Μονομαχία
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Μονομαχία

Η πρόταση μομφής εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης είναι μία δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός της Βουλής στην Αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση μομφής αλλά αυτό δεν απέτρεψε όλες τις αντιπολιτεύσεις τουλάχιστον της τελευταίας τριακονταετίας να κάνουν χρήση της δυνατότητας.

Ο ευρύτερος στόχος είναι να προκληθεί πολιτική φθορά στην κυβέρνηση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μία συγκυρία που έχει πυκνώσει η πολιτική ατμόσφαιρα. Αν και έγινε με αφορμή την εισβολή στην ΕΡΤ είναι βέβαιο ότι η αντιπαράθεση στην βουλή θα είναι εφ όλης της ύλης. Κατ αρχάς ευνοεί τους δύο βασικούς πόλους της πολιτικής σκηνής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εκ των πραγμάτων η τριήμερη διαδικασία θα συσπειρώσει τα δύο μεγάλα κόμματα. Η ΝΔ θα εμφανιστεί ως ο βασικός φορέας της νομιμότητας και θα επαναλάβει την γνωστή ρητορεία κατά των νοσταλγών του παρελθόντος, ότι σώζει την χώρα κλπ

Κλείσιμο
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επιπλέον οφέλη:

-του επιτρέπει να βάλλει την ατζέντα σε ένα θέμα πέρα από την οικονομία και να αντιπαρέλθει την φιλική στάση των ΜΜΕ προς την κυβέρνηση

-εμφανίζεται ως το κόμμα που μονοπωλεί τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Αν στην πορεία μονοπωλήσει αντιστοίχως και την κοινωνική ατζέντα -φτώχεια, ανεργία κλπ- θα αφήσει στον κ. Σαμαρά το δόγμα νόμος και τάξη ως συνώνυμο της καταστολής για να εφαρμόσει την αντιλαική του πολιτική.

-αναγκάζει τον κ. Σαμαρά να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική διαδικασία μετά από περίπου έξι μήνες αποχής.

Ενώ η πρόταση ενδέχεται ακόμη και να ενισχύσει εσωκομματικά τη ΝΔ της προκαλεί έμμεση φθορά καθώς βλάπτει τους συμμάχους της στην άσκηση της πολιτικής της ενώ επισφραγίζει τον κυρίαρχο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο

-Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ήδη μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο υιοθέτησε την ακροδεξιά ατζέντα και την ρητορική της ΝΔ σε σχέση με την επιβολή της νομιμότητας.

-Φέρνει σε δύσκολη θέση την ΔΗΜΑΡ η οποία προ πενταμήνου αποχώρησε από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενη για το μαύρο στην ΕΡΤ. Η ΔΗΜΑΡ καλείται να δείξει συνέπεια και να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής προσεγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ή να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έτσι όμως θα εμφανιστεί ανακόλουθη και ότι η προ πενταμήνου ενέργειά της ήταν τυχοδιωκτική. Σε κάθε περίπτωση χάνει. Το κοινό της ΔΗΜΑΡ είναι κυρίως μεσοαστοί που αντέχουν παρά την κρίση και διατηρούν τις δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες τους. Η ταύτιση με την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης που δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα νομιμότητας -πχ δεν έχει φέρει στην βουλή ούτε καν την ΠΡάξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία βασίστηκε το μαύρο στις οθόνες- θα απογοητεύσει μία κατηγορία ψηφοφόρων της. Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ όχι μόνο στην οικονομική πολιτική αλλά και στα ζητήματα δημοκρατίας και στα κοινωνικά θέματα ενισχύει τη ΝΔ ενώ στερεί τον διακριτό χαρακτήρα από τα δύο άλλα κόμματα.

Φυσικά μία πρόταση μομφής είναι μία τριήμερη πολιτική μάχη κατά την διάρκεια της οποίας πολλά μπορούν να συμβούν από απρόβλεπτα μέχρι ανατροπές. Για να αναδειχθεί ο  κ. Τσίπρας σε ισουψή αντίπαλό του πρωθυπουργού θα πρέπει να σταθεί στην Βουλή. Είδωμεν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network