Τέλος χρόνου
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Τέλος χρόνου

Είτε γιατί έχει παραλύσει από τον ψυχολογικό πόλεμο που υφίσταται τρία χρόνια τώρα είτε γιατί επιδεικνύει μεγάλη στωικότητα η ελληνική κοινωνία περιμένει παθητικά το τέλος του δράμματος.

Αντέδρασε η κοινωνία τον πρώτο καιρό των μνημονίων, με τις κινητοποιήσεις της δημιούργησε πολιτικές εξελίξεις που έριξαν μία και δύο κυβερνήσεις. Είχε απέναντί της όμως πιο ισχυρές δυνάμεις, το εντόπιο κατεστημένο, το σύνολο του παρηκμασμένου πολιτικού και επιχειρηματικού συστήματος, το ισχυρό ακόμη εκδοτικό σύστημα. Εκείνοι που στην αρχή εμφανίζονταν υπερασπιστές της στην συνέχεια την πρόδωσαν. Και κυρίως είχε να αντιπαλέψει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το ΔΝΤ που μετέτρεψαν την χώρα σε πειραματόζωο. Άντεξαν οι υπαίτιοι της καταστροφής της χώρας,το κλεοπτοκρατικό σύστημα, έχοντας πίσω τους, τους ισχυρούς ξένους προστάτες. Η κοινωνία δεν ανέδειξε νέα ηγεσία που να εμπνεύσει και να οργανώσει νέες μορφές συλλογικότητας.

Οι νέοι της είναι απόντες, χαμένοι ανάμεσα στο τουίτερ κια το Facebook, προσοντούχοι άνεργοι καταναλώνουν ότι έχει απομείνει από το εισόδημα των γονέων. Κάπου εκεί εγκατέλειψαν την προσπάθεια οι πολίτες, αναζητούν ο καθένας μόνος του τρύπα να κρυφτεί ελπίζοντας ότι όταν περάσει το τσουνάμι θα είναι ακόμη ζωντανός. Εν τω μεταξύ περιμένει διασκεδάζοντας με τους θεατρινισμούς των πολιτικών για τον φόρο ακινήτων, για τους πλειστηριασμούς για τα διαγώνια και όχι οριζόντια μέτρα.

Κλείσιμο
Σε λίγους μήνες θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα: είτε το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση κατ εντολή της Τρόικας θα αρχίσει να αποδίδει και η οικονομία να παίρνει μπροστά στη νεοφιλελεύρη βάση των μνημονίων- όπως λένε οι πολιτικοί της κυβέρνησης και οι αρθρογράφοι του συστήματος που ζητούν να μην χαλάσει η προσπάθεια λίγο πριν το τέλος-είτε θα καταστεί σαφές ότι το πρόγραμμα απέτυχε οριστικά και αμετάκλητα χωρίς κανείς να μπορεί να το υπερασπιστεί όπως προβλέπει η άλλη πλευρά.

Εκεί γύρω στις ευρωεκλογές, θα είναι η στιγμή της αλήθειας, η ελληνική κοινωνία θα βγει από την αφασία της και θα πάρει θέση δια της ψήφου δείχνοντας την κατεύθυνση που επιθυμεί για την χώρα: είτε η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό είτε όπως προέβλεπε γαλάζιος βουλευτής, το ιερατείο του Μεγάρου Μαξίμου θα ψάχνει ελικόπτερο το ίδιο βράδυ.
    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα