεις και προσδοκίες τους ενόψει μιας ενδεχόμενης πολιτικής αλλαγής.

Η χθεσινή έκθεση της JP MORGAN  για την πορεία των ελληνικών ομολόγων δείχνει τι περιμένουν από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αυτοί που είτε θα αρχίσουν να ξαναβάζουν κεφάλαια στην χώρα είτε θα τα αποσύρουν οριστικά.Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο χρέος,όπου το καλύτερο σενάριο είναι μια αναδιάρθρωση με επιμηκύνσεις και μείωση επιτοκίων για να μπορέσουν να μειωθούν οι ετήσιες μελλοντικές υποχρεώσεις της χώρας αποτελεσματικά.

Αυτό που θέλουν οι αγορές είναι μια επιτυχής διαπραγμάτευση, που θα εξασφαλίσει την ηρεμία και την απομάκρυνση της ανασφάλειας.Βεβαίως αυτό δεν θα αποκαταστήσει τις τιμές των τραπεζικών ελληικών ομολόγων, που διαπραγματεύονται στο 80% της ονομαστικής αξίας τους άμεσα,μπορεί όμως να προσελκύσει σε πρώτη φάση κεφάλαια, που θα παίξουν το θετικό σενάριο.

Κλείσιμο
Ηδη τα κρατικά ομόλογα ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα σε επίπεδα υψηλότερα του 65%,δημιουργώντας κάποια τάση σταθεροποίησης.Οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν διακυμάνσεις, που θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις,θα είναι όμως πρώτιστα αυτοί που θα προκαταβάλουν σε αξιοσημείωτο βαθμό και το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

Η ανάλυση της Bofa Merrill Lynch αν ο Τσίπρας μπορεί να γίνει ο νέος Λούλα είναι ενδεικτική της αντίληψης που αρχίζει να υπάρχει στο Λονδίνο.

Επίσης η αγορά θα περιμένει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με τις δημόσιες επιχειρήσεις,ειδικά σε τομείς όπου αποκρατικοποιήσεις πρόκειται να ακυρωθούν.Η δήλωση Τσίπρα χθες στο tweeter περί διατήρησης του ελέγχου, χρήζει πολλών ερμηνειών,που είναι πρώιμο να δοθούν.

Κρίσιμες οι πρωτοβουλίες και στην παραγωγή,όπου η διαχείριση του ενεργειακού και η μείωση του κόστους προβάλλονται από κορυφαία στελέχη του σαν προτεραιότητα.Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών βιομηχανιών είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την αύξηση του κατώτατου μισθού,υποστηρίζοντας ότι οι αμοιβές που δίνει είναι υψηλότερες.

Εν κατακλείδι η αγορά περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ.Εχει όμως πολύ δρόμο ακόμα για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ,που θα συμφωνηθεί και θα ανοίξει τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη.Θεωρητικά η ευκαιρία υφίσταται,από εκεί και πέρα όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωτερικές ισορροπίες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα