Η Ρεπούση έχει δίκιο για τα θρησκευτικά
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η Ρεπούση έχει δίκιο για τα θρησκευτικά

Από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις που άκουσα τελευταία είναι αυτή της Μαρίας Ρεπούση για την κατάργηση των θρησκευτικών, τουλάχιστον με το χαρακτήρα της «ορθόδοξης κατήχησης των μαθητών», όπως γίνεται σήμερα.

Ξέρω ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις με τις αιρετικές απόψεις της. Αν όμως άλλες φορές οι απόψεις της σήκωναν πολύ κουβέντα, τούτη τη φορά πιστεύω ότι είπε απλά το αυτονόητο. Ότι δεν μπορεί το σχολείο να είναι το μακρύ χέρι της – όποιας – εκκλησίας, ούτε ό,τι απέμεινε από το παλιό κατηχητικό.

Το σχολείο είναι για να δίδει γνώση και να ανοίγει δρόμους στη σκέψη, να διαμορφώνει ανθρώπους με κριτικό πνεύμα, ελευθερία και δυνατότητα επιλογών. Δεν μπορεί να υπηρετεί ούτε το λαϊκισμό και τη φοβία, που επιβάλλει η σκληρή σχέση εκκλησίας – κράτους, ούτε να αναπαράγει σκοταδισμούς, ούτε φυσικά να τρέφει την υποκρισία καθυστερημένων τμημάτων της κοινωνίας.

Κλείσιμο
Η επιβολή του μαθήματος των Θρησκευτικών σίγουρα δεν βοηθά στο πρώτο – είναι σαφές ότι υπηρετεί το δεύτερο.

Εάν θέλει κανείς – ο ίδιος ο μαθητής ή οι γονείς του – να δεχθεί πιο ισχυρή «δόση χριστιανοσύνης», να γίνει «καλύτερος υπηρέτης του Θεού», να γίνει «καλύτερος χριστιανός» και να βρεθεί «πιο κοντά στη θρησκεία», μπορεί να πάει να συζητάει ώρες ολόκληρες με τον παπά της γειτονιάς του, να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες της ενορίας του και πάει λέγοντας. Οι άλλοι όμως τι του φταίνε; Τι φταίει κάποιος και του ζητούν να δίνει εξετάσεις «χριστιανοσύνης», εάν η δική του επιλογή είναι μία άλλη θρησκεία ή η αθεΐα;

Η Ρεπούση λοιπόν σε αυτό το θέμα είπε το αυτονόητο. Ούτε «προκάλεσε», ούτε τίποτε άλλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ