Ο Ιππόδρομος , ο Τομσεν , τα θεμελιώδη και τα μυστήρια: Μια ιστορία απόλυτης βλακείας
Γ. Δημητρομανωλάκης

Γ. Δημητρομανωλάκης

Ο Ιππόδρομος , ο Τομσεν , τα θεμελιώδη και τα μυστήρια: Μια ιστορία απόλυτης βλακείας

Ας μιλήσουμε για τα θεμελιώδη. Το 2010  το κράτος πτώχευσε .

  Ήλθε το ΔΝΤ μας έδωσε ένα θηριώδες δάνειο ενώ στην συνέχεια κούρεψε τα ελληνικά ομόλογα. Αργότερα αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις έτσι ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια του. Ως εδώ όλα καλά.

Ας πάμε τώρα ελληνική πραγματικότητα η εάν θέλετε στα ελληνικά μυστήρια.  
Τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν λίγες αποκρατικοποιήσεις.
Κλείσιμο
Για παράδειγμα πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ και τώρα θα πουληθεί  από ότι φαίνεται και το Ελληνικό . Άλλες αποκρατικοποιήσεις δεν έγιναν καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον  όπως για την ΔΕΠΑ  και κάποιες άλλες γιατί όπως λέγεται υπάρχουν πολιτικοί που αντιδρούν (ΕΥΑΘ).

Πάμε όμως σε μια αποκρατικοποίηση που κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν είχε προχωρήσει έως τώρα. Πρόκειται για τον διαγωνισμό για την εκχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Προσέξτε τα τρελά της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.  
Από το 2010 η Τρόικα είχε η ειδική φορολογική μεταχείριση στους ιδιοκτήτες αλόγων και τους υποχρέωνε σε τήρηση βιβλίων με αποτέλεσμα ο ιππόδρομος να ερημώσει. Δηλαδή όποιος είχε 2-3 άλογα θα έπρεπε να έχει ανοίξει και ένα βιβλίο ελεύθερου επαγγελματία.
Οι ειδικοί λένε ότι το κάθε άλογο κοστίζει στον ιδιοκτήτη του περίπου  15.000 ευρω κατ έτος ενώ το μάξιμουμ των χρημάτων που μπορεί να κερδίζει από τα έπαθλα είναι πολύ λιγότερα .  Για αυτό τον λόγο και το κράτος δεν έχει εισπράξει και έσοδα από φόρους από το 2010.
Από τους 210 ιδιοκτήτες έχουν μείνει μόλις 55 και από τα 1.143 άλογα μόλις 420.
Άρα με μαθηματική ακρίβεια ο μαγαζί θα έκλεινε. Ούτως η άλλως λεφτά ακόμα και για την συντήρηση του δεν υπήρχαν. Φανταστείτε ότι το δημόσιο δεν είχε να δώσει χρήματα ούτε για τα έπαθλα. Το χρέος ; 600.000 ευρω.
 
Προφανώς ήταν ακόμα ένας παραλογισμός του ελληνικού δημοσίου. Ενώ έβλεπαν λοιπόν ότι ο ιππόδρομος φθίνει ημέρα με την ημέρα εδώ και 4 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν το καθεστώς της φορολογίας και να μπορέσει να πουληθεί. Και όταν το δημόσιο θα μάζευε μερικά εκατομμύρια ευρω από την αποκρατικοποίηση.

Πάμε πάλι στα πίσω θεμελιώδη.

Με ειδική διάταξη στο χθεσινό πολυνομοσχέδιο αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τους ιδιοκτήτες αλόγων, αίτημα που είχαν θέσει μετά επιτάσεως στο ΤΑΙΠΕΔ οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη: Το εισόδημα που προκύπτει από την  εκμετάλλευση μέχρι τριών (3) δρομώνων ίππων δεν θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Βεβαίως, από την αγορά θεωρούν ότι τα τρία άλογα είναι λίγα καθώς για την ανάκαμψη του ιπποδρόμου θα χρειαστεί η επανενεργοποίηση πολλών ιδιοκτητών, ενώ αν προβλεπόταν 10 άλογα - όπως αρχικώς ήταν το αίτημα- θα ήταν πιο εύκολη η επάνοδος πολλών δρομώνων ίππων που θα ανανέωνε το ενδιαφέρον για το ιπποδρομιακό στοίχημα.
Όπως και να έχει όμως, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για το ΤΑΙΠΕΔ θα βγάλει τα φύλλα του διαγωνισμού.

Ακόμα και τώρα φαίνεται ότι κάποιοι έβαλαν μυαλό. Για να μπουν μερικά εκατομμύρια στο πουγκί του δημοσίου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ