Είδες η ΕΚΤ;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Είδες η ΕΚΤ;

«Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος έως τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ. Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένοι θα το χαρακτήριζαν αυστηρό μήνυμα. Άλλοι θα το έλεγαν τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι. Οι Ευρωπαίοι όμως είναι πολιτισμένοι άνθρωποι. Προτιμούν να λένε ότι απλώς διευκρινίζουν ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Και το λένε ξεκάθαρα, τόσο καθαρά που ουδείς δικαιούται να λέει μετά ότι δεν ήξερε ή δεν είχε καταλάβει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δίνει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εφ' όσον δεν έχει ακυρωθεί το πρόγραμμα βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα συνεχιστεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις: Οτι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος που επιμηκύνθηκε τεχνικά για δύο μήνες και ότι θα έχει συμφωνηθεί το διάδοχο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Κλείσιμο
Με απλά λόγια, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει λιγότερο από ένα μήνα για να καταλήξει σε νέο πρόγραμμα στήριξης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Πρώτο ράπισμα σε όσους θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην χρηματοδότηση των τραπεζών άρα και στην ρευστότητα της οικονομίας εφ' όσον η νέα κυβέρνηση επιλέξει την οδό της ακύρωσης των μνημονίων.

Δεύτερο σημείο: Προυπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι η ύπαρξη προγράμματος του ΔΝΤ. Κωδικοποιώ τι λέει η Φρανκφούρτη: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποχωρεί ακόμη από την Ελλάδα.

Σημείο τρίτο: Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα, η οποία -θυμίζω- ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσει σε αίσια κατάληξη επειδή η ελληνική πλευρά διαφωνούσε και δεν αποδεχόταν την άποψη των δανειστών ότι το 2015 θα υπάρχει δημοσιονομικό νεό δύο δισ.ευρώ και ζητούσαν δεσμεύσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Πολύ φοβάμαι ότι έπειτα από ένα μήνα κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων λόγω της προσδοκίας για βελτίωση των όρων αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο ότι το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους θα είναι μεγαλύτερο και οι πιστωτές θα αξιώσουν ακόμη περισσότερα μέτρα.

Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι ίσως η απάντηση του Μάριο Ντράγκι στις προφορικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων. Η ΕΚΤ εγγυάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δίνει ρευστό στις ελληνικές τράπεζες υπό πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου εάν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα (με συμφωνία για νέα μέτρα λόγω του προϋπολογιζόμενου δημοσιονομικού κενού) και δεν συμφωνηθεί το νέο «μνημόνιο» (ή οπως αλλιώς ονομαστεί το νέο πρόγραμμα στήριξης) με το ΔΝΤ ΜΕΣΑ.

ΥΓ1: Όσοι ονειρεύονται ότι θα αντλήσουν χρήματα από τις αγορές πρέπει να αντιληφθούν ότι με επιτόκια στο 14% (για το τριετές ελληνικό ομόλογο) ή στο 10% (για το δεκαετές) οι αγορές δεν μας δανείζουν διότι θεωρούν την ελληνική οικονομία άρρωστη και τη χώρα σχεδόν χρεοκοπημένη.

ΥΓ2: Οσο κάποιοι επιμένουν να ισχυρίζονται ότι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, ότι θα ακυρώσουν συμφωνημένες επενδύσεις (βλέπε Ελληνικό ή περιφερειακά αεροδρόμια), την ώρα μάλιστα που οι Ευρωπαίοι με δηλώσεις κατά ριπάς ζητούν τήρηση των δεσμεύσεων, απλώς ροκανίζουν το κλαδί που κάθονται. Το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να εξηγήσουν από που θα αντλήσουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν πολιτικές παροχών (12 δισ.κοστολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης), από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και πώς θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις επενδύσεις των οποίων προαναγγέλουν την ακύρωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ