Βαρυχειμωνιά ή κατάσχεση; Διαλέξτε
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Βαρυχειμωνιά ή κατάσχεση; Διαλέξτε

Με κατάσχεση απειλεί ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων 91.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το ΦΑΠ 2010. Από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι ένας στους τέσσερις δεν πλήρωσε.

Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών έστειλε εκκαθαριστικά ΦΑΠ και σε πολλούς που δεν έπρεπε να πληρώσουν φόρο, επειδή πρώτα καταλόγισαν  το φόρο και μετά έκαναν αντιπαραβολή των ανακλητικών –διορθωτικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πουλήσει  ένα ακίνητο, αλλά η εφορία εξακολουθεί να απαιτεί το ΦΑΠ.Ο κ. Θεοχάρης ζητά από  τις εφορίες να ελέγξουν   ποιοι από τους 91.000 δεν πλήρωσαν και αφού σταλούν ατομικές ειδοποιήσεις να αρχίσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις κλπ Αυτοί που είναι πραγματικά υπόχρεοι και δεν πλήρωσαν εκτιμάται ότι  είναι περίπου 25.000.

Εχουμε φτάσει στον απόλυτο παραλογισμό. Συρρικνώθηκε 25% η οικονομία, έφτασε στο 27% η ανεργία, ολόκληροι κλάδοι (λιανικό εμπόριο, εμπορία ΙΧ, οικοδομή κλπ) κατέρρευσαν. Η  καθημερινότητα στην Ελλάδα είναι δραματική σε τέτοιο βαθμό που όλα τα προαναφερόμενα τα αναμασάμε σαν να είναι κάτι απλό. Οι πολιτικοί  μιλάνε για μέτρα στήριξης των αδυνάτων, για κοινωνική συνοχή και την ίδια στιγμή θα κατασχέσουν τα σπίτια αυτών που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ.

Κλείσιμο
Υπάρχει και ο αντίλογος. Ολοι οι άλλοι που πλήρωσαν ήταν κορόιδα; Δεν πρέπει να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι σε αυτή τη χώρα;  Φυσικά και πρέπει. Αλλά είναι ανάγκη σε αυτές τις δραματικές οικονομικές συνθήκες να απειλεί το δημόσιο με κατασχετήρια όσους δεν μπορούν να πληρώσουν; Ας εντοπίσει αυτούς που  έχουν και δεν πληρώνουν κι ας φροντίσει να τους κατασχέσει τις καταθέσεις ή όποια άλλα περιουσιακά στοιχεία βρει. Είναι απαράδεκτο  να απειλούνται  με κατασχέσεις των σπιτιών τους οι άνθρωποι που δεν πλήρωσαν επειδή προτίμησαν να μην πεινάσουν τα παιδιά τους. Και πολύ περισσότερο να απειλούνται από ένα κράτος που ακόμη δεν γνωρίζει πόσοι έπρεπε κανονικά να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010.

 Η κρίση έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση των πραγμάτων. Πριν το 2008 τρία σπίτια ήταν περιουσία. Σήμερα είναι μεγάλο  οικονομικό βάρος. Και δεν είναι θέμα περιοχής: Είτε ζητά το Δημόσιο  120 ευρώ από τον ιδιοκτήτη κατοικίας στο Μενίδι, είτε 1200 από έναν στην Κηφισία, ούτε ο ένας έχει τα 120, ούτε ο άλλος τα 1200. Δείτε τις περιπτώσεις των επωνύμων με βίλες στη Μύκονο, πανάκριβα  (κατά την αντικειμενική αξία) ακίνητα κλπ που δεν μπορούν να πληρώσουν και οδηγούνται σε τραγικά αδιέξοδα, σε φυλακές κλπ

 Μπορεί να γίνει φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα με αυτές τις οικονομικές συνθήκες; Όχι. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, αυξήθηκε τέσσερις φορές ο  ΦΠΑ, μπήκαν έκτακτα χαράτσια και εισφορές που τελικά έγιναν μόνιμα, καταργήθηκαν τα αφορολόγητα, αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι  σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, τινάχτηκαν στα ύψη οι έμμεσοι φόροι και ο κατάλογος των επιβαρύνσεων δεν έχει τέλος .

Εχουμε εθνικό στόχο  τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος,  προφανώς επειδή η κυβέρνηση έχει δεχθεί κάποιες υποσχέσεις σε πολιτικό επίπεδο από τους δανειστές. Κατανοητό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ελληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο η Κυβέρνηση να κινδυνεύει να πέσει  αν  κάνει βαρύ χειμώνα επειδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης. Χρειάζεται τώρα να κινδυνεύει κι αν ένας τηλεοπτικός  σταθμός μεταδίδει  την έξωση ενός οικογενειάρχη ή ενός συνταξιούχου;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα