Πότε θα γίνουν οι εκλογές
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Στις 4 Οκτωβρίου  στην Handelsblatt  έδωσε συνέντευξη ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού της Ευρωζώνης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μια δήλωση του δίνει το στίγμα της αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ο  επικεφαλής του ESM αφού είπε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων τόνισε: «Είναι όμως αρκετά σαφές πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τον επόμενο χρόνο να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με δικά της ομόλογα». Πρόσθεσε επίσης- για να κρατήσει και τους τύπους προφανώς –ότι η απόφαση βεβαίως θα ληφθεί από τους  υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους όταν κλείσει  ο φετινός προυπολογισμός και βεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να μας επιτρέψουν να βγούμε στις αγορές. Τα έστω λίγα χρήματα που θα  σηκώσουμε με υψηλό επιτόκιο και τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούσαν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό έως το 2016  και έτσι η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση  τότε να λέει ότι έβγαλε τη χώρα  από τα μνημόνια.

Κλείσιμο
Αν όμως οι Γερμανοί δεν επιτρέψουν  μια προσεκτική και περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κατά τον επόμενο χρόνο -όπως προκύπτει  σαφώς από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ- τότε η χώρα θα χρειαστεί τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο θα δοθεί  προφανώς ταυτόχρονα με ένα τρίτο μνημόνιο. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μόλις η Γερμανία σχηματίσει κυβέρνηση και θα συζητηθούν στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Αν μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα   δεν πρόκειται να βγει στις αγορές το  2014 η πολιτική της κυβέρνησης θα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα και οι εκλογές θα είναι ζήτημα χρόνου, ώστε η νέα βουλή να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Αν δοθεί το πράσινο φώς   εξόδου στις αγορές χωρίς να τεθεί ζήτημα τρίτου πακέτου βοήθειας,  τότε ο Α. Σαμαράς θα έχει την άνεση  να επιλέξει το χρόνο των εκλογών, με πιθανότερο σενάριο το 2015 με τις Προεδρικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ